Ulcinj: Morsko dobro će podvodnim naperom braniti skelu od velikih talasa

Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom nijesu odgovorili kada se može očekivati realizacija milionskog projekta koji je trebalo da bude okončan još pred prošlu ljetnju sezonu

9120 pregleda 6 komentar(a)
Velika skela čeka uređenje, Foto: Samir Adrović
Velika skela čeka uređenje, Foto: Samir Adrović

Parterno uređenje Velike skele ulazi u završnu fazu, zaštita od udara velikih talasa sa otvorenog mora biće riješena izgradnjom podvodnog napera, izgradnja tunela koji bi povezao Pristan i Liman u nadležnosti je Opštine Ulcinj, a pješačka staza od hotela “Albatros” do rta Đerane još čeka rješenje administravnih problema u vezi sa izradom tehničke dokumentacije.

To stoji u odgovoriima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom na pitanja “Vijesti” o njihovim započetim i planiranim investicijama na teritoriji Opštine Ulcinj koja je pod njihovom ingerencijiom.

“Završena je prva faza radova na parternom uređenju Velike skele. U toku je druga faza popločavanja, nakon čega je planirano kroz Plan korišćenja finansijskih sredstava za 2024. godinu da se saniraju temelji Velike skele nakon dobijenih urbanističko-tehničkih uslova i izrade tehničke dokumentacije. Zaštita Velike skele od udara talasa će se sprovesti na način izgradnje podvodnog napera. Pretpostavka za realizaciju ove investicije je završetak izmjene i dopune DSL-a sektor 63, nakon čega će biti urađena tehnička dokumentacija, a samim tim realizovana ova investicija”, stoji u odgovoru JP na pitanje u kojoj su fazi radovi na parternom uređenju Velike skele i kako JP planira da zaštiti taj prostor od udara velikih talasa.

Nijesu odgovorili na pitanje kada se može očekivati realizacija tog milionskog projekta.

Radovi na parternom uređenju Velike skele počeli su u oktobru 2022. godine, a rok za realizaciju projekta bio je 120 dana.

Iz Opštine su tada najavili da će projekat biti završen do početka prošle sezone, ali je i taj rok probijen.

Bivši premijer Dritan Abazović prošle godine je kazao je da je projekat Velike skele vrijedan oko milion eura.

“To je samo početak masovnijeg investiranja Morskog dobra u Ulcinju. Otvara se i međunarodni konkurs za uređenje kompletne Male plaže, sa tunelom koji Malu plažu ispod Starog grada treba da poveže sa Limanom. To bi trebalo da promijeni lice Ulcinja i mi smo spremni da u narednoj godini, odnosno da Opština, zajedno sa Morskim dobrom, počne finansiranje tog projekta”, najavio je tada Abazović.

No, u JP ističu da je taj projekat u nadležnosti Opštine.

“Planom korišćenja finasijskih sredstva za 2024. godinu, koji treba da usvoji Vlada Crne Gore, planirana su sredstva za raspisivanje međunarodnog konkursa za uređenje zaleđa Male plaže, a sve u saradnji sa Opštinom Ulcinj. Pitanje u vezi sa izgradnjom tunela ispod Starog grada je u nadležnosti Opštine Ulcinj, jer se isto nalazi van zone kojim upravlja Javno preduzeće”.

Trim staza od “Albatrosa” do rta Đerane godinama je u planovima JP, ali se do sada na planovima sve i završavalo. U JP tvrde da bi uskoro trebalo da počne i realizacija tog projekta.

“U završnoj fazi je rješavanje administrativnih problema oko izrade tehničke dokumentacije pješačke staze od hotela “Albatros” do rta Đerane (izrada elaborata parcelacije pješačke staze, dopuna urbanističko-tehničkih uslova u cilju prevazilaženja problema oko pristupa stazi lica sa invaliditetom), tako da završetak i reviziju tehničke dokumentacije očekujemo u naredna tri mjeseca”, piše u dopisu.

Ćute o zoni morskog dobra

”Vijestima” nije odgovoreno na pitanje da li JP razmišlja o tome da zonu morskog dobra u Ulcinju vrati u zakonske okvire. U članu dva Zakona o morskom dobru piše da se morskim dobrom smatra morska obala, luke, lukobrani, navozi, nasipi, sprudovi, kupališta, hridi, limani, grebeni, vrulje, izvori i vrela na obali, ušća rijeka koje se ulivaju umore, kanali spojeni sa morem, podmorje, morsko dno i podzemlje kao i unutrašnje morske vode i teritorijalno more, živa i neživa bogatstva u njima i živa i neživa bogatstva epikontinentalnog pojasa. Morskim dobrom, u smislu ovog zakona, smatraju se i obale vode rijeke Bojane na teritoriji Crne Gore.

U članu tri stoji da se morskom obalom smatra pojas kopna ograničen linijom do koje dopiru najveći talasi za vrijeme najjačeg nevremena, kao i dio kopna koji po svojoj prirodi ili namjeni služi korišćenju mora za pomorski saobraćaj i morski ribolov i za druge svrhe koje su u vezi sa korišćenjem mora, a koji je širok najmanje šest metara, računajući od linije koja je horizontalno udaljena od linije do koje dopiru najveći talasi za vrijeme najjačeg nevremena.

U Ulcinju je prosječna širina morskog dobra 565 metara u odnosu na Kotor gdje je taj prosjek 32 metara ili Budvu u kojoj je 54 metra.

“JP preuzima sve radnje u okviru svojih nadležnosti. Sve uočene nepravilnosti, odstupanje na terenu u odnosu na plansku dokumentaciju, Služba za kontrolu morskog dobra konstatuje službenom zabilješkom, koje se na dalje postupanje prosljeđuju nadležnim inspekcijskim organima. JP nema ingerencije državnih organa uprave, ne može vršiti kontrolu shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru, sprovoditi upravni ili prekršajni postupak. S tim u vezi, JP upućuje zahtjev za vršenje inspekcijskog nadzora nadležnim inspekcijskim službama sa ciljem da preduzmu radnje iz svoje nadležnosti, sprovedu inspekcijski nadzor, te o preduzetim mjerama pisano informišu JP”, stoji u odgovoru i dodaje se da JP nema ingerencije da naplaćuje mandatne kazne, već da to čini nadležna inspekcija.

Bonus video: