Predstavnici SB i Francuske razvojne agencije izrazili punu podršku reformama u oblasti šumarstva

"Saradnja će biti sprovedena kroz ekspertsku podršku prilikom kreiranja podzakonskih akata i drugih dokumenata potrebnih za uspostavljanje novog sistema gazdovanja šumama u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Ministarstva

3062 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Predstavnici Svjetske banke (SB) i Francuske razvojne agencije su na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede izrazili punu podršku reformama u oblasti šumarstva kao i spremnost da podrže implementaciju novog zakona o šumama.

Oni su se sastali sa državnim sekretarom Andrijom Delićem i direktorom Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju, Darkom Stojanovićem i saradnicima.

"Saradnja će biti sprovedena kroz ekspertsku podršku prilikom kreiranja podzakonskih akata i drugih dokumenata potrebnih za uspostavljanje novog sistema gazdovanja šumama u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Predstavnici SB i Francuske razvojne agencije su takođe izrazili spremnost da finansijski učestvuju u izgradnji Zelenog stuba, čija je jedna od matrica novi zakon o šumama.

"Tema sastanka bilo je osnivanje novog državnog preduzeća za gazdovanje šumama, kao i pronalaženje modela za osposobljavanje tog preduzeća za izvršavanje planskih dokumenata u šumarstvu. Budući projekti iz oblasti šumarstva i drvne industrije biće finansirani uz pomoć specifičnog zajma SB", navodi se u saopštenju.

Benefiti koje Crna Gora očekuje kroz ovu saradnju jesu postizanje održivosti gazdovanja šumama, kao i stvaranje mogućnosti za razvoj drvne industrije, a posljedično tome i rast učešća sektora šumarstva i drvne industrije u bruto domaćem proizvodu (BDP)

Bonus video: