Pljevlja: Grupa ribolovaca i članovi SRK Lipljen upoznali Vraneša sa problemima u klubu i gazdovanjem nad mrestilištem

“Problem je nastao kada je Elektroprivreda Crne Gore prije nekoliko godina uplatila veliki novac SRК "Lipljen" nakon pomora ribe u rijeci Vezišnici. SRК "Lipljen" se od tada sveo na 5-6 ljudi", navodi se u saopštenju

3258 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Pljevlja
Sa sastanka, Foto: Opština Pljevlja

Grupa ribolovaca i članova Sportsko-ribolovnog kluba "Lipljen", na njihov zahtjev sastala se sa predsjednikom opštine Pljevlja Darijom Vranešom kako bi ga upoznali sa problemima u funkcionisanju kluba i gazdovanjem nad mrestilištem u gradskom parku.

Iz Kabineta predsjednika opštine je saopšteno da predstavnici pljevaljskih ribolovaca, među kojima je bio i Predrag Pupović, jedan od osnivača SRK "Lipljen", “izrazili su protest zbog dosadašnjeg načina vođenja ovog kluba koji je, kako su istakli na sastanku, zarobljen u rukama nekolicine ljudi na čelu sa smijenjenim predsjednikom SRК "Lipljen" Vasom Kneževićem”.

Ribolovci su, pružili podršku predsjedniku Vranešu u dosadašnjim aktivnostima kada je riječ o ovom pitanju, s obzirom da je Opština klubu radnije besplatno ustupila mrestilište u parku Vodice.

“Problem je nastao kada je Elektroprivreda Crne Gore prije nekoliko godina uplatila veliki novac SRК "Lipljen" nakon pomora ribe u rijeci Vezišnici. SRК "Lipljen" se od tada sveo na 5-6 ljudi. Skupština nije sazivana, nisu dijelili sa klubom nikakve informacije. Od 2020. godine nemamo završnih računa, nisu dostavljani Skupštini, saopštio je Pupović i podsjetio na peticiju 150 pljevaljskih ribolovaca protiv rukovodstva SRК "Lipljen" u kojoj su zahtijevali transparentniji rad kluba i namjensko trošenje novca”, navodi se u saopštenju.

Vraneš, SRK Lipanj, Lipanj
foto: Opština Pljevlja

Pupović je kazao da je u mrestilištu uzgajana kalifonijska pastrmka, što je krivično djelo, jer je riječ o vrsti koja nije autohtona.

“Takođe, prema našim informacijama, ribe su prodavali u kesama na samom ribnjaku, mlađ su prodavali za poribljavanje ribnjaka u Mojkovcu. Mi, ribolovci, smo srećni kad je Opština prepoznala da samo pojedinci imaju korist od toga. Izabrali smo Bojanu Šestović za novu predsjednicu kluba, ali Vaso Knežević nije htio da prihvati tu odluku Skupštine, nego je angažovao advokaticu koja je plaćena novcem SRK "Lipljen", što je skandalozno. Tražili smo reviziju finansijskog poslovanja, bili su kategorički protiv. Tražili smo uvid u sve projekte koje je podržao SRK "Lipljen", pošto znamo da su nevladine organizacije "Legalis" i "Da zaživi selo", kao izuzetno bliske Vasu Kneževiću, sarađivale na projektima sa klubom čiji je on predsjednik, rekao je Pupović i upoznao predsjednika Vraneša sa činjenicom da resorno ministarstvo ne poštuje volju većine i ne verifikuje odluke Skupštine, čime su izrazili sumnju da određeni pojedinci iz ministarstva štite smijenjeno rukovodstvo”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Vraneš je ponovio da od ribnjaka i mrestilišta moraju da imaju koristi svi građani i ribolovci, a ne kako je rekao šačici pojedinaca.

“Moja obaveza je da budemo pravedni i pošteni. Sve odluke koje donosimo biće baš takve, pravedne i poštene. Ako treba sa zadovoljstvom ću se vratiti svojoj matičnoj profesiji ljekara, ali neću pristati nikada ni na kakve pritiske, niti zakulisne radnje. Mi sada imamo konkretan problem. Pažljivo sam saslušao sve vaše primjedbe i informacije, i savjetujem vam da ne odustajete od borbe za pravdu. Moja obaveza, kao predsjednika svih građana, jeste da pomognem da pravda ugleda svjetlost dana. Zato, predlažem vam da iskoristite institut "slobodne stolice" u Skupštini opštine, gdje ćete odbornicima i pljevaljskoj javnosti predstaviti podrobnije ovu problematiku. Ohrabrujem vas da se obratite i medijima. Ako je i pet odsto tačno od ovoga što ste rekli danas, ovo je posao i za tužilaštvo, kazao je, između ostalog”Vraneš.

Bonus video: