Nikšić: Čekaju da javna rasvjeta rastjera mrak

Građani Nikšića se žale na mračne ulice, opozicija kritikuje lokalnu upravu da “skupljeg mraka nema”, dok iz Opštine najavljuju da će problem koji, kako kažu, nije nastao njihovom krivicom, uskoro biti riješen

5739 pregleda 36 reakcija 8 komentar(a)
Jelena Šekarić, Foto: Svetlana Mandić
Jelena Šekarić, Foto: Svetlana Mandić

U martu prošle godine iz nikšićke lokalne uprave najavljivali su da će mračne ulice, šetališta, slabo vidljivi bulevari konačno biti prošlost, ali to se još nije dogodilo, pa je umjesto toga dobijena rasvjeta koja slabo funkcioniše, led sijalice koje su “pregorjele” prije nego što su počele da rade, a posao još nije završen.

Građani Nikšića se svakodnevno žale na mračne ulice, opozicija kritikuje lokalnu upravu da “skupljeg mraka nema”, dok iz Opštine najavljuju da će problem koji, kako kažu, nije nastao njihovom krivicom, uskoro biti riješen.

“Izvođač tvrdi da sijalice ne rade zbog loše infrastrukture, a nadzor da svjetiljke nemaju adekvatnu prednaponsku zaštitu. Trenutno se izvode radovi na popravci prednaponske zaštite od direktnog udara groma koja ne postoji, a postoji zaštita od posljedica indirektnog udara”, kazala je “Vijestima” sekretarka Sekretarijata za investicije i projekte Jelena Šekarić.

U septembru 2022. godine predsjednik Opštine Marko Kovačević potpisao je ugovor o zamjeni postojeće rasvjete led svjetlosnim izvorima sa predsjednikom uprave slovenačke firme “Javna rasvjetljava” Armanom Koritnikom. Tada je rečeno da će ta firma posao izvesti u roku od 240 dana, kao i da će slovenačka kompanija projekat realizovati u konzorcijumu sa “Artek” d.o.o. iz Podgorice.

“Nikšić živi mrak i živi u mraku. I ovo nije isključivo figurativna jezička konstrukcija, nego fakat i realnost. Ulice našeg grada su u mrklom mraku i građani se plaše za svoju bezbjednost, a naročito za bezbjednost svoje djece. Veliki broj naših sugrađana izbjegava izlaske noću i kao u nekim kriznim situacijama žure svoje obaveze završiti dok je dan. Taj i takav mrak skupo ćemo platiti svi, i opet ne figurativno, nego cijelih 9,5 miliona, dok jednu sijalicu plaćamo čak 882 eura”, kazao je šef odborničkog Kluba “Evropski tim za Nikšić” Boris Muratović.

Muratović
Muratovićfoto: Svetlana Mandić

Radovi na zamjeni rasvjete započeti su u februaru prošle godine i još nijesu završeni, a posao nadzora je dodijeljen Agenciji za projektovanje i planiranje.

“Prekoračenje roka za završetak posla je nastalo zbog toga što je oko 5-10 odsto sijalica rasvjete pregorelo. Sve neispravne sijalice izvođač mijenja o svom trošku”, kazala je Šekarić.

Elaboratom za javnu rasvjetu u Opštini Nikšić je utvrđeno da je na teritoriji opštine postojalo 10.765 sijaličnih grla i da od toga, prije zamjene, nije radilo više od 3.000.

“Prema riječima nadzora izvođač bi trebalo da posao završi za mjesec dana, a smatra takođe da će se izradom prednaponske zaštite pomenuti problem riješiti. Kako se radi o adaptaciji postojeće rasvjete, po završetku radova obrazovaće se komisija koja će izvršiti tehnički prijem”, kazala je Šekarić.

Kako su iz lokalne uprave više puta isticali, nova led rasvjeta opštinskoj kasi treba da donese uštedu od pola miliona eura, a građani više neće imati potrebe da prijavljuju kvarove zahvaljujući “skada sistemu” koji će po uzoru na evropske zemlje biti prisutan i u Nikšiću. Projekat je vrijedan 9,5 miliona eura.

“Skupljeg mraka na svijetu nema od ovog našeg. Za sve pomenuto možemo zahvaliti lokalnoj upravi koja nas prvo protivzakonito, bez saglasnosti nadležnog ministarstva i bez odobrenja Skupštine opštine, za što će neko krivično odgovarati, zaduži toliki novac, a onda poskidaju svjetiljke po gradu i ugrade neke nove, koje ili ne rade ili ne osvjetljavaju dovoljno prostor. Zatim imaju obraza da kažu kako su napravili uštedu na računima za utrošenu električnu energiju. Naravno da su uštedjeli, pošto se struja u tu svrhu i ne troši, jer više od 2000 zamijenjenih sijalica već ne radi, dok posao i nije završen do kraja, iako je trebao biti prije pola godine. Ili je posrijedi toliko neznanje, na šta odbornici našeg Kluba ukazuju iz sjednice u sjednicu, ili se iza ovog ‘rasvjetnog’ aranžmana kriju neka mutna posla. Da bi došli do istine neće nam trebati toliko jaka svjetlost, ali našim sugrađanima trebaju osvijetljene ulice, kvartovi i šetališta”, poručio je Muratović.

Bonus video: