Ministarstvo prosvjete: Jasna i konkretna ponuda za povećanje zarada od najmanje 15 odsto neto

"Istovremeno će se raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada"

21421 pregleda 113 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Prosvjetnim radnicima ponuđeno je povećanje zarada u neto iznosu od najmanje 15 odsto, što bi se primjenjivalo najkasnije do kraja trećeg kvartala ove godine.

To je saopšteno iz Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.

"Još jednom napominjemo da je neophodno primijeniti održiva rješenja koja neće ugroziti funkcionisanje sistema, a sa druge strane će voditi do sistemskog unapređenja položaja prosvjetnih radnika u društvu, što je, nadamo se, svim učesnicima u razgovoru i cilj".

Iz tog Vladinog resora su ponovili su da su na zajedničkom sastanku sa Ministarstvom finansija i Sindikatom prosvjete 3. februara saopštili "vrlo jasnu i konkretnu ponudu koja se tiče uvećanja zarada prosvjetnih radnika".

"Istovremeno će se raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada, kako je i najavljeno iz resora finansija. Napominjemo da je u spornom članu Granskog kolektivnog ugovora riječ o bruto uvećanju, dok ponuda ministarstava podrazumijeva neposredno uvećanje neto zarade u oblasti prosvjete od minimum 15 odsto", poručili su iz Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.

Iz resora kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović su kazali da su ministri na sastanku predložili izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) u što skorijem roku.

"Dogovoreno je formiranje radne grupe koja će biti sastavljena od predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Sindikata prosvjete, koja će raditi na izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora. Predstavnici Sindikata su već danas poslali predlog članova pregovaračkog tima za izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora, što je učinjeno i od strane Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, čime su se stekli uslovi da Radna grupa bude formirana već sjutra", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: