Predali u skupštinsku proceduru Predlog dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti

“Iznenadni srčani zastoj zahtijeva brzo djelovanje, zato je važno da i Crna Gora kao i većina evropskih država ima defibrilatore koji se nalaze i van zdravstvenih ustanova, na javnim povrsinama gdje se najčešće i dešavaju nesrećni slučajevi”

5082 pregleda 11 komentar(a)
Demokratska partija socijalista Crne Gore, Foto: DPS
Demokratska partija socijalista Crne Gore, Foto: DPS

Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) predao je danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim je predviđeno postavljanje automatskih eksternih defibrilatora na javnim površinama.

Kako je saopšteno iz DPS-a, ta dopuna omogućava korišćenje automatskog eksternog defibrilatora (AED uređaj) na javnim površinama, u slučaju srčanog ili zastoja disanja radi spašavanja života, u trenucima kada nije odmah dostupna hitna medicinska pomoc.

“Iznenadni srčani zastoj zahtijeva brzo djelovanje, zato je važno da i Crna Gora kao i većina evropskih država ima defibrilatore koji se nalaze i van zdravstvenih ustanova, na javnim povrsinama gdje se najčešće i dešavaju nesrećni slucajevi”, dodaje se u saopštenju DPS-a.

Oni su ukazali da je iznenadni srčani zastoj stanje u kojem se očekuje brzo i efikasno djelovanje u cilju spašavanja i očuvanja ljudskog života i zdravlja.

“Kao takvo, ono se može desiti bilo kom pojedincu, mladoj ili starijoj osobi, bolesnim ili zdravim osobama, bez ikakvih znakova ili su znakovi takvi da se ne prepoznaju kao upozoravajući”, dodaje se u saopštenju.

Zato je, kako su kazali iz DPS-a, važno da postoji eksterni defibrilator kojim se može pravovremeno reagovati i spasiti zivot ugroženoj osobi.

Iz DPS-a se naglasili da je usvajanje tog predloga važno za prevenciju i spašavanje ljudskih života i pozvali kolege poslanike da ga podrže kada dođe na razmatranje u Skupštini.

Bonus video: