Saradnjom Crne Gore i UNHCR-a do unapređenja stanja na polju migracija

„Crnogorske institucije su spremne da, zajedno sa UNHCR-om rade na jačanju kapaciteta u oblasti migracija i nastavku podrške migrantima“, kazala je ministarka

2670 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević primila je danas šefa Kancelarije UNHCR-a Žan Iva Bušardija, a tom prilikom su razmijenili mišljenja u vezi sa kapacitetima Crne Gore da primi migrante iz ratom zahvaćenih područja, kao i po pitanju migratornih kretanja u Evropi.

Gorčević je kazala, kako je saopštilo ministarstvo, da je u Crnoj Gori aktuelan tranzit migranata i da nadležne institucije rade na unapređenju postojećih i izgradnji dodatnih kapaciteta, kako bi se pružio adekvatan odgovor na veoma zahtjevnu situaciju na tom polju.

„Crna Gora je prva ponudila utočište ukrajinskim izbjeglicama nakon ruske agresije na tu državu. Na taj način smo pokazali solidarnost i iskrenu želju da pomognemo ljudima kojima je ta pomoć neophodna“, kazala je ministarka.

Ona je istakla da se, u okviru procesa evropske integracije, pitanje migracija tretira kroz poglavlje 24, koje je upravo u fokusu rada Vlade. Zahvalila je na snažnoj podršci UNHCR-a Crnoj Gori i izrazila otvorenost za intenziviranje komunikacije sa ciljem konkretizacije budućih koraka i akcija na ovom polju.

„Crnogorske institucije su spremne da, zajedno sa UNHCR-om rade na jačanju kapaciteta u oblasti migracija i nastavku podrške migrantima“, kazala je Gorčević.

gorčević bušardio
foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Bušardi je, kako je saopšteno, pozdravio prijem izbjeglica koje su usljed rata u Ukrajini pronašle utočište u Crnoj Gori i istakao da 6.000 Ukrajinaca ima trenutni status privremene zaštite u Crnoj Gori. Iznio je očekivanje da će se taj status produžiti.

„Zahvalni smo Crnoj Gori za sve što čini na polju migracija i nastavićemo da vas podržavamo i zajedno sa vama radimo kako bismo unaprijedili stanje u ovoj oblasti“, kazao je Bušardi.

"On je ukazao i na probleme apartida, naročito pripadnika romske i egipćanske populacije istakavši da je neophodno naći trajno rješenje za ovaj dio stanovništva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: