Božović potpisao i za javnu rasvjetu

Novac za projekat vrijedan tri miliona eura obezbijeđen je iz državnog budžeta

10487 pregleda 16 komentar(a)
Detalj iz Budve, Foto: Vuk Lajović
Detalj iz Budve, Foto: Vuk Lajović

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović, na predlog opštinske Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke, donio je odluku da se podgoričkoj kompaniji “Artek” dodijeli posao vrijedan tri miliona eura, za rekonstrukciju javne rasvjete.

Novac za finansiranje projekta obezbijeđen je iz budžeta Crne Gore, u skladu sa ugovorom koji je Opština Budva zaključila sa Upravom za kapitalne projekte.

“Ponuda ponuđača “Artek” DOO Podgorica je najpovoljnija”, piše u odluci u koju su “Vijesti” imale uvid, a koju je uoči Nove godine potpisao Božović, nakon što je podgorički Viši sud dozvolio da se i taj službeni dokument unese u istražni zatvor u Spužu u kome se prvi čovjek Budve nalazi devet i po mjeseci.

Time je Božović nastavio da donosi odluke kome će biti dodijeljeni milionski poslovi tokom ove godine.

Milo Božović
Milo Božovićfoto: Boris Pejović

Za projekat rekonstrukcije javne rasvjete na teritoriji grada, kako piše u tenderu koji je bio raspisan sredinom oktobra prošle godine, opredijeljeno oko 2,48 miliona eura bez, odnosno tri miliona eura sa uračunatim PDV-om.

Rok izvođenja radova na ugradnji led svjetiljki sa centralnim I centralnog upravljačkog Sistema javne rasvjete SCADA je maksimalno 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Garantni rok na izvedene radove je dvije godine.

Kako se navodi u odluci, “Artek” je podnio samostalnu ponudu sa podugovaračima, firmama “Geopromet” iz Podgorice i Nikšićkim “Hiperionom” sa ponuđenom cijenom bez PDV 2.479.045 eura.

Božović je, kako su “Vijesti” objavile nedavno objavile, zaključio ugovor sa podgoričkim “Bemaxom” čiji je podugovarač firma “BB Solar”, vrijedan tri miliona eura, koliko će novca biti plaćena rekonstrukcija Ulice 22. novembra i Mediteranske ulice sa izgradnjom kružnog toka u samom centru grada.

Prvi čovjek Budve je takođe donio odluku i ko će graditi ulicu na lokalitetu Šipkov krš, između Kamenova i Pržna, investicija vrijedna dva miliona eura.

To su samo neki od ugovora koji su zaključeni između Opštine i pojedinih kompanija u proteklih mjesec dana, a koji su izazvali pažnju javnosti jer je riječ o milionskim iznosima, odnosno parama poreskih obveznika.

Ipak, Opština Budva na svome sajtu nije od kraja juna, iako je na desetine ugovora zaključeno, objavila nijedan, kako bi građani mogli da se upoznaju.

I dok Božović nastavlja da radi punom parom, jer iz mjeseca u mjesec potpisuje sva službena dokumenta koja mu se dostavljaju iz Opštine, počev od plata radnika, pa sve do odluka o funkcionisanju gradske uprave, dotle se koalicija partija nekadašnjeg Demokratskog fronta koju je predvodio na minulim izborima praktično pocijepala. Njegove partijske kolege iz dva suprotstavljena tabora mjesecima unazad se nadgornjavaju, dok je grad praktično paralisan.

Opozicija traži izbore, ali i preispitivanje svih donijetih odluka kao i zaključenih ugovora.

Da li će doći do smirivanja političkih tenzija znaće se 16. februara za kada je predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović zakazao nastavak dvije prekinute sjednice lokalnog parlamenta, na čijem dnevnom redu nalaze se sporne odluke oko kojih još nema saglasnosti između dvije sukobljene strane - izbor potpredsjednice Opštine Jasne Dokić i razrješenje starog i imenovanje novog Savjeta JU Muzeji i galerije Budve.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Božovića koga terete za šverc kokaina, što odbrana predsjednika Opštine Budva odbacuje. Pred Višim sudom je kontrola optužnice.

Bonus video: