Spomenik Mirku Petroviću pod stražom

"Angažovali smo privremeno radnika obezbjeđenja da zaštiti spomenik od mogućeg vandalizma, ispisivanja, crtanja"
77 pregleda 230 komentar(a)
spomenik Mirko Petrović, Foto: Luka Zeković
spomenik Mirko Petrović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.08.2017. 10:42h

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću, koji je otkriven 31. jula, stalno čuva obezbjeđenje, koje je angažovao Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

"Uzimajući u obzir činjenicu da je spomenik vojvodi Mirku Petroviću nedavno otkriven, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada angažovao je privremeno radnika obezbjeđenja s ciljem da zaštiti spomenik od mogućeg vandalizma, odnosno od ispisivanja raznih natpisa, crtanja grafita i sličnog”, saopšteno je "Vijestima" iz Glavnog grada.

Postavljanje spomenika izazvalo je velike polemike u javnosti, kao i ogorčenje mnogih mještana Kuča.

Oni smatraju da Mirko Petrović ne zaslužuje da mu se na taj način oda počast, jer je vojska pod njegovim vođstvom počinila zločin u takozvanoj pohari Kuča.

Predstavnici vlasti su više puta isticali značaj ličnosti vojvode Mirka Petrovića za Crnu Goru, ali i da se radi o obnovi spomenika koji je u centru Mirkove varoši postavljen 1886. godine, a koji je srušen 1919. godine nakon detronizacije dinastije Petrović.

Protivnici podizanja spomenika se pozivaju na 1856. godinu kada je vojvoda Mirko predvodio poharu Kuča, u kojoj se prema istorijskim podacima stradali djeca, žene i starci.

Istoričari se ne slažu u broju žrtava, ali navode da je tačno da su tom prilikom ubijani djeca i žene.

Vojvoda Marko Miljanov zapisao je da su prilikom pohara posječene 243 plemenske glave, od čega 17 vojničkih, dok su preostale bile staraca, žena i djece, međutim pojedini istoričari ističu da je Marko Miljanov, koji je bio Kuč, zločin preuveličao.

Na postamentu je ispisano "Velikom vojvodi Mirku Petroviću, 1820-1867. i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1862, 1876-1878".

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću na Trgu nezavisnosti otkrili su ministar odbrane Predrag Bošković i gradonačelnik Slavoljub Stijepović.

"Obnavljamo i otkrivamo ovaj spomenik svim crnogorskim bastadurima koji su već odavno sebi spleli vijenac pod slobodarskim nebom Crne Gore”, kazao je tada ministar Bošković.

Odluku o podizanju spomenika podržali su na sjednici Skupštine Glavnog grada, krajem jula 2015. godine odbornici vladajuće koalicije DPS-SDP-DUA-BS-LP-HGI, dok su protiv odluke glasali odbornici DF-a, Demosa, Demokrate, SNP, dok je Pozitivna bila uzdržana.

Bonus video: