Budvanski katastar paralisan, Odović još nije dostavio pečat

Danima unazad, građani i kompanije su kontaktirali redakciju "Vijesti" zahtijevajući da Odovićev resor dostavi neophodni pečat, jer od 3. januara budvanski katastar je nemoćan da im izađe u susret

29376 pregleda 80 reakcija 31 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović

Budvanski katastar je praktično paralisan, jer Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na čijem je čelu Janko Odović još nije dostavilo pečat, zbog čega građani, ali i investitori u metropoli turizma, niti mogu prodati, kupiti, ali ni založiti svoje nekretnine, te izdavati listove nepokretnosti i ostala dokumenta.

Danima unazad, građani i kompanije su kontaktirali redakciju "Vijesti" zahtijevajući da Odovićev resor dostavi neophodni pečat, jer od 3. januara budvanski katastar je nemoćan da im izađe u susret.

"Zbog ovakvog stanja trpimo svi. Zamislite da je meni banka odbila da da kredit, jer nisam mogao da upišem hipoteku na svoj stan, jer katastar još nije dobio pečat, iako je bilo obećano da će odmah nakon Nove godine da dobiju", kazao je jedan građanin.

I investitorima su vezane ruke, jer ni jedno rješenje o prodaji i kupovini ne može biti izdato.

"Ne možemo da realizujemo svoje projekte, trpimo štetu, jer iz dana u dan čekamo da se iz Podgorice dostave pečati. Katastar u Budvi nije ništa kriv, jednostavno oni ne mogu da rade, a nama je svaki dan važan. Ne možete da dobijete ni urbanističko tehničke uslove, svaki projekat čeka. Krediti su zaustavljeni, hipoteke ne mogu da se upisuju na nekretnine, sve je stalo", naveli su investitori koji traže da se situcija što prije riješi, jer je cijeli januar katastar blokiran.

Uprava za nekretnine, područna jedinica u Budvi razdužila je pečat 29. decembra, te im Odovićev resor, koji je sada preuzeo ingerenciju, još nije dostavio pečat.

Katastar periodično u Ministarstvo šalje, zahtjeve, gdje se oni ovjeravaju.

"Vijesti" su sredinom januara objavile, da su zbog razdvajanja Uprave za katastar i državnu imovinu (UKDI) i Uprave prihoda i carina (UPC) na četiri nove uprave, o čemu je odluku krajem prošle godine donijela Vlada, brojne probleme imali građani i privrednici.

Oni nisu mogli dobiti tražena dokumenta iz katastra, Centra za registraciju privrednih subjekata (CRPS), Poreske i Uprave carina jer su ove službe čekale na nove službene pečate sa novim nazivima tih institucija.

Vlada je odlučila da od početka 2024, UKDI razdvoji na dvije uprave - za katastar i za državnu imovinu, dok je UPC podijeljena na Poresku i Upravu carina.

Ukidanje i dijeljenje uprave pred praznike dovelo je do dužeg čekanja na nove pečate u podružnicama ovih institucija koje izdaju razna dokumenta građanima, privrednicima i drugim organizacijama.

Ove uprave se sada rasparčavaju iako su za vrijeme 42. Vlade u kojoj je aktuelni premijer Milojko Spajić bio ministar finansija, spojene u jednu.

Razdvajanjem UKDI početkom ove godine, mandat je zvanično prestao direktoru te uprave Koči Đurišiću, koji je na tu poziciju izabran u aprilu 2022. godine, a prethodno je bio vršilac dužnosti direktora.

Upravom za imovinu privremeno koordinira Janko Odović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Predlogom budžeta za 2024. godinu kao posebne potrošačke jedinice predviđene su Uprava prihoda sa budžetom od 10,45 miliona eura i Uprava carina sa 11,19 miliona, ali i Uprava za državnu imovinu sa budžetom od 23,5 miliona i Uprava za katastar sa sedam miliona eura.

Bonus video: