Injac i Anđušić podnijeli krivičnu prijavu protiv Jankovića, on demantovao navode

U prijavi se navodi da se Janković sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, bivši komandir Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada kazao da su navodi oko odlaska pripadnika Službe u Tursku, nakon razornog zemljotresa, netačni

5844 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i sekretarka za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Glavnog grada Slađana Anđušić podnijele su Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv Gorana Jankovića, bivšeg komandira Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada.

Kako se navodi u prijavi, Janković se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, prenosi portal RTCG.

Janković je demantovao navode o zloupotrebi službenog položaja iz krivične prijave.

Injac i Anđušić su u prijavi navele 45 stavki o sumnjama na nezakonitosti koje je navodno počinio Janković.

Između ostalog, kao sporno navode zakonitost slanja pripadnika Službe zaštite i spašavanja prilikom zemljotresa, koji je prošle godine pogodio Tursku. Ocjenjuju da je postupak bio suprotan Zakonu o zaštiti i spašavaju i Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore i međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

"Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice je samoinicijativno, bez prethodnog konsultovanja Direktorata za vanredne situacije i odluke Vlade Crne Gore poslala svoje pripadnike zaobilazeći pritom ustaljenu međunarodnu praksu kao i nacionalnu proceduru pogotovo u dijelu koji se odnosi na neispunjavanje osnovnog preduslova vezanog za obuke na temu traganja i spašavanja iz ruševvina svih pripadnika ove službe koji su pošli u Tursku, iako im je Miodrag Bešović, v.d, generalnog direktora Direktorata za vanredne situacije MUP-a, ukazao na odredbe zakona i upozorio ih na kršenje zakona", piše u krivičnoj prijavi.

Dodaje se da je prilikom povratka iz Turske nestala oprema, o čemu postoji službena zabilješka. Samo tri pripadnika Službe zaštite i spašavanja od tima od 18 vatrogasaca - spasilaca i administrativnih radnika prošla je obuku na temu traganje i spašavanje iz zemljotresa, čime je, kako se navodi, Janković postupio suproto članovu 7 i 8 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore i međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

U prijavi, upućenoj glavnom specijalnom tužiocu Vladmiru Novoviću, naveden je niz sumnji u zloupotrebe materijalnih i finansijskih sredstava službe.

Obuhvaćeno je i postupanje službe kojom je Janković rukovodio na dan parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.

"Sačinio je prijavu broj 3074/1 od 30. 08. 2020. godine u 16:28 časova na osnovu e-maila od 30.08.2020. godine koji mu je upućen dana 28.08.2020. godine sa privatnog gmail naloga rocenovictijana@gmail.com na e-mail adrese Službi zaštite i spašavanja Podgorica i gdje mu je upućen zahtjev za pripravnost za dan 30.08.2020. godine, nedelja od 16:00 (dan parlamentarnih izbora), i da je u slučaju potrebe za intervencijom potrebno pokriti sljedeće pozicije: dva specijalizovana vozila stacionirati u Karađorđevu ulicu, na potezu ulaz u zgradu Vlade Crne Gore, UO "Muštuluk" (nekadašnji "Bis"), a dva specijalizovana vozila stacionirati u Njegoševoj ulici izmneđu zgrade Ustavnog suda i zgrade Skupštine Crne Gore. Prijavom broj 3071/1 Služba zaštite i spoašavanja je umjesto četiri posade obezbijedila sedam sa 17 članova posade bez zahtjeva opd strane pošiljaoca e-maila koji je sporan kako zbog prekoračenja naloga tako i u smislu nedostatka službene komunikacije", dodaje se.

Janković: Sve urađeno u skladu sa zakonom i naredbom gradonačelnika

Janković je za portal RTCG kazao da su navodi oko odlaska pripadnika Službe u Tursku, nakon razornog zemljotresa, netačni.

"Sve je urađeno u skladu sa zakonom i naredbom gradonačelnika, kao i saglasnosti koje su potrebne. Sa ponosom ističem da sam otisao prvi da pružim pomoć građanima Turske u skladu sa zahtjevom Ambasade i dešavanjima u toj zemlji. O kakvoj se pozadini radi više je nego jasno jer je gradonačelnica Olivera Injac napravila niz nezakonitosti prilikom moje smjene i imenovanja ne samo u Službi zaštite, već i u sistemu Glavnog grada, o čemu svjedoče i zapisnici Upravne inspekcije", rekao je Janković.

Kada su u pitanju događaji vezani za 30. avgust 2020. godine, kada su u Crnoj Gori održani parlamentarni izbori, Janković je odgovorio:

"Po predmetnom događaju je više puta podnošena krivična prijava i vođen je izviđaj od strane Specijalnog državnog tuzilastva koje je u skladu sa zakonom donijeli Rješenje o odbacivanju krivične prijave po ovom osnovu".

Bonus video: