Zagađen vazduh u Bijelom Polju: Savjet traži Traže smanjenje računa za struju i toplifikaciju

U decembru su prekoračenja u Bijelom Polju evidentirana tokom 22 dana (dva više nego u Pljevljima), a u novembru 11 dana izmjerene su i veoma visoke koncentracije PM 2,5 čestica

5161 pregleda 1 komentar(a)
Gradsko naselje Nikoljac u Bijelom Polju, Foto: Prvatna arhiva
Gradsko naselje Nikoljac u Bijelom Polju, Foto: Prvatna arhiva

Zagađenost vazduha u Bijelom Polju, koja je u decembru premašila i onu Pljevljima, jedan je od razloga što će se lokalni Savjet za zaštitu životne sredine ponovo obratiti nadležnim državnim institucijama kako bi pomogli da se taj problem riješi.

To je odlučeno na sjednici čija je tema bila zagađenje vazduha u Bijelom Polju u zimskim mjesecima.

U decembru su prekoračenja evidentirana tokom 22 dana (dva više nego u Pljevljima), a u novembru 11 dana izmjerene su i veoma visoke koncentracije PM 2,5 čestica.

Zbog važnosti problema Savjet za zaštitu životne sredine će organizovati panel disusiju na temu "Problem zagađenja vazduha na području opštine Bijelo Polje", 7. februara u sali Skupštine opštine, sa početkom u 12 časova.

U zaključcima koji će biti poslati predsjedniku Vlade Crne Gore, Ombudsmanu, Eko fondu- Fond za zaštitu životne sredine, Ministarstvu energetike i rudarstva, Centru za ekološka ispitivanja, Skupštini Crne Gore - Odboru za turizam, ekologiju i Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju se predlaže donošenje hitnih mjera: otvaranje Kancelarije za ekološku inspekciju u Bijelom Polju, subvencioniranje smanjenja računa za utrošak električne energije za građane opštine Bijelog Polja za grejnu sezonu 30 odsto, subvencioniranje zamjene čvrstih goriva na ekološki prihvatljiva goriva, donošenje Odluke o proglašnju javnog interesa "Projekat toplifikacije Bijelog Polja", u cilju smanjenja zagađenja vazduha, kao dugoročnu mjera.

Tokom sjednice je saopšteno da u Bijelom Polju, naročito tokom sezone grijanja, u vazduhu se registruju prekoračenja granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije PM10 čestica.

Bonus video: