Sindikat prosvjete pokreće kolektivnu pravnu proceduru zbog izostanka uvećanja koeficijenata za 10 odsto

Glavni odbor Sindikata prosvjete saopštio da pokreće pravnu proceduru za ostvarivanje prava prosvjetnih radnika pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, koja je Zakonom propisan neophodan preduslov prije pokretanja tužbi pred nadležnim sudom"

20962 pregleda 86 reakcija 85 komentar(a)
Božović, Foto: Boris Pejović
Božović, Foto: Boris Pejović

Sindikat prosvjete najavio je da će u ponedjeljak pred Agencijom za mirno rješavanje sporova pokrenuti kolektivnu pravnu proceduru, kroz koju će pokušati da s državom dogovore obeštećenje zbog, kako tvrde, nepoštovanja Granskog kolektivnog ugovora i izostanka uvećanje koeficijenata za 10 odsto.

"Nakon što je zaposlenima u prosvjeti januarska zarada isplaćena sa pogrešno obračunatim koeficijentima, umanjenja 10 odsto u odnosu na koeficijente u važećem Granskom kolektivnom ugovoru, Glavni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore pokreće pravnu proceduru za ostvarivanje prava prosvjetnih radnika pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, koja je Zakonom propisan neophodan preduslov prije pokretanja tužbi pred nadležnim sudom", navodi se u saopštenju Sindikata prosvjete.

Kako je nedavno u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti rekao predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović, prosvjetni radnici mogli bi najranije 15. februara da stupe u štrajk, ako im zarade ne budu uvećane 10 odsto po Granskom kolektivnom ugovoru.

"Kako sad stvari stoje mi ćemo 5. februara da predamo Vladi, ako se u međuvremenu, nešto ne desi povoljni po nas, odluku o stupanju u granski štrajk. Od tog dana treba da prođe makar 10 dana dok mi zvanično ne stupimo u štrajk. Da li je to 15. ili 16. februar ne mogu vam tačno reći, da li ćemo nekog od tih dana stupiti u štrajk ili u ponedjeljak 19. februara još ćemo se dogovoriti u narednih par dana", rekao je Božović.

Bonus video: