Božović: Štrajk prosvjetara od 19. februara

"Nismo primili zaradu i to je prvi korak u pokretanju pravne procedure. Tražimo samo ono što nam pripada po GKU koji je davno potpisan. Kako toga nije bilo obraćamo se Agenciji, pokrećemo individualne sporove", rekao je Božović

36133 pregleda 263 reakcija 125 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Predstavnici Sindikata prosvjete otpočeli su proceduru pred Agencijom za mirno rješavanje sporova, a to su učinili nakon što je postalo izvjesno da januarska plata nije uvećana za 10 procenata.

"Čekali smo da ne primimo zaradu za januar uvećanu za deset posto, niti nam je poslodavac poslao da potpišemo aneks ugovora, niti obavijestio direktore u bilo kojoj formi da ne poštuju granski kolektivni ugovor (GKU) i zato smo reagovali", rekao je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović ispred Agencije za mirno rešavanje sporova u Podgorici.

Predsjednik Sindikata prosvjete napomenuo je da će štrajk prosvjetnih radnika, ipak, biti 19. februara.

"Nismo primili zaradu i to je prvi korak u pokretanju pravne procedure. Tražimo samo ono što nam pripada po GKU koji je davno potpisan. Kako toga nije bilo obraćamo se Agenciji, pokrećemo individualne sporove", rekao je Božović. On je kazao da je danas podnijeto "oko četrdesetak prijava Agenciji za mirno rešavanje sporova".

Prosvjetari u Agenciji
Prosvjetari u Agencijifoto: Nikola Saveljić

"Danas ih je četrdesetak. Mogu svi prosvjetni radnici individualno da se obrate Agenciji, ali vidjećemo. Dovoljno je i ovo da se pokrene spor i da bismo mogli kasnije, ako Ministarstvo prosvjete, ne prihvati naše zahtjeve da idemo na sud", istakao je predsjednik Sindikata prosvjete.

Božović je, odgovarajući na pitanje novinara "Vijesti", kazao da ako se postigne dogovor, sve će biti odmah povučeno.

"Mi ako se dogovorimo, povlačimo istog trena. Ne bi bilo mudro da nam neko kaže da povučemo, a mi sjutra pregovaramo. Nemamo ništa konkretno, niti jasno i precizno. Može da se povuče istog trena kad postignemo kompromis i pregovore", kazao je Božović.

On je kazao i da će u "narednih 15 dana znati sve", odnosno kada će biti Glavni odbor na kom će da bude razmotrena ponuda prosvjetarima.

"U srijedu predajemo odluku Ministarstvu prosvjete o stupanju u štrajk i od tog dana treba da prođe makar deset dana. Mi hoćemo i vrlo lako se postiže sve sa kompromisom", kazao je Božović.

Božović je naglasio da jedini kompromis koji mogu prihvatiti jeste "odlaganje isplate pod uslovom da sve dobiju.

Bonus video: