Konkurs za repliku starog Brskova

Replika rudarskog naselja u realnim gabaritima, s obzirom na to da je izvorna lokacija nedovoljno pristupačna, gradila bi se na drugom mjestu...

8599 pregleda 54 reakcija 9 komentar(a)
Lokacije na kojoj je predviđena gradnja, Foto: Opština
Lokacije na kojoj je predviđena gradnja, Foto: Opština

Opština Mojkovac raspisala je međunarodni konkurs za Idejno rješenje arhitektonske reinterpretacije starog utvrđenja i rudarskog naselja u Brskovu.

Krajnji cilj je, kazao je “Vijestima” predsjednik Skupštine opštine (SO) Marko Janketić, izgradnja replike srednjovjekovnog Brskova u realnim gabaritima.

Idejno rješenje, pojašnjeno je u konkursnom zadatku, trebalo bi da bude i “neki vid anketnog rada koji bi pokazao različite vizije začetka urbanizacije” na našem prostoru, uz primjenu postojećih podataka i djelimično “oživljavanje” davno zaboravljenog vremena koje je veoma značajno za istoriju, tradiciju i razvoj Mojkovca.

Replika rudarskog naselja u relnim gabaritima, s obzirom na to da je izvorna lokacija nedovoljno pristupačna, gradila bi se na drugom mjestu.

Reinterpretacija starog rudarskog utvrđenja i naselja, uz primjenu rezultata poznatih arheoloških nalazišta i pisanih podataka, planirana je na lokaciji površine oko 35 hiljada metara kvadratnih, a uža lokacija na kojoj se može graditi je površine oko 13,4 kvadrata u zahvatu urbanističke razrade PUP-a Mojkovac. Planskim dokumentima taj prostor je je namijenjen za javne i društvene objekte, uže namjensko opredeljenje, sport, rekreacija i turizam...

Ostvarenje tog projekta donijelo bi, smatraju u Opštini, mnoge dobrobiti Mojkovcu.

“Izgradnjom reinterpretiranog starog Brskova formirao bi se muzej ‘na otvorenom’, realizovale bi se brojne kulturne aktivnosti i prezentovali organski proizvodi mojkovačkog kraja. Tematski park bi trebalo da bude prilagođen i savremenim turističkim potrebama u smislu funkcije i opremljenosti lokacije. I kao što su srednjovjekovni trgovi predstavljali činioce i ogledalo razvoja srednjovjekovne države, reinterpretacija bi trebalo da aktiviranjem predmetnog tematskog parka privuče više turista, i pospješi dalji razvoj Mojkovca”.

Projekat bi, kako je precizirano dokumentacijom koja prati konkurs, trebalo istovremno i da omoguće demonstriranje čitavog procesa vađenja i prerade rude, od rudarskih okana - jama, preko usitnjavanja i mljevenja, do topljenja i korišćenja u kovačnici.

“Za sve te potprojekte neophodno je uključenje arheologa koji dobro poznaje te oblasti. Budući kompleks u formi tematskog parka bi trebalo da bude dostupan kako građanima tako i turistima svih 12 mjeseci i mogao bi među prvima na ovim prostorima da ponudi takve programe posjetiocima i široj javnosti”, piše u konkursnom zadatku.

Prema onome što piše u Novim saznanjima o srednjovjekovnom Brskovu, aurora Miloša M. Živanovića (Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore), “stupanje Brskova na istorijsku scenu odigralo je ključnu ulogu u daljem razvoju srednjovjekovne Srbije”. Razlog za njegovu ekonomsku važnost u državi, kako zapaža autor, “svakako su rudna bogatstva pronađena u tom nepristupačnom planinskom podneblju sjevernih ogranaka Bjelasice”.

U konkursnom zadatku autorima je sugerisano da koriste podatak da je “proces urbanizacije” tekao ubrzano od sredine 12, a vrhunac doživio u prvoj polovini 15. vijeka. Značajan doprinos dali su mu Dubrovčani i Sasi, nosioci trgovine i rudarstva. Prema podacima iz dubrovačke arhive, “Brskovo, ubrzo po dolasku Sasa, postalo je najpoznatiji rudnik i trg u tadašnjoj Srbiji u XIII vijeku”. U njemu se nije trgovalo samo srebrom i bakrom, već i raznim drugim proizvodima. Bio je to, po nekim mišljenjima, i trg na kome se trgovalo zemljoradničkim proizvodima (vinom, hranom, tkaninom...).

Konkurs za idejna rješenja otvoren je do 5. aprila, a o njima će odlučivati sedmočlani žiri sastavljen od arheologa, istoričara, arhitekata... Prva nagrada iznosi 13.000 eura, druga 7.000, a treća 3.000. Predviđeno je da dva idejna rješenje budu otkupljena za po 1.000 eura.

Bonus video: