Gradnja fudbalskog kampa u Lješnici počeće čim vremenske prilike dozvole

Nakon dugog čekanja, najavljena realizacija najvažnijeg sportskog infrastrukturnog projekta u Bijelom Polju

4194 pregleda 2 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora o gradnji, Foto: Opština
Sa potpisivanja ugovora o gradnji, Foto: Opština

Dugo čekana izgradnja kapitalnog sportskog infrastrukturnog projekta u Bijelom Polju, fudbalskog kampa u Lješnici, vrijednog 2,3 miliona eura, počeće čim to vremenske prilike dozvole, nakon što je ovih dana završen i revidovan glavni projekat izgradnje mosta preko rijeke Lješnice, kojim će se dolaziti do kampa.

Izgradnja pomoćnog fudbalskog terena za potrebe fudbalskog kluba Jedinstvo i mlađih kategorija finansira Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) i UEFA.

Nakon početka izgradnje mosta, čim to vremenske prilike dozvole, FSCG će sprovesti proceduru izbora izvođača, a potom i glavnih radova na izgradnji fudbalskog trening kampa.

To je “Vijestima” potvrdio potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović, navodeći da je izgradnja glavnog projekta izgradnje mosta preko Lješnice bila obaveza Opštine.

“S druge strane, FSCG je dostavio završen glavni projekat izgradnje oba terena sa pratećim sadržajima, čekamo još od CEDIS -a saglasnost da bi bio konačno revidovan. Takođe je u završnoj fazi i izrada glavnog projekta klupskih prostorija - zgrade, sa svim sadržajima (svlačione, teretana, kancelarije, magacin, ambulanta...) i nakon revizije dostaviće nam i to FSCG. Takođe je FSCG i Opština formirala komisiju od 10 članova koji su zaduženi da prate sve faze izgradnje od papirologije do realizacije, a sve shodno ugovoru koji su potpisali”, kazao je Bećirović.

Projekat izgradnje fudbalskog kampa u Lješnici je podijeljen u tri faze. Prva je izgradnja terena sa vještačkom podlogom i svim pratećim objektima, a druga izgradnja terena sa prirodnom podlogom, takođe sa svim pratećim objektima.

“Treća faza podrazumijeva izradu objekta u kojem će biti smještene klupske prostorije i kancelarije, kongresna sala, svlačione sa tuševima, magacin, teretana, mali kafe, medicinska ambulanta i sve ostalo što je potrebno po FIFA i UEFA standardima. Za prve dvije faze je završen glavni projekat (na reviziji je bilo par primjedbi koje su otkonjene) i nakon čega je revidovan glavni projekat prve dvije faze”, objasnio je Bećirović.

Prema ranijem planu bilo je predviđeno da se prvo rade dvije faze, ali je sa rukovodstvom FSCG dogovoreno da se i treća faza odmah radi, te da se izabere izvođač za ukupan projekat koji je vrijedan oko 2.300.000 eura.

“U međuvremenu, Opština Bijelo Polje je krenula u realizaciju svojih ugovornih obaveza, pa je tako Sekretarijat za izgradnju pokrenuo zakonsku proceduru za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju mosta preko rijeke Lješnice koji treba da spoji glavnu saobraćajnicu, koja ide kroz istoimeno naselje sa parcelom na kojoj će se graditi kamp”, rekao je Bećirović.

Most će imati šest metara široke saobraćajnice i još po 1,5 metara pješačkog prostora sa obje strane, sa ogradom i rasvjetom..

Pitanje izgradnje kampa aktuelizovano i kroz odbornička pitanja Dekokrata na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta krajem decembra. Obrazlažući zbog čega se toliko čeka na izgradnju, Bećirović je naveo da su u pitanju poteškoće kroz koje se pokazala sva neefikasnost državnog birokratskog sistema, aludirajući na novu državnu vlast.

Bonus video: