"Vijesti" na državnom skijalištu "Kolašin 1600": Čekajući snijeg primače se proljeće

Već prvi pogled na djelimično kopne obronke Bjelasice potvrdio je da će vikend biti još jedan od “izgubljenih”, bijelog pokrivača jedva da ima za sankanje i za one koji uče tek prve korake na skijama...

45906 pregleda 327 reakcija 99 komentar(a)
Snijega ima za sankanje, Foto: Dragana Šćepanović
Snijega ima za sankanje, Foto: Dragana Šćepanović

U autobus koji dva puta dnevno polazi iz centra grada prema skijalištu “Kolašin 1600”, juče u 10.30 sati ušla je samo novinarka “Vijesti”. Besplatnu vožnju do planine, kaže vozač, u prvom jutarnjem terminu iskoristilo je više Kolašinca, uglavnom, djece. Na putu nema gužve, za razliku od prošle godine kada je i policija ima pune ruke posla da omogući kolonama vozila da stignu do Bjelasice.

Na parkingu državnog skijališta, u koje je posljednjih godina uloženo desetine miliona eura, tridesetak automobila i samo dva autobusa - jedan sa albanskim, drugi sa domaćim registarskim tablicama. Već prvi pogled na djelimično kopne obronke Bjelasice potvrdio je da će vikend biti još jedan od onih “izgubljenih” za skijanje. Snijega je jedva bilo za sankanje i za one koji uče tek prve prve korake na skijama.

Praktično kopna Bjelasica i prazan parking
Praktično kopna Bjelasica i prazan parkingfoto: Dragana Šćepanović

Polovina kalendarske zime je prošla, a skijanja i bordanja još nema zbog nezapamćenog nedostatka snijega. Prema prognozama meteorologa, neće ga ni biti bar još 7 dana.

Iće, piće i natrag

Sunčano vrijema, bez jačeg vjetra, omogućilo je ljubiteljima panoramske vožnje da iskoritiste tu vrstu ponude ski-centra “Kolašin 1600” i zapute se ka gotovo 2.000 metara visokom vrhu Troglava. Ostali su se zabavljali čitajući, slušajući muziku, fotografišući... Zadržavali su se kratko i odlazili ka svojim vozilima, pa su terase ugostiteljskog objekata, sve do podne, bile prazne. Kasnije, jedan dio popunila je organizovana grupa posjetilaca. Ta slika bila je i podsjećanje kako bi u podnožju staza na Bjelasici trebalo da bude da zima nije “izdala”, i skijaše i zaposlene u ski-centru.

Kad ima snijega, traži se mjesto više
Kad ima snijega, traži se mjesto višefoto: Dragana Šćepanović

“Planina je ipak čarobna i dobro mjesto za ‘punjenje baterija’. Nadali smo se da ćemo stati na skije. Ništa od toga, ali pješačili smo, uživali u divnom pogledu sa žičare. Ručaćemo, popiti piće i vraćamo se. Možda, ipak, sugestija onima koji su odgovorni za ovo skijalište - da nađu neko rješenje za ubuduće. Bar mali dio staza da se vještački osniježi. No, bez obzira na to, lijep je ovo dan bio...”, kaže jedan iz grupe albanskih turista.

Entuzijazam, uprkos činjenici da na skijalištu usred zimske sezone nema skijanja, podijelilo je i Danilo Kalezić iz “Porto Montenegra”. On je na Bjelasici sa ekipom od šezdesetak kapetana superjahti i ostalih članova posade. Priča da u Kolašin tradicionalno dolaze jednom godišnje i organizuju zimske igre. Kalezić objašnjava da za njihov planirani program, koji se sastoji od osam raznovrsnih takmičarskih igara, nije bitna količina snijega. Ipak, kaže da će dio boravka na Bjelasici provesti na nižem, privatnom, skijalištu.

Povoljniji položaj staza privatnog ski-centra “Kolašin 1450” i vještačko osnježavanje omogućavaju da je dio skijaške infrastrukture koliko-toliko u funkciji...

Uz mnogo puta do sada ponovljenu konstataciju da je vještačko osnježavanje neophodno i na državnom skijalištu, rukovodilac Bojan Medenica sa novinarima dijeli i svoje ideje za sljedeću godinu. Kako je kazao “Vijestima”, dok se ne realizuje predviđeni veliki projekat sistema za osnježavanje, trebalo bi naći privremno rješenje za narednu sezonu. Naravno, “ako ih država prihvati”.

“Nadam se da će nas gubici ove zime i činjenica da 3. februara nemamo skijaša na skijalištu, natjerati i na ozbiljniji odnos prema projektu vještačkog osnježavanja i da će se već s proljaća početi sa njegovom relizacijom. Ako može dok se ne relizuje projekat, onako kako je predviđen, makar da nađemo privremeno rješenje. Prvo da ispitamo postoje li dovoljne količine vode na samoj planini da već sljedeće sezone bude postavljeno nekoliko topova koji bi obezbjedili vještačko osnježavanje staza uz dva ski-lifta, koji će biti završeni naredne sezone. Vjerujem da to nije velika investicija za državu”, kaže Medenica.

Država je sistem za vještačko osnježavanje obećavala još u vrijeme Vlade Duška Markovića, kada su i počela velika ulaganja u državno skijalište, ali po tom pitanju ništa nijesu učinili ni njegovi nasljednici, pa se i danas gleda u nebo u iščekivanju snijega.

Gubici veliki

Medenica tvrdi da se uprkos nedostatku snijega još ne može reći da je sezona propala, ali da su, kako objašnjava, gubici veliki. Prema njegovim riječima, čak i padavine, najavljene oko 10. februara, neće moći dovesti rezultate turističke zime do lanjskih, kada je sezona takođe kasnila zbog nedostatka snijega...

“Gubitke zbog sadašnje situacije trpi cijela kolašinska turističa privreda. Ako ovo što sada vidite na skijalištu nije dokaz da je vještačko osnježavanje neophodno, onda ne znam šta još da kažem. Uprkos nedostatku padavina, trudimo se da ostatkom ponude zadovljimo posjetioce, iako znamo da je trud uložen u pripremu sezone već sada velikim dijelom obezvrijeđen”, objašnjava Medenica.

Vještačko osnježavanje prioritet: Medenica
Vještačko osnježavanje prioritet: Medenicafoto: Privatna arhiva

Pažljivijem posmatraču jasno je da nedostatak snijega jeste najveći, ali ne i jedini problem državnog skijališta. Nelegalno sagrađeni privatni objekti u neposrednoj blizini skijaških staza još su na istom mjestu, kao i prije nekoliko godina kada je država najavljivala njihovo rušenje. Medenica kaže da će na tu temu nekom drugom prilikom.

Bez rezultata je ostalo i interesovanje novinarke da sazna gdje završavaju otpadne vode iz nedavno otvorenog privatnog hotela u neposrednoj blizini državnog skijališta.

Snijeg samo djelimično može popraviti bilans

Privatni smještajni kapaciteti u Kolašinu su i dalje prazni, kažu u lokalnoj Turističkoj organizaciji (TO). Takvo stanje je gotovo od završetka novogodišnjih praznika. Tada je nakon što je postalo jasno da će januar biti bez padavina, počelo masovno otkazivanje rezervacija.

Malobrojnih gostiju ima, objašnjava direktorica TO Zorica Milašinović, samo vikendom. U hotelu “Bjanka”, međutim, trenutno boravi značajn broj albanskih turista.

“Nažalost, najavljene padavine sredinom febrauara moći će, eventualno, samo djelimično da poprave bilans ove turističke sezone. Veliki broj dana bez snijega, u periodu kada se očekivalo najviše turista i masovno otkazivanje rezervacija, učinili su svoje, pa će rezultati sezone, definitivno, biti nezadovoljavajući”, kaže Milašinović.

Ona najavljuje da će najavljene manifestacije biti održane. Snijega će, nada se direktorica TO, biti dovoljno i za “Kolašin SkySnow trke”. Ta trka, kojom će se otvoriti skyrunning liga Crne Gore i Srbije, zakazana je za 24. februara na skijalištu “Kolašin 1600” i predstavlja, kažu u TO, “nešto potpuno novo na tržištu Crne Gore”.

Milašinović podsjeća i da je organizovan besplatam prevoz autobusom iz Kolašina do Bjelasice. Autobus će svakog dana polaziti ispred hotela “Šeraton” u 9 i 10.30, dok je povratak sa skijališta planiran u 15 i 16.30 sati.

Ako ovo što sada vidite na skijalištu nije dokaz da je vještačko osnježavanje neophodno, onda ne znam šta još da kažem

Na Durmitoru imaju vodu, ali nemaju topove

Skijaška sezona nije otvorena ni na skijalištu “Savin kuk”, koje je takođe u vlasništvu države zbog nedostatka snijega koje u ovo doba godine Durmitorci ne pamte.

Za razliku od ski-centra “Kolašin 1600”, u “Savin kuk” je malo toga ulagano posljednjih decenija. Da ironija bude potpuna, na skijalištu imaju dovoljno vode za vještački snijeg (prije nekoliko godina izgrađena je akumulacija), ali nemaju topove, pa skijaška sezona još nije otvorena iako žičara izlazi na više od 2.000 metara nadmorske visine.

Sunčanje na skijalištu “Savin kuk” u srijedu
Sunčanje na skijalištu “Savin kuk” u srijedufoto: Slavko Radulović

“Gore je ledena ploča, malo ko bi se spustio...”, rečeno je “Vijestima” u srijedu, dok je nekoliko desetina gostiju uživalo u prelijepom danu i igrama na snijegu sa djecom...

Bonus video: