Obećanja bez radovanja - analiza SDM pokazala da bivši ministri zdravlja nisu držali do date riječi

Nijesu izgrađene nove bolnice, nema novog sistema zakazivanja, transplantacionog programa...

18676 pregleda 78 reakcija 30 komentar(a)
Šćekić i Borovinić Bojović, Foto: Luka Zeković/Savo Prelević
Šćekić i Borovinić Bojović, Foto: Luka Zeković/Savo Prelević

Izgradnja bolnice u Podgorici i Radanovićima, novi sistem zakazivanja pregleda “Brže do ljekara”, smanjenje listi čekanja, jačanje primarne zdravstvene zaštite, samo su dio neispunjenih obećanja prethodnih ministara zdravlja Jelene Borovinić Bojović i Dragoslava Šćekića.

To je rezultat istraživanja “Monitoring obećanja ministarstva zdravlja za period 2021-2023”, koje je sproveo Sindikat doktora medicine (SDM).

Monitoring je pokazao da je Šćekić ispunio dva obećanja, djelimično ispunio četiri, dok 13 obećanja nijesu realizovana.

Sa druge strane, od 17 obećanja Borovinić Bojović po dva su ispunjena u potpunosti i djelimično, dok 13 preostalih nijesu.

Nema novih bolnica i sistema zakazivanja

SDM u analizi tvrdi da novi sistem zakazivanja “Brže do ljekara”, koji je prema najavama ministarke Borovinić Bojović trebalo da rastereti ljekare i omogući pacijentima lakši i jednostavniji način ostvarivanja prava na zdravstvenu uslugu, nikada nije zaživio.

“Sistem ‘Brže do ljekara’ nije implementiran, niti je imao efekta na smanjenje listi čekanja. Sistem povezivanja izabranog doktora sa specijalistima nije uspostavljen za vrijeme mandata dr Borovinić Bojović. Čak, uvođenjem Helijant sistema u Kliničkom centru (KC), izabranim doktorima je onemogućen uvid u otpusne liste pacijenata liječenih, a čiji su oni izabrani ljekari kao ni uvid laboratorijske analize koje su rađene u KC”, piše u dokumentu. SDM konstatuje da su samo onkolozi zakazivali kontrole i dijagnostiku za svoje pacijente.

“Izabrani ljekari nisu pošteđeni nepotrebne birokratije kako je najavljeno već je traganjem za slobodnim terminima u specijalističkim ambulantama ostao jedan od glavnih izvora problema i nezadovoljstva u liječenju pacijenata. Takođe, nije došlo ni do smanjenja listi čekanja”, navodi se u dokumentu.

SDM je ustvrdio da nije ispunjeno ni obećanje da će se graditi bolnica u Radanovićima, za koju je spremna parcela, a čiji je cilj efikasnija zdravstvena zaštita stanovnika juga i decentralizacija sistema.

“Obećanje nije ispunjeno. Nakon najave, nije pokrenuta ni jedna konkretna aktivnost”, piše u analizi. SDM u analizi konstatuje da u mandate Borovinić Bojović, uprkos obećanjima, nije ništa urađeno ni u vezi sa izgradnjom bolnice u Podgorici, Pljevljima, unapređenju zdravstvene zaštite na Žabljaku.

Iako je tadašnja ministarka obećala da će učiniti sve da ponovo otvore ambulantu u Prošćenju, mjestu nadomak Mojkovca, to se nije dogodilo.

Ministarstvo zdravlja u mandate Borovinić Bojović nije ispunilo ni obećanja za digitalnu transformaciju zdravstvenog sistema, niti kreiralo digitalnu platformu na Whatsappu i Viberu, kako bi podržali usluge odvikavanja od duvana i učinili usluge promocije zdravlja dostupnim na samo jedan klik. Tvrdili su i da je lista ljekova revidirana i prvi put uključena terapija zamjene nikotina i osigurali da su nikotinski flasteri i duvanske žvake pokriveni obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

“Iako je ministarka najavila do kraja 2021. godine jedinstvenu platformu kojom će kroz proces digitalizacije biti uvezane sve zdravstvene ustanove, ta platforma još nije kreirana. Šta više, KC koristi softver Heliant, dok, u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti se koristi i dalje MG Soft. Nisu kreirane platforme zasnovane na WhatsApp-u i Viberu niti su terapija zamjene nikotina, flasteri za kožu i duvanske žvake pokriveni obaveznim zdravstvenim osiguranjem”, piše u dokumentu.

Borovinić Bojović, prema analizi, ispunila je dva obećanja - vakcinacija protiv HPV virusa počela je u septembru 2022. godine i podignut je nivo dobrovoljnog davalaštva krvi. U 2022. zabilježen je najveći nivo davalaštva krvi do sada koji je iznosio 3,4 odsto od ukupnog broja stanovnika i prikupljeno je 20.723 jedinice krvi.

Povjerenja nema, ni manjih listi čekanja

Prema analizi, bivši ministar zdravlja Dragoslav Šćekić koji je bio na toj funkciji od aprila 2022. oktobra 2023. nije ispunio obećanje da će vratiti povjerenje u zdravstveni sistem. SDM u analizi tvrdi da je, prema istraživanju iz aprila 2022. zdravstvo bilo na prvom mjestu po povjerenju građana, a manje od dvije kasnije na četvrtom.

U dokumentu se navodi da ni liste čekanja u KC nisu smanjene, iako je to najavljeno kao prioritet.

“Uprkos prioritetu Ministarstva, liste čekanja u toku mandata Dragoslava Šćekića nijesu smanjene. Naprotiv, za najveći dio specijalističkih pregleda i dijagnostičkih procedura čeka se između tri i šest mjeseci ili uopšte nije moguće dobiti uput od izabranog doktora usljed nedostatka slobodnih termina”, piše u analizi.

SDM navodi da nije ispunjeno ni obećanje o otvaranju stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama.

“Kao i njegova prethodnica i ministar Šćekić je tokom cijelog mandata najavljivao ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, međutim do sad imamo samo pripremljen projektni zadatak i raspisan tender. Na raspisani tender se niko nije javio”, konstatuje se u analizi.

U dokumentu piše da je ispunjeno obećanje o realizaciji projekta “Porodilište po mjeri beba” i da je Ministarstvo u mandatu Šćekića formiralo komisiju koja je obišla sva porodilišta u Crnoj Gori i izradila finalni izvještaj koji je predstavljen svim opštim bolnicama i KC, a svim porodilištima dostavljeni su i vodiči za dojenje.

Zaključuje se da je tokom njegovog mandata osavremenjen veći broj jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Bonus video: