Presuda za Krimovicu krajem februara

Marko Carević i njegov sin Milan nisu došli na glavni pretres u procesu koji u Osnovnom sudu vodi tužilaštvo zbog uzurpacije državne imovine u grbaljskom selu, a posljednje ročište zakazano je za 26. februar

16262 pregleda 24 reakcija 23 komentar(a)
Marko Carević, Foto: Savo Prelević
Marko Carević, Foto: Savo Prelević

Iako bivši predsjednik Opštine Budva biznismen Marko Bato Carević i njegov sin Milan nijesu došli na glavni pretres, sudija Osnovnog suda u Kotoru Veljko Bulatović održao je ročište u procesu koji pred tim sudom Osnovno državno tužilaštvo vodi protiv njih dvojice i njihove kompanije “Carinvest” zbog uzurpacije državne imovine u grbaljskom selu Krimovice.

Kako je “Vijestima” rečeno, na pretresu su sprovedeni svi dokazi i prihvaćen je predlog tužilaštva da se od Ministarstva pravde zatraži podatak da li je vještak koji je vještačio u predmetu Miladin Čepić na listi sudskih vještaka.

“Sljedeći pretres je zakazan za 26. februara kada će biti i zaključen, tako da je i tom predmetu kraj”, rečeno je “Vijestima”.

Na glavnom pretresu će obje strane dati završne riječi, nakon čega se očekuje da će sudija donijeti prvostepenu presudu.

Na prethodnom ročištu Zaštitnik imovinsko pravnih interesa u ime države Crne Gore pridružio se krivičnom gonjenju Carevića, te postavio imovinsko-pravni zahtjev da se zemljište vrati u prvobitno stanje.

Objekti Carevića na Krimovici (arhvski snimak)
Objekti Carevića na Krimovici (arhvski snimak)foto: Foto:MANS

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru podnijelo je krajem avgusta prošle godine Osnovnom sudu optužni predlog protiv Marka Bata Carevića zbog krivičnog djela protivpravno zauzimanje zemljišta na Krimovici. Njegovom sinu Milanu se stavlja na teret krivično djelo protivpravno zauzimanje zemljišta i krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje. Optužnim predlogom je obuhvaćeno i preduzeće “Carinvest”.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je još 2020. objavila da je poljoprivredni kompleks na Krimovici, koji je gradila porodična kompanija Carevića napravljen na pola miliona kvadrata državnog zemljišta, gdje su sagrađni objekti bez građevinske dozvole.

Krajem novembra 2021. kompanija “Carinvest” je kotorskom Osnovnom sudu predala tužbu protiv Crne Gore tražeći da joj se prizna vlasništvo nad preko 620 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na Krimovici u opštini Kotor. Kompanija bi zauzvrat u budžet države uplatila 1,2 miliona eura, odnosno 1,93 eura po metru kvadratnom.

U tužbi koju je objavio MANS se navodi da je namjera kompanije “Carinvest” da kroz parnični postupak “pribavi u svojinu zemljište koje je sve do angažmana tužioca (kompanije “Carinvest”) bilo u cjelosti zapušteno, neiskorišćeno i bez ikakvih benefita po državu Crnu Goru.

Carevići dalje u tužbi navode da su se od 2015. do danas više puta obraćali državnim institucijama i organima lokalne uprave, pokušavajući da regulišu status zemljišta, a za koje tvrde da je bilo “neiskorišćeno i zaboravljeno od strane državnih organa”.

Tužbi Carevića protiv Crne Gore je prethodio sastanak sa zvaničnicima resornih ministarstava 41. Vlade Crne Gore. Prema dokumentu zapisnika do koga je došao Istraživački centar MANS-a, Carević se 11. juna 2020, kao fizičko lice, u zgradi Vlade Crne Gore sastao sa Milutinom Simovićem, tadašnjim potpredsjednikom za ekonomsku politiku i finansijski sistem, ministrom finansija Darkom Radunovićem, te predstavnicima ministarstava poljoprivrede i urbanizma, ali i Zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

U zapisniku se navodi da je sastanak organizovan na inicijativu Carevića, te da je odbio predlog Simovića da se sastanak odloži jer se poklapao s održavanjem sjednice Skupštine Opštine (SO) Budva.

Baš na dan pregovara s tadašnjim ministrima, Careviću je izglasano nepovjerenje na sjednici SO Budva. Nekoliko dana kasnije krenuli su i sukobi tadašnje koalicije, koju je Carević predvodio, s policijom, tokom kojih je i bio uhapšen.

Bonus video: