Decenija pakla kad država zakaže: Majka godinama kćerku držala zaključanu

Žiteljke opštine na sjeveru države 17. januara smještene na odjeljenje psihijatrije nakon, kako tvrde mještani koji su prijavljivali slučaj, više od deset godina svojevrsnog ropstva... Nedavno izabrani vrhovni državni tužilac Milorad Marković naložio da se preispita rad postupajuće tužiteljke u slučaju kakav se ne pamti...

65495 pregleda 182 reakcija 70 komentar(a)
Komšije pričaju da je djevojka naprasno nestala (ilustracija), Foto: Shutterstock
Komšije pričaju da je djevojka naprasno nestala (ilustracija), Foto: Shutterstock

Više od decenije pakla proživjele su psihički oboljele majka i kćerka prije nego što im je država pomogla, uprkos brojnim prijavama da im je pomoć neophodna.

Žiteljke opštine na sjeveru države su 17. januara ove godine smještene na odjeljenje psihijatrije, nakon što je, kako tvrde mještani koji su prijavljivali slučaj, četrdesetjednogodišnja djevojka više od deset godina provela u svojevrsnom ropstvu - zaključana u stanu.

Mještani su ispričali “Vijestima” da su u više navrata policiji i Centru za socijalni rad prijavljivali da majka drži kćerku zaključanu u stanu, ali da su nadležni odgovorali da nemaju zakonskog osnova da reaguju.

“Vijestima” je potvrđeno da se hororom sa sjevera države bavi i nedavno izabrani vrhovni državni tužilac Milorad Marković, koji je naložio da se preispita rad postupajuće tužiteljke u slučaju kakav se ne pamti...

Jedan od stanovnika tog kraja “Vijestima” je ispričao da djevojku nije vidio deset do petanest godina:

“Riječ je o djevojci koja je u osnovnoj i srednjoj školi bila odličan đak, druželjubiva. Za razliku od nje, majka je bila drugačija - rijetko kome bi se javila kada prođe pored njega, nije imala prijatelja. Djevojka je otišla da studira van Crne Gore, i od tada se sve promijenilo. Ubrzo se vratila i krenule su priče da se sa njom nešto desilo”.

On kaže da su u početku majka i kćerka znale da prošetaju gradom i da je djevojka odjednom “nestala”.

“Dok su šetale, nijesu komunicirale sa mještanima. Odjednom, djevojku više nijesmo sretali, samo majku. Znali smo da je majka drži zaključanu u stanu, čak je i preko prozora stavila letve, da ne bi neko slučajno provirio unutra i vidio šta se kod njih dešava. Počele su, kao i što to uvijek biva, razne priče da kruže. Majka nikoga nije puštala u stan, komšije su više puta prijavljivale slučaj policiji i Centru za socijalni rad, ali svi su rekli da ne mogu nasilno da uđu u stan bez odobrenja tužilaštva”.

Spasioci ušli u stan 2021, ali ni fotografije nijesu pomogle

O tome koliko je sistem zakazao svjedoči i događaj iz 2021. godine, koji opisuje sagovornik. On tvrdi da se dogodilo da majka nije mogla da uđe u stan jer je nešto unutra palo i zaglavilo vrata, pa je bila prinuđena da pozove pripadnike Službe zaštite i spasavanja:

“Ušli smo preko balkona i vidjeli djevojku kako leži na podu pokrivena ćebetom. Ništa nije pričala. Napravili smo nekoliko fotografija da bismo mogli da ih pokažemo nadležnim službama kako bi reagovali”.

Tvrdi da je fotografije pokazao socijalnim radnicima i policiji, čiji su službenici odmah otišli kod njih, ali majka nije htjela da im otvori vrata.

“Kako su mi rekli, tri puta su slali zahtjev tužilaštvu da im dozvoli da nasilno uđu u stan, ali sva tri puta su odbijeni. Ne znam zbog čega. Prije dvadesetak dana slučaj je ponovo prijavljen i konačno je tužilaštvo odobrilo da se nasilno uđe u stan, što je i urađeno”.

foto: Shutterstock

Priča da je djevojku zatekao u istom položaju i na istom mjestu gdje je vidio i prije tri godine:

“Bila je zgrčena, ništa nije pričala i samo smo po disanju i treptanju očiju znali da je živa. Majka je zapomagala i vikala da joj ne uzimamo kćerku, ali su obje kolima hitne pomoći, i uz prisustvo policije, odvezene i smještene na odjeljenje psihijatrije. Zaista je strašno da tolike godine niko nije reagovao. Sigurno bi njeno stanje bilo mnogo bolje nego što je sada i neko zbog svega ovoga mora da odgovora”.

(Ne)rad Centra za socijalni rad i policije

Iz bolnice su “Vijestima” kazali da je djevojka na odjeljenju psihijatrije liječena 2011. i 2012. godine i da je tada došla u prisustvu socijalnog radnika. Tada je navedeno i da se protiv majke vodi prekršajni postupak zbog “maltretiranja i fizičkog zlostavljanja kćerke”. Djevojka je tada upućena u Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru radi daljeg liječenja i dijagnostike.

Kada je 17. januara ove godine dovezena u bolnicu, službenik MUP-a je zdravstvenim radnicima saopštio da nijesu vidjeli da je pacijentkinja izašla iz kuće već deset godina.

Majka je ljekarima navodno kazala da je prije više od deset godina sud naredio njeno posmatranje i da je poslata u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Kotoru, gdje je ostala pola godine, kao i da smatra da nije psihički bolesna, iako ima dijagnozu psihoze... “Vijestima” je rečeno da je ispričala i da je kćerka u takvom stanju jer je na prvoj godini fakulteta dobila “injekciju u vrat”, i da je od tada počela teško da govori i hoda, da se stanje iz godine u godinu pogoršavalo, sve dok nije prestala da govori i hoda. Navela je da ne izlazi iz stana jer je “kroz zid” čula da komšije hoće da je likvidiraju...

porodično nasilje
foto: Shutterstock

Iako mještani tvrde da su slučaj više puta prijavljivali policiji, iz Ministarstva unutrašnjih poslova u odgovoru “Vijestima” navode da to nije tačno, već da je Centar za socijalni rad tokom 2022. prijavio da postoji sumnja da je u pomenutom slučaju riječ o zanemarivanju.

“Nakon toga je izvršena provjera navoda i utvrđeno je da djevojka živi sa svojom majkom, da se ona slobodno kreće i obavlja komunikaciju putem telefona (majka ljekarima kazala da ne hoda i ne priča, prim. aut.), a o čemu je obaviješten državni tužilac i podnosilac prijave”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Pojašnjava se da su, postupajući po prijavi Centra za socijalni rad od 9. januara ove godine, službenici policije, u koordinaciji sa državnim tužiocem, 17. januara iz stana odveli majku i kćerku i, uz pratnju Službe hitne medicinske pomoći, smjestili ih u bolnicu.

Više prijava policiji i tužilaštvu

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja “Vijestima” su odgovorili da od kada su saznali za slučaj, a tvrde da je to bilo 2021. godine (kada su zbog zaglavljenih vrata reagovili iz Službe zaštite i spasavanja, prim. aut.), u kontinuitetu rade na njemu. Međutim, u Centru su sa slučajem bili upoznati još prije 2011. godine, kada je kćerka smještena na odjeljenje psihijatrije, jer je tada socijalni radnik ljekarima rekao da “ona unazad tri godine ne govori, ne komunicira ni sa kim, i da je majka fizički zlostavlja već duže vrijeme”.

Socijalni radnici su od 2021. godine, kako stoji u odgovoru, više puta pokušavali da obave kućnu posjetu, ali su svaki put bili onemogućeni, jer su nailazili na zaključana vrata.

Tvrde i da su više puta policiji i tužilaštvu podnosili prijave.

“S obzirom da radnici Centra ne mogu obići porodicu ukoliko im članovi porodice dobrovoljno ne otvore vrata, a imajući u vidu sumnju na zdravstveno zanemarivanje i socijalnu izolaciju korisnice, više puta su podnosili prijave i obraćali se Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu za nasilje, jer zdravstveno zanemarivanje i socijalna izolacija psihijatrijskog bolesnika predstavlja vid nasilja”, navodi se u odgovoru.

Prikupili su, kako ističu, sve potrebne informacije iz zdravstvenog sistema i obavijestili policiju i tužilaštvo da se stručnim radnicima mora omogućiti posjeta porodici:

“Što je dalo rezultate tek početkom 2024. godine kada je, po našoj ponovnoj prijavi, tužilaštvo naložilo nasilni ulazak u stan od strane policije, a nakon toga je uslijedila hospitalizacija obje korisnice na psihijatrijskom odjeljenju. Stručni radnici Centra će preduzeti sve neophodne radnje u cilju njihovog adekvatnog zbrinjavanja”.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva su “Vijestima” odgovorili da ih je Centar za socijalni rad obavijestio početkom ove godine, kada je “policija, povodom prijave komšija, uočila nehigijenske uslove u stanu u kom žive majka i kćerka, te neadekvatnu brigu o kćerki, o čemu je obaviještena hitna služba kada je i obavljen pregled majke i sačinjen ljekarski izvještaj”.

“Nakon dostavljenog obavještenja iz Centra za socijalni rad, postupajuća tužiteljka je u svojstvu svjedoka saslušala doktorku koja je obavila pregled. Nakon toga su na inicijativu postupajuće tužiteljke majka i kćerka hospitalizovane na Odjeljenju za psihijatriju, gdje se i danas nalaze”.

Kako su naveli, Služba za odrasle i stara lica dostavila je postupajućoj tužiteljki informaciju da je “neophodno pokrenuti sudski postupak procjene poslovne sposobnosti majke i kćerke, a zatim postaviti privremenog, odnosno stalnog staraoca u cilju njihovog trajnijeg zbrinjavanja, kako bi im se omogućila adekvatna i kontinuirana briga”.

VDT Marković traži činjenice "u najkraćem roku"

Iz Osnovnog državnog tužilaštva tvrde da je postupajuća tužiteljka “u kontinuitetu od Centra za socijalni rad zahtijevala da preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u ovom slučaju”.

“Takođe vas obavještavamo da je vrhovni državni tužilac Milorad Marković od rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva, kao neposredno nadležne i za Osnovno državno tužilaštvo, zatražio da preispita rad postupajuće tužiteljke u ovom predmetu i da ga o utvrđenom činjeničnom stanju upozna u najkraćem roku”.

Iz odgovora nije jasno kada je i kako Marković, koji je 29. januara zvanično preuzeo funkciju, saznao za pomenuti slučaj, ali se može pretpostaviti da se to dogodilo nakon pitanja koje su “Vijesti” uputile Osnovnom državnom tužilaštvu.

Bonus video: