Neuobičajena havarija helikoptera Vojske Crne Gore: Do milion eura štete dok su bili na zemlji

Navodno je zbog nepažnje posade došlo do fizičkog i termalnog preopterećenja motora i transmisije na helikopteru koji je predugo bio nepomičan na zemlji dok su mu motori radili i okretali elisu rotora

69318 pregleda 183 reakcija 172 komentar(a)
Teško oštećenje letjelice (Ilustracija), Foto: Printscreen/Youtube
Teško oštećenje letjelice (Ilustracija), Foto: Printscreen/Youtube

Jedan od ukupno tri srednja višenamjenska helikoptera tipa Bell-412, kojima raspolaže Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore, teško je oštećen u incidentu koji se nedavno desio na vojnom aerodromu “Knjaz Danilo” u Golubovcima.

Prema tvrdnji izvora “Vijesti” koji je želio da ostane anoniman, do incidenta nije došlo tokom letačkih operacija ili intenzivne obuke vojnih pilota, već dok je helikopter bio na zemlji.

Navodno je zbog nepažnje posade došlo do fizičkog i termalnog preopterećenja motora i transmisije na helikopteru koji je predugo bio nepomičan na zemlji dok su mu motori radili i okretali elisu rotora.

Na taj način došlo je do teške havarije na tzv. turbovratilnim motorima helikoptera i na vrlo kompleksnom transmisionom sklopu rotora.

Šteta se, prema nezvaničnim informacijama, još procjenjuje, a kreće se u rasponu od pola do skoro milion eura.

Drugi izvor upoznat sa događajem rekao je da je iznos preliminarne procjene štete 700.000 eura.

Prema tvrdnji izvora “Vijesti”, teško mehaničko oštećenje helikoptera desilo se dok su u letjelici bila oba pilota i sa njima ukrcani aviomehaničar.

“Mislim da se ovdje ne radi o nepažnji, nego o neshvatljivom potpunom odsustvu pažnje posade helikoptera i zanemarivanju osnovnih parametara u kojima se mora obavljati normalna eksploatacija letjelice ovog tipa, ali će to definitivno da utvrdi istraga jer je formirana komisija za procjenu štete i utvrđivanje uzroka ovog vanrednog događaja”, rekao je jedan od izvora “Vijesti”.

Drugi izvor “Vijesti” kazao je da su piloti opteretili motore helikoptera sa 112% snage, dok je maksimum koji dozvoljava proizvođač 103%.

Prema njegovim riječima, jedan od dva motora je uništen, a pitanje je u kakvom je stanju drugi motor i transmisija.

Incident se, prema riječima tog sagovornika, desio 17. januara.

“Vijesti” saznaju da je upućen preliminarni upit kompaniji u Varšavi, koja je po ugovoru zadužena za remont i opravke helikoptera.

Bonus video: