Ekološko društvo Breznica: Krivična prijava protiv SRK Lipljen zbog nezakonitog poribljavanja Otilovićkog jezera

Prijavu će podnijeti i protiv Opštine Pljevlja, opštinskog preduzeća Vodovod i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zbog kako je navedeno nepreduzimanja radnji iz svoje nadležnosti

5373 pregleda 1 komentar(a)
Mitrović, Foto: Goran Malidžan
Mitrović, Foto: Goran Malidžan

Ekološko društvo Breznica saopštilo je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Sportskog ribolovnog kluba (SRK) Lipljen zbog nezakonitog poribljavanja Otilovićkog jezera.

U toj nevladinoj organizaciji (NVO) čiji je predsjednik Milorad Mitrović su kazali da je Lipljen tri godine poribljavao Otilovićko jezero, iako se po zakonu, kako tvrdi, vodoizvorišta ne mogu poribljavati.

Prijavu će podnijeti i protiv Opštine Pljevlja, opštinskog preduzeća Vodovod i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zbog kako je navedeno nepreduzimanja radnji iz svoje nadležnosti.

Mitrović tvrdi da je Lipljen u mrestilištu uzgajao i prodavao kalifornijsku vrstu patrmke i ribu sunčicu, što, ističe on nije dozvoljeno, jer "imaju rješenje da mogu da rade samo mrijest autohtone vrsta pastrmke, što kalifornijska i sunčica nisu".

"Naše vode Ćehotina i pritoke i jezera su pune kalifornijske pastrmke i zato Ministarstvo nije smjelo Lipljenu da produži ugovor o ustupanju ribljeg fonda na korišćenje", kazao je Mitrović.

Ugovorom o ustupanju ribljeg fonda na korišćenje od 20. jula 2017. godine, navodi poznati pljevaljski ekolog, Sportskom ribolovnom klubu Lipljen ustupljen je riblji fond u ribolovnim vodama Opštine Pljevlja, na korišćenje, zaštitu, unapređenje obavljanje sportsko rekreativnog ribolova na period od šest godina.

"U članu 1 kao ribolovne vode opštine Pljevlja su navedena jezera: Otilovićko jezero i Borovičko jezero. U Zakonu o slatkovodnom ribarstvu; Zakonu o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi se navodi 'ribolovne vode su sve vode u kojima žive slatkovodne vrste riba i ostala vodena fauna koja se ustupa na korišćenje radi obavljanja sportsko-rekreativnog i privrednog ribolova, osim voda u ribnjacima, u akumulacijama, jezerima ili tekućim vodama koje se koriste ili su prostorno planskim dokumentima predviđene za javno vodosnabdijevanje'. Opšte je poznato da se voda iz vještačke akumulacije Otilovići već nekoliko decenija koristi za vodosnabdijevanje Pljevalja i to sa sve većim učešćem u odnosu na druge vodozahvate. Prostorno – urbanističkom planu opštine Pljevlja do 2020. godine na strani 88, u poglavlju koje se odnosi na Izvorišta pljevaljskog vodovoda je navedeno: Akumulacija 'Otilovići' je veoma značajno izvorište za vodosnabdijevanje vodom stanovništva u Pljevljima, i svih ostalih potrošača kojima je potrebna voda kvaliteta pijaćih voda. Ova akumulacija skoro da nema alternativu ….. ", naveo je Mitrović u saopštenju.

To potvrđuje, dodaje Mitrović, da akumulacija Otilovići ne može biti svrstana u ribolovne vode jer je prostorno-planskom dokumentacijom predviđena za javno vodosnabdijevanje.

"Do sada niko, ko je trebalo, nije pomenuo Pravilnik o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite izvorišta i ograničenjima u tim zonama koji je postao važeći tokom 2010.godine, gdje je pod tačkom 3 koja se odnosi na Izvorišta sa zahvatom površinskih voda i tačkom 3.1. koja se odnosi na Zahvat iz akumulacije ili jezera za prvu zonu zaštite, između ostalog, propisano : I zona zaštite obuhvata akumulaciju ili jezero, branu, crpnu stanicu, postrojenje za preradu vode, građevine za pogon, održavanje i skladištenje, zaštitne taložnice na ušću dotoka i zaštitni pojas uz akumulaciju ili jezero, u širini od 30 metara od ivice vode, pri normalnom usporu. U I zoni zaštite navodi se 16 stavki među kojim i zabrana napajanje stoke, korišćenje svih vrsta plovnih sredstava, sportova na vodi i kupanje, ribarenje i sportski ribolov, uzgoj ribe. Sada imamo potvrdu i od strane Agencije za zaštitu životne sredine tj. direktora g-dina Milana Gazdića, da se i koliko u periodu 2021., 2022. i 2023. godine poribljavalo i Otilovićko jezero, uz objašnjenje da je 'ovim poribljavanjem rijeke Ćehotine i Otilovićkog jezera jasno je, da korist imaju svakako građani Pljevalja'", navodi Mitrović.

Ističe da niko od nadležnih u Opštini ne reaguju zbog ustupanja akumulacije Otilovići za korišćenje kao ribolovne vode, koja se redovno i protivzakonito poribljava.

"Unošenje kalifornijske pastrmke i Zlatovčice predstavlja potencijalnu opasnost po diverzitet ihtiofaune svakog slivnog područja, pa i ovog. Sa stanovišta struke u vodotocima koji sadrže prirodne populacije nije dozvoljeno unostiti strane vrste zbog potencijalne opasnosti širenja i kompetencija sa autohtonim vrstama. Na osnovu Zakona o stranim i invazivnim vrstama biljaka, životinja i gljiva, ne može se izdati dozvola za unošenje tih vrsta. Gospoda iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Opštine Pljevlja, preduzeća 'Vodovod' kao i Uprave za vode kao i SRK 'Lipljen' treba da objasne građanima, kako je moguće da se u vodotoku Ćehotine i njenih pritoka nalaze upravo ove vrste, koje je SRK 'Lipljen', odnosno d.o.o. 'Lipljen' uzgajao i prodavao u mrestilištu/ribnjaku koji je do sada besplatno koristio. Kako se moglo desiti da se u nekoliko navrata, poslednjih godina, protivzakonito poribljavalo Otilovićko jezero iz koga se građani snabdijevaju vodom", ističe Mitrović.

Kako je moguće, dodaje, da se na jezeru Otilovići organizuju ribolovna takmičenja, kupa, napaja stoka, voze čamci, skuteri i gliseri na motorni pogon i da se u jezeru ili uzvodno od njega, redovno nalaze leševi uginulih životinja.

"Kako je moguće da se u Ćehotinu od samog izvora pa i jezera, nalaze štale iz kojih kanalizacija ide direktno u vodu koju građani piju? Kako je moguće da se uz same obale jezera, čiju vodu piju građani, nalaze Pilane, njive i zasadi koji se tretiraju vještačkim đubrivom, pesticidima, herbicidima i drugim hemijskim sredstvima zaštite ? Kako je moguće da se na jezeru grade i postavljaju splavovi na kojima su sagrađene vikendice za uživanje, očigledno podobnih i povlašćenih vlasnika? Kako je moguće da se zataškala afera zagađenja, izlivanja nafte sa objekata na jezeru, a da za to, niko, nikad nije odgovarao", piše u saopštenju.

Mitrović pita i da li neko sprovodi ili se pridržava odredbi i obaveza iz tkz. Nitratne direktive EU.

"Odgovorite gospodo na ova pitanja građanima i javnosti Crne Gore, pa ćemo onda pričati o 'gazdovanju' ribljim fondom i mrestilištu koje besplatno koristite poslednih godina i za kojim sada kolektivno lelečete. Umjesto da se pronađe i odredi firma-projektant koji će na osnovu projektnog zadatka izraditi glavni projekat, koji će biti u skladu sa Pravilnikom o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite vodoizvorišta i ograničenja u tim zonama za vodoizvorište jezero Otilovići, nakon čega bi se formirala Stručna komisija sastavljena od eminetnih stručnjaka geologa koja bi uradila reviziju Glavnog projekta o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za ovo jezero, mi imamo situaciju da svi ćute i prave se ludi, kršeći sve domaće važeće zakonske propise, međunarodne direktive, vodeći se isključivo partijskim ili ličnim interesima, na štetu svih građana Pljevalja. Zbog ovakvog odnosa i bazobzirnosti koja je na sceni skoro pedeset godina, kao i zbog očigledne besomučne, halapljive borbe za sticanje profita i ličnih benefita pojedinaca involviranih u ovu očigledno unosnu priču i aktivnosti, najavljujemo podnošenje krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima, ali i Odelejnju za sprečavanje kriminala i korupcije Uprave policije, koja je bila u obavezi, da na osnovu zvaničnih i nezvaničnih informacija koje su se pojavile u javnosti – reaguje i ispita navode, a odgovorne procesuira i izvede pred lice pravde", navodi se u saopštenju.

Bonus video: