Na prostoru NP Prokletije registrovana pojava požara na više lokacija

U saopštenju se navodi da manje požare Služba zaštite NP Prokletije uspijeva da ugasi i sanira, dok na dvije lokacije nije u mogućnosti da izađe jer su u pitanju veoma visoke stijene i krševit kraj do kojih ne vode nikakvi putevi
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2017. 07:14h

Na prostoru NP Prokletije registrovana je pojava šumskih požara na više lokacija, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

U saopštenju se navodi da manje požare Služba zaštite NP Prokletije uspijeva da ugasi i sanira, dok na dvije lokacije nije u mogućnosti da izađe jer su u pitanju veoma visoke stijene i krševit kraj do kojih ne vode nikakvi putevi.

"Požar iznad sela Vusanje u Gusinju izbio je juče ujutro i zahvatio nisko rastinje. Zatim se proširio i zahvatio vrh Vezirove Brade gdje je na nepristupačnom terenu, površine 3-4 kvadratnih kilometara, teško gasiti vatru. Požar se i dalje proširio i zauzeo prostor Ropojane. Drugi požar izbio je na lokalitetu Podkobila, na oko 200 metara od granice sa Albanijom. Požar je zahvatio površinu od oko 10 ari, uglavnom rijetke čamove građe. Zahvatajući prostor na samoj granici sa Albanijom, pored predstavnika Službe zaštite NP Prokletije, angažovana je i Policija Crne Gore. NP Prokletije apeluje na sve posjetioce i korisnike prostora ovog zaštićenog prirodnog područja da se odgovorno ponašaju i odnose prema ukupnim vrijednostima Parka, kao i da u ovom periodu izuzetno visokih temeperatura ne pale vatru na mjestima koja za to nijesu predviđena, ne bacaju opuške i ne unose lako zapaljivi materijal. Takođe molimo sve građane, posebno mještane koji gravitiraju prostorima parka, kao i turiste, da ukoliko primijete požar, isti prijave Službi zaštite na telefone 051 250 130", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: