Seri: Zapošljavanje u javnoj upravi zasnovano na profesionalnim kvalitetima i zaslugama uslov za pristupanje EU

Kako je saopšteno iz MJU, Seri je naglasio da principi reforme javne uprave, koje je razvila SIGMA, pružaju ključne smjernice za razvoj kompetentne, odgovorne i efikasne javne uprave

1580 pregleda 3 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: MJU
Sa konferencije, Foto: MJU

Uspješno prevazilaženje brojnih izazova, koji Crnu Goru očekuju na putu ka Evropskoj uniji (EU), zavisi od administrativnog kapaciteta zemlje da sprovede pravnu tekovinu Unije, kazao je zamjenik šefice Delegacije EU u Podgorici, Rikardo Seri.

On je to rekao na konferenciji koju Ministarstvo javne uprave i SIGMA organizuju za više rukovodioce ministarstava i javnih tijela koji su ključni za Procjenu napretka u Crnoj Gori saglasano SIGMA Principima dobre javne uprave.

Kako je saopšteno iz MJU, Seri je naglasio da principi reforme javne uprave, koje je razvila SIGMA, pružaju ključne smjernice za razvoj kompetentne, odgovorne i efikasne javne uprave.

On je rekao da je princip dobrog javnog upravljanja u srži procesa EU integracija, i ključ za ostvarenje ekonomskog rasta, konkurentnosti i boljeg kavliteta života.

„Ukazao je da uspješno prevazilaženje brojnih izazova koje Crnu Goru očekuju na putu ka EU zavisi od administrativnog kapaciteta zemlje da sprovede pravnu tekovinu Unije“, navodi se u saopštenju.

Kako je kazao Seri, sistem zapošljavanja u javnoj upravi, zasnovan na profesionalnim kvalitetima i zaslugama, neophodan je uslov za ispunjavanje kriterijuma za pristupanje EU.

On je poručio da je EU spremna da nastavi da podržava Crnu Goru u toj značajnoj oblasti.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj istakao da je ovo treća godina implementacije Strategije reforme javne uprave, koja je usaglašena sa SIGMA principima, utemeljenim na podršci EU i OECD-a, a u cilju unapređenja javne uprave.

„U skladu sa željom da zaslužimo potpuno povjerenje građana, zalažemo se za potpunu transparentnost u radu javne uprave“, kazao je Dukaj.

On je rekao da u kontinuitetu razvijaju sistem za unapređenje pružanja usluga građanima i iniciraju intenzivnije aktivnosti u svrhu smanjenja birokratskih procedura.

„Temelje moderne javne uprave postavljamo kroz digitalizaciju, jer su građani, građanke i privreda, kao i kvalitet usluga koje im pružamo, u središtu tog procesa“, naglasio je Dukaj.

On je kazao da je analiza dosadašnjih rezultata pokazala posvećenost principima reforme javne uprave, kroz jačanje administrativnih kapaciteta i unapređenje zakonodavnog okvira.

„U kontinuitetu ulažemo napore za dalje jačanje sajber bezbjednost i digitalne transformacije“, rekao je Dukaj.

Svi ti aspekti su, kako je naveo, u direktnoj vezi sa harmonizacijom nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU.

Dukaj je dodao da taj proces uključuje izradu novih, kao i izmjene i dopune postojećih zakonskih rješenja.

On je kazao da mu je drago da razgovaraju o pitanjima važnim za procjenu stanja u javnoj upravi.

„Uvjeren sam da će to biti doprinos da naša javna administracija dobije objektivnu informaciju o stvarnom stanju, kako bismo na dokazima nastavili ka ostvarenju naše misije – otvorena i ka građanima usmjerena javna uprava“, zaključio je Dukaj.

Predstavnici SIGMA/OECD su u novembru, na ministarskom sastanku u Parizu, predstavili revidirane principe javne uprave, koji su pripremljeni u kontekstu zajedničke inicijative sa EU.

Procjene napretka u odnosu na principe javne uprave SIGMA sprovodi u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Bonus video: