Protest Sindikata uprave i pravosuđa: "Hoćemo pravednu Crnu Goru u kojoj funkcioniše zakon i poštuje se čovjek"

Predsjednik SUPCG Nenad Rakočević kazao je da je nezadovoljstvo zaposlenih u javnoj upravi i pravosuđu doseglo vrhunac. Okupljeni blokirali bulevar Stanka Dragojevića

37906 pregleda 123 reakcija 123 komentar(a)
Okupljeni blokirali bulevar Stanka Dragojevića, Foto: Jovan Mrdak
Okupljeni blokirali bulevar Stanka Dragojevića, Foto: Jovan Mrdak
Ažurirano: 01.02.2024. 13:15h

Građani su se okupili ispred zgrade Vlade Crne Gore gdje je za 11 časova zakazan protest Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore

Razlog za protest, kako su naveli, je nepoštovanja kolektivnog ugovora o povećanju zarada u toj oblasti.

Okupljeni su izašli na bulevar Stanka Dragojevića, pa je saobraćaj obustavljen.

"Mi smo ovdje samo zbog socijalnog statusa koji nam je ugrožen. Mnogi danas nisu došli zbog opisa svojih poslova... Ovaj skup je organizovan kao prikaz nagomilanog nezadovoljstva", rekao je predsjednik Sindikata Nenad Rakočević i poručio da se moraju poštovati zakoni i da se u konačnom moraju poštovati ljudi.

On je rekao da nadležni kažu da su s njima kontaktirali, što nije tačno, već da su im se obraćali samo putem medija.

"Hoćemo zdravu, pravednu Crnu Goru u kojoj funkcioniše zakon i u kojoj se poštuje čovjek", rekao je Rakočević.

protest Sindikata javne uprave i pravosuđa
foto: Jovan Mrdak

Emir Musović iz Asocijacije zaposlenih u vladinim institucijama rekao je da će sljedeći put okupljenih biti mnogo više.

"Pa će se onda zapitati da li će pregovarari sa nama ili ne. Pozvali ste druge granske sindikate, nama se niste obratili", rekao je on.

Iz Sindikata su ranije rekli da je nezadovoljstvo zaposlenih u javnoj upravi i pravosuđu doseglo vrhunac.

Milena Đuričić iz Sindikata uprave za igre na sreću rekla je da su "došli jer je kolektivni ugovor prekršen po principu "paf-paf".

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović rekao je da je ovo zajednički vapaj kako bi od premijera Milojka Spajića tražili pravo na dostojanstven život.

"Nijedno slovo ne tražimo više od premijera i ministra finansija nego da ispoštuju Granski kolektivni ugovor. Prevaru cementira nova Vlada. Stop prevari", rekao je Božović i dodao da su u pripremi za štrajk narednih dana i da ih ima dosta.

"Govore nam da ne vodimo računa o djeci. Vodimo i te kako. Ovo je jedan javni čas".

Prisutnima se obratio i Ivan Ivanović, predstavnik mladih u okviru ovog sindikata.

Predstavnik pravosuđa Nemanja Bulatović rekao je da želi da ukaže na neodgovoran odnos Vlade prema tužiocima i sudijama, kojima je umanjivan koeficijent.

"Uvećanje treba da bude samo jedan od koraka koje će Vlada preduzeti u narednom periodu prema zaposlenima u pravosuđu".

Predstavnik lokalnih samouprava Goran Dašić smatra da ovo nije borba samo za 10 odsto, već za srednju klasu koja je svih prethodnih godina ugnjetavana.

"Vlada i vladine institucije su u decembru prošle godine za ručkove i slične troškove potrošili oko milion eura, a za našu djecu kažu da nema novca. Ukoliko nas ne ispoštuju ovo je samo početak naše sindikalne borbe i iskoristićemo sva raspoloživa sredstva koja nam zakonom stoje. Pozivam i Jakova Milatovića da se i on javno oglasi i podrži našu časnu sindikalnu borbu. I to kao predsjednik države, a ne neke političke partije", rekao je Dašić.

"Kako bi mogli pogledati svojoj djeci i porodicama u lice i reći im da su oni bili ti koji su se borili za njih i sebe, ne kao pripadnici i simpatizeri bilo koje političke frakcije, već kao odgovorni hrabri ljudi koji se bore samo i jedino za svoje pravo za normalan život", rekao je Rakočević ranije pozivajući na protest.

Bonus video: