Martinović: Mnogima ne odgovara naša borba protiv krivolova, nadzornici su ugroženi i zahtijevamo sistemsku podršku

"Hrabri nadzornici su nenaoružani ušli u obračun sa naoružanim krivolovcima. Tražimo adekvatnu podršku policije i tužilastva"

15669 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Martinović, Foto: JPNPCG
Martinović, Foto: JPNPCG

Mnogima ne odgovara naša borba protiv krivolova, nadzornici su ugroženi i zahtijevamo sistemsku podršku kako bi se izborili sa biznisom vrijednim stotinama hiljada eura, saopštio je Vladimir Martinović, direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG).

On je kazao da su nadzornike Službe zaštite Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero tokom obavljanja svojih radnih obaveza napale osobe koje su zatekli u nelegalnim aktivnostima, odnosno, u krivolovu.

"Hrabri nadzornici su nenaoružani ušli u obračun sa naoružanim krivolovcima. Tražimo adekvatnu podršku policije i tužilastva. Nastavićemo istim intenzitetom da se borimo protiv krivolova, a ovakvi i slični pokušaji sigurno nas neće poljuljati u snažnoj borbi za zaštitu najvrijednijih područja Crne Gore", rekao je Martinović.

On je kazao da ukoliko nekome još uvijek nije jasno zbog čega su u JPNPCG zarade uvećane po drugi put u junu mjesecu, i zašto se prihodi troše na zarade, neka pogleda snimak i procjeni koliko treba da bude plaćen čovjek koji rizikuje svoj život da bi zaštitio nacionalne resurse i prirodna bogatstva koja su na meti nesavjesnih pojedinaca.

"Napominjem i da JPNPCG još uvijek nema dovoljno sredstava za ovakvu borbu, jer osim što treba platiti ove ljude, treba im obezbjediti sredstva za rad, bolju opremu, plovila, sredstva prinude, a to sve košta. To je ono na čemu radimo pored svakodnevne borbe sa naslijeđenim problemima i tužbama iz ranijeg perioda. Zato nam je i potrebna podrška institucija na svim nivoima i pomoć države kako bi nesmetano radili na očuvanju najvrijednijih područja Crne Gore i iskorijenili sve nelegalne aktivnosti u nacionalnim parkovima", poručio je Martinović.

Šef Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero Vuk Saičić i njegovog kolega Marko Gluščević napadnuti su preksinoć.

Juče poslije podne, zbog sumnje da su prije dvije noći napali i lakše povrijedili Saičića i Gluščevića, policajci su uhapsili Vojina Prenkića (31) i Dušana Klikovca (42).

Tužilac je njihove radnje kvalifikovao kao napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i nezakonit lov.

Istovremeno, ocijenio je da nema elemenata krivičnog djela u radnjama monaha manastira Kom, koji je, prema tvrdnjama Saičića, vrijeđao nadzornike, prijetio im, a potom od njega i oteo telefon kojim ga je snimao i bacio ga u jezero.

Iz manastira Kom negirali su te tvrdnje, ističući da monah ni sa kim nije imao fizički kontakt, niti je ikoga vrijeđao, “već je njegovo prisustvo doprinijelo da se ovaj incident završi”...

Bonus video: