Božović jednoglasno reizabran za rektora UCG

Iz UCG-a su kazali da se Božović na sjednici i u "sportskom žargonu" izjasnio da je spreman da ostavi "srce na terenu"

21415 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Božović, Foto: Luka Zeković
Božović, Foto: Luka Zeković

Aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović jednoglasno je reizabran za rektora UCG za mandatni period od 2024. do 2027. godine postupkom tajnog glasanja, na danas održanoj sjednici Upravnog odbora UCG, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore (UCG).

Božović se, kako je saopšteno iz Univerziteta, predstavio programom rada koji pored objektivno ostvarivih, sadrži i, kako je naveo, ciljeve koji nisu lako dostižni.

"Međutim, duboko vjerujem da je to „provirivanje“ u ono što ponekad ne doživljavamo realnim zapravo glavni zamajac napretka kako pojedinca, tako i važnog društvenog sistema poput univerziteta“, naveo je Božović.

Iz UCG-a su kazali da se Božović na sjednici i u "sportskom žargonu" izjasnio da je spreman da ostavi "srce na terenu".

"Članovi Upravnog odbora UCG su pozdravili pozitivne i vidljive rezultate rada u pogledu razvoja Univerziteta Crne Gore u dosadašnjem mandatu rektora Božovića, kao i njegov ponovni izbor za rektora", navodi se.

Naglasili su da su članovi bili upoznati i sa Programom rada za naredni period, koji su prethodno podržali članovi Senata UCG, kao najvišeg akademskog tijela, koje pored rektora, kako su naveli, čine prorektori, predstavnici akademskog osoblja i predstavnici studenata.

"Njegov cilj je, kako je istakao, da radi na snaženju povjerenja u obrazovanje, nauku, kulturu, akademske vrijednosti, te da se jasnije definiše pozicija koju jedini državni, ali i najveći univerzitet treba da ima u našem društvu", istakli su u saopštenju.

Božović je među važnim ciljevima programa u narednom periodu istakao razvoj studijskih programa koji na efikasan, ali i kvalitetan način obrazuju stručnjake iz grupe deficitarnih zanimanja, sa posebnim akcentom na informaciono-komunikacione tehnologije.

"Usklađivanje modela studija sa zakonima koji regulišu politiku zapošljavanja, kao i potreba tržišta rada; kreiranje programa cjeloživotnog učenja, masovnih otvorenih onlajn kurseva MOOS i mikrokredencijala za sticanje specifičnih znanja; obezbjeđivanje dodatnih vanbudžetskih sredstava za neophodne intervencije na UCG; veća međunarodna prepoznatljivost kroz uvođenje programa na engleskom jeziku, kao i dvojnih/zajedničkih diploma; komercijalizacija naučnih aktivnosti; unapređenje energetske efikasnosti objekata UCG kroz koncept „zelenog univerziteta; dalja unapređenja digitalizacije nastave, studentskih servisa i internih procesa, kao značajnog alata za ostvarenje „zelene agende UCG“; stvaranje alumni mreže i asocijacije prijatelja UCG; modernizacija univerzitetskog kampusa, sa posebnim akcentom na energetskoj efikasnosti i unapređenju naučno-istraživačke infrastrukture; te jačanje društvene odgovornosti Univerziteta", dodao je.

Iz UCG-a su pojasnili da prema izvještaju Izborne komisije za sprovođenje postupka za izbora rektora Univerziteta Crne Gore, za mandatni period 2024-2027. godine, Božović bio je jedini kandidat po raspisanom Konkursu.

Bonus video: