Ministri predložili izmjene GKU: Prosvjetnim radnicima najkasnije do kraja trećeg kvartala povećati neto zarade...

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) je saopšteno da su šefica tog resora Anđela Jakšić-Stojanović i ministar finansija Novica Vuković sa saradnicima, razgovarali sa predstavnicima Sindikata prosvjete.

25671 pregleda 74 reakcija 42 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarka prosvjete, nauka i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović i ministar finansija Novica Vuković, predložili su izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) na način da prosvjetni radnici najkasnije do kraja trećeg kvartala 2024. godine dobiju povećanje neto zarada od minimum 15 odsto, a da se izmjenama GKU pristupi u što skorijem roku.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) i Ministarstva finansija (MF) je saopšteno da su Jakšić-Stojanović i Vuković sa saradnicima, razgovarali danas sa predstavnicima Sindikata prosvjete.

"Ministri su predložili izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) na način da prosvjetni radnici najkasnije do kraja trećeg kvartala 2024.godine dobiju povećanje neto zarada od minimum 15 %, a da se izmjenama GKU pristupi u što skorijem roku. Komisija koja bi za to bila nadležna može biti formirana već početkom naredne sedmice", ističe se u zajedničkom saopštenju MPNI i MF,

Iz tih Vladinog resora su dodali da će se istovremeno raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru, da bi se kako su kazali ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada, kako je i najavljeno iz resora finansija.

"Sagovornici su se usaglasili da je neophodno primijeniti održiva rješenja koja neće ugroziti funkcionisanje sistema, a sa druge strane će voditi do sistemskog unapređenja položaja prosvjetnih radnika u društvu, što je svim učesnicima u razgovoru i cilj", zaključuje se u saopštenju MPNI i MF.

Bonus video: