Kovačević: Nikšić možda naredne godine dobije i Sekretarijat za OSI

"Ono što je važno je da razgovaramo, da slušamo jedne i druge, da znamo šta su naše mogućnosti, a šta su njihove potrebe"

3033 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije za medije, Foto: Svetlana Mandić

Lokalna uprava Nikšića finansira dva servisa podrške za osobe sa invaliditetom (OSI), a razmišljaju i o formiranju savjeta, čak i sekretarijata koji bi se bavio isključivo pitanjima pomenute kategorije kako bi poboljšali njihov status u društvu.

To je saopšteno na konferenciji za novinare koju je organizovala nevladina organizacija (NVO) "Mozaik“.

"Opština Nikšić budžetira besplatan pristupačan prevoz za osobe s invaliditetom, odnosno socijalni servis prevoza od vrata do vrata, koji NVO 'Mozaik' već sprovodi godinu dana. Kroz novi budžet za 2024. godinu, ta usluga će biti budžetirana i za ovu godinu. Usluga je veoma značajna jer pruža mogućnost učešća osobama sa invaliditetom u svim aspektima društvenog života i socijalizacije“, kazao je Blagoje Šturanović, izvršni direktor NVO „Mozaik“.

Šturanović
Šturanovićfoto: Svetlana Mandić

Usluge prevoza, prema njegovim riječima, konstantno koristi dvadesetak korisnika, dok je broj onih koji tu uslugu povremeno koristi mnogo veći.

Drugu uslugu koju lokalna uprava finansira je servis podrške videćeg pratioca. Taj servis u Nikšiću koristi 10-15 osoba sa oštećenjem vida, a zaposlena je jedna videća pratiteljka. Servis postoji i u Pljevljima gdje radi jedan, i u Podgorici gdje su angažovana dva videća pratioca.

„To je bio projekat koji se pokazao veoma bitnim za osobe oštećenog vida u našem gradu. Siguran sam da će ovaj servis zaživljati ne samo u 2024. Godini, kada je u pitanju podrška od Opštine Nikšić, već i u narednim godinama jer ovaj servis je neophodan i veoma značajan za osobe sa oštećenim vidom“, kazao je Marko Nikolić, predsjednik organizacije slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine.

Nikolić
Nikolićfoto: Svetlana Mandić

Prema riječima Gorana Macanovića, izvršnog direktora Saveza slijepih Crne Gore, Opština Nikšić pruža kontinuiranu podrška OSI i osobama sa oštećenim vidom.

„Više je aktuelna struktura u opštini uradila u pogledu pristupačnosti osoba s oštećenim vidom u zadnje 2-3 godine nego prethodne strukture u periodu od više od decenije njihovog rada. U zadnje 2-3 godine u Nikšiću smo dobili značajan broj zvučnih semafora i vjerujem da će se to nastaviti. Postavljene su prve taktilne trake u prizemlju Opštine i vjerujem da je to samo početak rada na pristupačnosti, jer je pristupačnost jedan proces koji podrazumijeva kontinuirani rad. To je nešto što ne može sve odjednom da se ostvari, već treba u kontinuitetu raditi u dužem periodu kako bi došli do inkluzije zajednice“, poručio je Macanović.

Macanović
Macanovićfoto: Svetlana Mandić

Blagoje Šturanović je istakao da su personalna asistencija i (ne) pristupačnost javnih površina i objeksta u gradu najveći problemi sa kojima se suočavaju.

„Neophodna je usluga personalne asistencije za dosta osoba sa invaliditetom u Nikšiću. što se tiče pristupačnosti javnih površina i objekata u Nikšiću, ona je na lošem nivou, što je pokazala naša analiza koju smo radili tokom prošle godine. Imamo jedan lijep primjer da se uz malo sredstava i uz dobru volju objekat može napraviti pristupačnijim. Prije par dana smo u saradnji sa 'Propaganda' barom postavili pristupnu rampu koja se koristi već nekoliko dana“, istakao je Šturanović.

Predsjednik Opštine, Marko Kovačević, obećao je da će u kontinuitetu nastaviti da poboljšavaju položaj osoba sa invaliditetom.

„Mi sve to ne bismo mogli bez prave inicijative sa njihove strane. Oni su vrlo dobro znali šta su njihove potrebe, znali su to da predstave i nama je ostao lakši dio posla, da pomognemo. Ono što je važno je da razgovaramo, da slušamo jedne i druge, da znamo šta su naše mogućnosti, a šta su njihove potrebe. Ne mogu sve potrebe odmah da se zadovolje, ne možemo sve odmah da uradimo, ali možemo u kontinuitetu da poboljšavamo uslove života za osobe sa invaliditetom. Mi to radimo u kontinuitetu i kada se krene jednim takvim putem dolazi se i do konkretnih rezultata“, kazao je Kovačević.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Planiraju, prema njegovim riječima, da u narednom periodu osnuju savjet za OSI, u pripremi je i lokalni akcioni plan za osobe s invaliditetom, a Kovačević se nada da će naredne godine uspjeti da sprovede u djelo ideju da u Opštini Nikšić bude i Sekretarijat za OSI, prvi takve vrste u Crnoj Gori.

„Moja ideja je da kroz izmjenu sistematizacije u Opštini, uvedemo možda i sekretarijat koji bi se bavio striktno ovim pitanjima i gdje bi za sekretara imali osobu iz redova OSI, nekog ko bi vodio računa o potrebama zajednice i da li lokalna samouprava servisira sve onako kako treba. Nikšić ide zaista u dobrom pravcu, mislim da smo dobar primjer i mislim da to negdje nama i pripada da tako nešto u nekom narodnom periodu i uvedemo, kada je opština Nikšić u pitanju. Ovo bi bio jedan možda i revolucionaran korak kada su lokalne samouprave u pitanju, a to je ono na čemu ću insistirati i za šta ću se zalagati. To će biti u sklopu neke šire sistematizacije i priče o promjeni organizacije rada u lokalnoj samoupravi u Nikšiću za narodnu godinu“, kazao je Kovačević.

Pozvao je društveno ogovorne kompanije da ojačaju servise podrške OSI, bilo kroz donaciju još jednog vozila ili obezbjeđivanjem sredstava za angažovanjem većeg broja pratilaca jer, kako je kazao, ne zavisi sve ni od NVO ni od Opštine.

Bonus video: