FOTO Prčanjski karneval - počele Tradicionalne zimske kotorske fešte: Spaljen Mondo Palamudoš zvani Mića

Za kraljicu karnevala proglašena je Tea Grgurević, mještanka naselja Škaljari

7752 pregleda 0 komentar(a)
Spaljivanje Monda Palamudoša, zvanog Mića, Foto: Mediabiro
Spaljivanje Monda Palamudoša, zvanog Mića, Foto: Mediabiro

Svečano otvaranje Tradicionalnih zimskih kotorskih karnevalskih fešti 2024. upriličeno je danas na Prčanju, te je tako najavljen bogat i raznovrstan program koji će trajati sve do 25. februara, prenosi agencija Mediabiro.

"Mnogo smo srećni što smo ove godine kotorske karnevalske fešte otvorili baš na Prčanju, kao jednu podršku manjem karnevalu od našeg i što ćemo na Prčanjskom karnevalu proglasiti i kraljicu Kotorskog zimskog karnevala i naših zimskih fešti. Danas je ovdje mnoštvo djece i maski", kazala je direktorica JU Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor, Radmila Beća Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Mediabiro

Ovom prilikom za kraljicu karnevala proglašena je Tea Grgurević, mještanka naselja Škaljari.

"Ponosna sam što je Kotorski karneval ponovo dobio svoju kraljicu, ne mogu biti toliko skromna da ne kažem da mi je srce prepuno i presretno što sam to upravo ja. Od malena sam učena da treba da se poštuje Kotor i tradicija mjesta gdje sam rođena. Od malena me majka vodila po maskenbalima, po raznim feštama. Rasla sam uz te fešte i manifestacije koje su se održavale u našem gradu, tako da nekako smatram da sam zavrijedila da budem ambasador mladih generacija na kojima ostaje sva ta tradicija. Drago mi je da sam u prilici da čuvam sve to što su naši preci stvorili i nadam se da ću u tome uspjeti", kazala je Grgurović za čiji stajling se pobrinuo kapo Kotorskog karnevala.

Tea Grgurević
Tea Grgurevićfoto: Mediabiro

Fešte je, uz podizanje karnevalske zastave, otvorio kapo kotorskog karnevala Branko Knezović, a prisutnima se zatim obratio Ilko Marović, kapo Prčanjskog karnevala.

Maškarana povorka je krenula od prčanjske osnovne škole uz defile mažoretki Plesnog studija Alisa i Gradske muzike Đenovići. Uslijedilo je suđenje i spaljivanje krnja na Prčanjskoj rivi. Ove godine za sve nedaće Prčanjani su spalili Monda Palamudoša, zvanog Mića.

Nakon karnevala i spaljivanja krnja, u Domu slobode održan je dječji maskenbal, u organizaciji NVO "Bope" i MZ "Prčanj", a za najbolje maske obezbijeđene su nagrade.

"Danas u povorci imamo i do 200 maskirane djece iz OŠ 'Ivo Visin', Prčanj, Dječjeg vrtića 'Radost' iz Kotora, ali vjerovatno i djece iz manjih mjesta. Očekujemo veliki broj mještana. Na našem maskenbalu naš gost koji tradicionalno zabavlja djecu je animator i glumac Šanta Panta, obično pravi odličnu zabavu da ta djeca ipak imaju tradiciju tih maškara i maskenbala kada budu stariji da znaju kako da se zabavljaju i uživaju", kazao je organizator Prčanjskog karnevala Zvonko Usanović.

Večernji program nastaviće se na gradskoj rivi koncertom Adija Šoša od 20h, u okviru Kotorskih zimskih svečanosti odnosno Kotor Winter Festa, u saradnji sa Kulturnim centrom, a raznovrsni programi biće organizovani u narednim danima.

Karnevalske dane obilježiće i dvije papalade - prčanjska "Pašticada" u Domu slobode 10. februara od 19h nakon koje je planiran večernji koncert Stele Rade na kotorskoj rivi, i Karnevalska takmičarska njokada u ŠC "Kamelija", 16.februara od 19 sati.

U saradnji sa ŠC "Kamelija" 17. februara u 17.30h počeće Dječiji maskenbal .

Veliki maskenbal biće u petak, 23. februara od 21h u P.C. “Vukšić”. Goste će zabavljati Ansambl Toć i klapa Asa voće.

"Očekujemo veliki odziv maski prema onome koliko je interesovanje. Karte su već u prodaji, tako da će se, pretpostavljamo, tražiti karta više. Mjesta su ograničena", kazala je Radulović.

Zimske karnevalske fešte završavaju se u nedjelju 25. februara 2024. velikom karnevalskom povorkom, suđenjem i spaljivanjem karnevala, koncertima lokalnih bendova - Vis Tetra i Ansambl Toć i koncertom Crvene jabuke na Trgu od oružja.

Organizator je JU Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor, suorganizator lokalna Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Kotor.

Bonus video: