Preminuo Rajko Stevović

Komemoracija povodom smrti Stevovića, održaće se 6. februara u sali SO Bijelo Polje u 9 časova

4354 pregleda 49 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Jedan od prvih poslijeratnih ginekologa u Crnoj Gori Rajko Stevović, preminuo je danas u 94. godini.

Komemoracija povodom smrti Stevovića, održaće se 6. februara u sali SO Bijelo Polje u 9 časova, saopšteno je iz bjelopoljske Opštine.

Stevović je rođen u Borju kod Žabljaka, a svoje djetinjstvo proveo u zbjegovima, kao kurir u jedinicama NOB-a i sirotinjskim domovima u SFRJ i šire.

Njegovo djetinjstvo obiljižio je i tifus koji je samo pukom srećom preživio. Sa 13 godina postao je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Medicinski fakultet završio je u Sarajevu, a profesionalnu karijeru ljekara i specijaliste, koja je trajala duže od četiri decenije, počeo je na Žabljaku, potom u Mojkovcu i Bijelom Polju.

Cijeli život posvetio je i humanitarnom radu kroz sedam decenija članstva u Crvenom krstu i više od 50 dobrovoljnih darivanja krvi.

Zapisano je i da je jednoj porodilji u sali dao krv iz vene u venu. Isticao se i učešćem na radnim akcijama nakon Drugog svjetskog rata.

Gradio je Studentski grad u Zagrebu, put Konjic-Jablanica i pruge Doboj-Banja Luka i Šamac-Sarajevo. Ponosio se i sa deset udarničkih priznanja.

Stevović će biti sahranjen u utorak na gradskom groblju u Mojkovcu.

Bonus video: