Na komisiju čekaju devet mjeseci

Pojedini korisnici lične invalidnine u Nikšiću na razgovor čekaju i od aprila

9441 pregleda 2 komentar(a)
Budimir Ratković, Foto: Svetlana Mandić
Budimir Ratković, Foto: Svetlana Mandić

Pojedini korisnici lične invalidnine u Nikšiću već devet, a neki i deset mjeseci čekaju da dođu na red za socijalno-ljekarsku komisiju koja bi donosila odluke o ličnoj invalidnini.

Nikšićanin Budimir Ratković tvrdi da je lično predao zahtjev za ličnu invalidninu u maju prošle godine i još nije došao na red za komisiju, a da ima onih koji čekaju i od aprila.

“U decembru komisije nije ni bilo, a u novembru je obrađeno samo 150 predmeta. Koliko sam ih razumio, isto je i za tuđu pomoć i za ličnu invalidninu. Ne znam koliko ima zahtjeva ali osam ili devet mjeseci čekanja je baš predug period. Pošto nisam sam koji čeka komisiju, dobro bi bilo da znamo o čemu se radi”, kazao je “Vijestima” Ratković.

Kako je naveo, nije samo u pitanju novac za ličnu invalidninu, mada je on svim njima značajna finansijska pomoć, već su tu i razne subvencije koje mogu da ostvare ukoliko su korisnici prava iz oblasti socijalne zaštite.

“Tu su razna prava koja mogu ostvariti korisnici lične invalidnine, od subvencija, liječenja, ljekova, banjskog liječenja, pomagala, plus finansijski dio, jer je lična invalidnina bila u visini od 270 do 280 eura. Pošto se zahtjevi obnavljaju svake godine, možda sljedeće godine budu redovni pa se ne bude čekalo duže od mjesec”, kazao je Ratković.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su “Vijestima” kazali da su prvostepene socijalno-ljekarske komisije koje rješavaju po zahtjevima građana/ki u centrima za socijalni rad prethodnih mjeseci radile u kontinuitetu.

“Činjenica je da je dinamika predaje zahtjeva u centrima za socijalni rad izuzetno velika, a u cilju ostvarivanja prava na dodatak za njegu i pomoć, ličnu invalidninu, ocjenu radne sposobnosti radi ostvarivanja prava na materijalno obezbeđenje, kao i ocjenu za ostvarivanje prava na rad sa polovinom punog radnog vremena. U prethodnom periodu Ministarstvo je vodilo računa da organizuje sjednice komisije u onim centrima koji imaju najveći broj zahtjeva na čekanju. Bez obzira na redovan rad komisija, disbalans između predatih i riješenih zahtjeva Ministarstvo želi riješiti pojačanim brojem ljekara u komisijama”, navodi se u odgovoru resornog Ministarstva.

Ističu i da je Pravilnik o medicinskim indikacijama u određenoj mjeri korigovan u skladu sa medicinskom strukom, što će doprinijeti kako radu komisija, tako i rješavanju zahtjeva korisnika.

“Budući da će od februara pojačane komisije nastaviti svoj rad, odnosno pet prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija, u centrima za socijalni rad će se svi zahtjevi koji su na dužem čekanju rješavati prioritetno”, poručili su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Bonus video: