Media centar uputio prigovor ombudsmanki povodom reagovanja RTCG-a na kritike emitovanja „Svetosavske akademije“

"Uredništvo RTCG je nevješto i sa umišljajem obmanulo javnost u vezi sa prenosom događaja pod nazivom „Svetosavska akademija“, kršeći ujedno Pravilnik o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG, prvenstveno standard tačnost"

7477 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

Iz nevladine organizacije (NVO) Media centar su saopštili da su danas uputili prigovor ombudsmanki RTCG Danijeli Popović povodom reagovanja Uredništva RTCG na javna kritike emitovanja, mimo programskog plana, „Svetosavske akademije“.

"Uredništvo RTCG je nevješto i sa umišljajem obmanulo javnost u vezi sa prenosom događaja pod nazivom „Svetosavska akademija“, kršeći ujedno Pravilnik o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG, prvenstveno standard tačnost", kaže se u saopštenju koje potpisuje direktor Media centra Goran Đurović.

Oni su naveli da "RTCG" kao, javni medijski servis svih građana, " pa i vjerujućih kojih je veliki broj u Crnoj Gori, u skladu sa Programsko-produkcionom planom koji to predviđa za najznačajnije vjerske praznike, emitovala (je) snimak Svetosavske akademije u Bijelom Polju“. Navedeno je i da „emitovani sadržaj predstavlja prvi od tri vjerska događaja kojima će Televizija Crne Gore posvetiti posebnu programsku pažnju u narednom periodu, shodno interesovanju javnosti, a to su Tripundanske svečanosti u Kotoru kao i izvještavanje o odlasku vjernika islamske vjeroispovijesti iz Crne Gore na Hadž u Meku“.

Naglasili su da su uvidom u Programsko produkcioni plan za 2024. godinu ustanovili da je u okviru informativnog programa Prvog progarma predviđeno emitovanje šest emisija posvećenih vjerskim praznicima, bez, kako su kazali, preciziranja o kakvim emisijama i o kojim praznicima je riječ.

"U Programsko produkcionom planu, u dijelu koji se tiče kulturno –umjetničkog programa, nema ni pomena emisijama sa vjerskom sadržinom. Takođe, u Programsko produkcionom planu Parlamentarnog kanala nema predviđenih emsija posvećenih vjerskim praznicima. Dakle, da je emitovanje „Svetosavske akademije“ predviđeno Programsko produkcionim planom za 2024. godinu, onda bi Uredništvo moralo za taj događaj naći mjesta u informativnom programu. Pošto to nije slučaj, Uredništvo se nevješto pravda zauzetošću termina na Prvom i Drugom kanalu, što ih je kao primoralo da “Svetosavsku akademiju” emituju u okviru kulturno-umjetničkog programa. („Akademija je emitivana na Trećem odnosno Parlamentarnom programu, u dijelu kulturno-umjetničkog programa za koji ovaj kanal ima dozvolu AEM-a, a zbog zauzetosti termina na Prvom i Drugom kanalu, što je praktikovano i ranije”.)", dodaje se u saopštenju.

Iz te NVO su podsjetili da RTCG ističe da je “javni medijski servis svih građana”, i da je upravo jednom broju građana, kako su kazali, uskratilo pravo na kritiku njihovog ponašanja i "onemogućilo svojim gledaocima da čuju argumente onih na čije se stavove reaguje, kršeći tako dodatno Pravilnik o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG".

Prema njihovim riječima Uredništvo RTCG nije samo obmanulo javnost u ovom slučaju, nego i, kako su naveli, Savjet RTCG, koji je usvojio Programsko produkcioni plan za 2024. godinu, ne znajući da, kako kažu, Uredništvo planira da jedna od šest planiranih emisija o vjerskim praznicima bude upravo „Svetosavska akademija“

"Takođe mimo znanja Savjeta, emituje u okvru kulturno-umjetničkog programa ili na Parlamentarnom kanalu a ne u okviru informativnog, kako piše u Planu. Savjet RTCG je pokazao u više navrata da mu do javnosti nije mnogo stalo, ali bi sada morao reagovati zbog toga što je njegov obraz u pitanju", zaključili su.

Bonus video: