Državni vrh smijenio drugog čovjeka Vojske: Kraj za Pantovića zbog nesreće u Radanovićima?

Pantović je bio po činu i funkciji najstariji oficir u vojnoj koloni koja je naišla na saobraćajni udes prošlog novembra, ali nije pružila pomoć povrijeđenima. Potpukovnik Mitar Klikovac postavljen je juče za novog načelnika Štaba Generalštaba VCG

71583 pregleda 99 reakcija 69 komentar(a)
Pantović, Foto: Pantovic
Pantović, Foto: Pantovic

Pukovnik Aleksandar Pantović smijenjen je juče sa dužnosti načelnika Štaba Generalštaba, odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost na predlog ministra odbrane Dragana Krapovića, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Pantović je bio po činu i funkciji najstariji oficir u vojnoj koloni koja je 23. novembra prošle godine naišla na saobraćajni udes u Radanovićima, ali pritom nije pružila pomoć povrijeđenim učesnicima te saobraćajne nesreće.

Odlukom diciplinskog tužioca Ministarstva odbrane, Pantović, međutim, nije odgovarao za ovaj još neobjašnjeni propust, već je za to tužilac okrivio poručnika iz Čete vojne plicije koji je bio komandir eskorta u vojnoj koloni u pratnji i obezbjeđenju visokog stranog vojnog zvaničnika koji je bio u posjeti Crnoj Gori i kome je pukovnik Pantović bio zvanični domaćin. U međuvremenu, tužilaštvo je pokrenulo postupak.

Potpukovnik Mitar Klikovac postavljen je juče za novog načelnika Štaba Generalštaba VCG, praktično drugog čovjeka u Vojsci, poslije načelnika Generalštaba, brigadnog generala Zorana Lazarevića.

Klikovac
Klikovacfoto: Ministarstvo odbrane

Savjet je razriješio dužnosti i dosadašnjeg čelnika Direktorata za logistiku u Ministarstvu odbrane, pukovnika dr Vladana Martića, kao i general majora Rajka Pešića sa dužnosti generalnog direktora Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje. Pešić će karijeru nastaviti u vojnoj diplomatiji u stalnom vojnom predstavništvu Crne Gore pri NATO-u u Briselu. Izvor “Vijesti” rekao je da je Savjet razmatrao i odluku da se bivši načelnik Generalštaba VCG i donedavni crnogorski vojni ataše u SAD, brigadni general Ilija Daković, uputi na novu dužnost u Beč kao vojno-diplomatski predstavnik Crne Gore pri OEBS-u. Drugi sagovornik je rekao da ta odluka nije donesena.

Savjet za odbranu i bezbjednost donio je odluku da će jedinice VCG učestvovati na četiri vježbe i dvije obuke u inostranstvu koje će biti održane tokom ove godine. “Na sjednici je donijeta Odluka kojom se odobrava učešće jedinica VCG ranga voda ili višeg ranga na četiri vježbe i dvije obuke u inostranstvu koje će biti održane tokom 2024. godine. Predlog Ministarstva odbrane proistekao je iz preuzetih obaveza Crne Gore kao članice NATO-a, procesa pristupanja Evropskoj uniji, regionalnih inicijativa i planova bilateralnih saradnji sa ciljem daljeg razvoja vojnih sposobnosti i dostizanje potrebnog nivoa borbene spremnosti”, navodi se u saopštenju.

Sjednicom Savjeta predsjedavao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, a prisustvovali su joj članovi tog tijela, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i premijer Milojko Spajić, a po pozivu ministar odbrane Dragan Krapović, brigadni general Lazarević i savjetnik predsjednika Crne Gore Dejan Vukšić.

U saopštenju se kaže da je Savjet razmotrio i Informaciju o budućem angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u misijama pod mandatom Ujedinjenih nacija.

“Članovi Savjeta jednoglasno su donijeli zaključak da Crna Gora, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, visoko pridaje važnost učešću u misijama i operacijama u inostranstvu kao aktivnom doprinosu međunarodnog mira i bezbjednosti. Shodno tome, Savjet je utvrdio Predlog odluke o učešću do tri pripadnika Vojske Crne Gore u Misiji Ujedinjenih nacija na Kipru (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus - UNFICYP), koja će biti dostavljena Skupštini Crne Gore radi stavljanja u procedure”, piše u saopštenju.

Članovi Savjeta informisani su i o stanju popune formacijskih mjesta u NATO i nacionalnim vojnim predstavništvima.

“Savjet je obavezao Ministarstvo odbrane da prioritetno razmotri dinamiku popune formacijskih mjesta oficira i oficirki i dostavi predloge na odlučivanje. Na sjednici Savjeta, predsjednik Milatović je inicirao pitanje statusa vojnih penzionera i za sljedeću sjednicu Savjeta tražio da se dostavi informacija o dosadašnjim aktivnostima koje su preduzete. Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici razmatrao kadrovska i druga pitanja iz svoje nadležnosti”, stoji u saopštenju.

Bonus video: