U budvanskim sekretarijatima nezakonito zaključivali ugovore o djelu

Upravna inspektorka Ministarstva javne uprave naložila je sekretarima sekretarijata i načelnicima službi budvanske lokalne uprave da raskinu ugovore za oko 20 radnika

16545 pregleda 12 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Upravna inspektorka Ministarstva javne uprave naložila je sekretarima sekretarijata i načelnicima službi Opštine Budva da raskinu ugovore o djelu za oko 20 radnika, jer su sklopljeni protivno zakonskim propisima.

To piše u jednom od zapisnika u koji su “Vijesti” imale uvid, a kojim je naloženo da se otklone nepravilnosti.

Kontrola je izvršena u svih osam sekretarijata, te opštinskim službama, kojima su u proteklih desetak dana dostavljeni zapisnici.

“Ugovori za obavljanje poslova iz redovne nadležnosti Opštine Budva su zaključeni protivno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je regulisan postupak zasnivanja radnog odnosa u organu lokalne uprave, stručnoj službi, odnosno posebnoj službi”, navedeno je u jednom od zapisnika, kojim je naložen raskid dva ugovora o djelu.

Kako piše u zapisniku u pitanju je redovni inspekcijski nadzor, a predmet kontrole bili su zaključeni ugovori o djelu, ugovori o dopunskom radu, ugovor o privremenim i povremenim poslovima i drugih vrsta ugovornih angažovanja u Opštini Budva.

Inspekcijski nadzor je pokrenut po službenoj dužnosti, a upravna inspektorka je još krajem septembra obavijestila predsjednika Opštine Budva i zatražila dostavljanje dokumentacije potrebne za vršenje inspekcijskog nadzora, koji su joj dostavljeni krajem novembra.

“U pitanju je redovna kontrola koju Upravna inspekcija vrši svake godine u četvrtom kvartalu. Traže podatke za sve ugovore na teritoriji cijele republike. Nepravilnosti koje su nama ukazane, ukazane su i ostalim lokalnim samoupravama. Standardno je da postoje određene nepravilnosti koje će biti otklonjene u roku koji je inspekcija dala svakom sekretaru, odnosno načelniku službe. Ostavljen je rok od tri do sedam dana”, naveli su “Vijestima” iz Opštine Budva, ne precizirajući o kolikom broju ugovora je riječ.

Zakonskim propisima je definisano, kako piše u zapisniku, da je karakteristika ugovora o djelu da se može zaključivati samo za obavljanje poslova koji ne spadaju u nadležnost poslodavca, odnosno da to ne mogu biti poslovi koje poslodavac obavlja ni u okviru pretežne, ni u okviru sporedne djelatnosti, odnosno poslovi za koje kod poslodavca postoje sistematizovana radna mjesta.

Broj zaposlenih u Opštini Budva je uvijek goruća tema i razlog zbog koga opozicija već dvije decenije, ma ko sjedio u tim klupama, spočitava vlasti na prekomjerno zapošljavanje, ali i angažovanje dodatnih radnika.

Na posljednjem skupštinskom zasjedanju je objelodanjeno da u Opštini trenutno radni čak 500 zaposlenih, ali broj onih koji su na ugovoru o djelu i privremeno povremenim poslovima nije saopšten, iako se spekuliše da ih ima gotovo stotinu.

Vladajućoj koaliciji iz redova nekadašnjeg Demokratskog fronta kao jedna od glavnih zamjerki je političko zapošljavanje kako u lokalnoj administraciji, tako i u opštinskim preduzećima, službama i ustanovama. I dok je DF znao u vrijeme dok je gradom upravljao DPS da optužuje vlast da je zahvaljujući zapošljavanju dobijao lokalne izbore, isti princip je primijenjen kada su oni preuzeli upravljanja metropolom turizma.

Da je budžetska potrošnja najveća u istoriji Budve potvrđuje i to da će gotovo šestina budžeta, koji je ove godine projektovan na 59,8 miliona eura, ići na zarade zaposlenih.

Kada je riječ o potrošnji, plate za preglomaznu gradsku administraciju građane će koštati čak 9,5 miliona eura. To je najveći iznos ikada projektovan u istoriji Budve. Tako, kada je riječ o izdacima za bruto zarade i doprinose, oni će iznositi 8.516.526 eura, dok će ostala lična primanja biti 994 hiljada eura.

Bonus video: