Janjušević o "Analizi funkcionisanja lokalnih samouprava": Presjek stanja, a ne opis modela decentralizacije

Državni sekretar u MJU o dokumentu koji je nedavno usvojila Vlada

1954 pregleda 3 komentar(a)
Janjušević, Foto: gov.me
Janjušević, Foto: gov.me

Priprema “Analize funkcionisanja lokalnih samouprava” planirana je Strategijom reforma javne uprave 2022-2026. i ideja tog dokumenta je da prikaže presjek stanja u toj oblasti, a ne da opisuje modele decentralizacije.

To je, pored ostalog, saopštio Dragiša Janjušević, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave (MJU) i koordinator Radne grupe za izradu tog dokumenta, koji je nedavno usvojila Vlada.

Analiza je, kazao je on, “vrlo objektivno ukazala na prednosti i nedostatke, obuhvatajući, prvi put, sve segmente funkcionisanja sistema lokalne samouprave”.

“Neoboriva je činjenica da je Crna Gora država sa najmanjim stepenom decentralizacije i u regionu i šire, što sa aspekta demokratskih principa jeste signal da moramo uložiti sve napore da takvo stanje promijenimo”, rekao je on.

Negirao je navode Marka Sošića iz Instituta alternativa da se to radi iz političkih razloga i kazao da je riječ “o potrebi društva i daljem jačanju demokratije i demokratskih principa”.

“Analiza je pokazala da decentralizaciju moramo sprovoditi oprezno, etapno i planski, kako bismo obezbijedili sve njene benefite, što će MJU i učiniti. U izradi smo imali ekspertsku podršku od međunarodnih partnera... Nije riječ o političkoj ideji, već odgovornom pristupu ovog organa da u narednom periodu sprovede reformu sistema lokalne samouprave na koju se čekalo preko dvije decenije”, kazao je Janjušević.

Sošić je govorio i o tome da opštine u Crnoj Gori imaju preko 15.000 zaposlenih, da njihovi izdaci i zaduženje rastu, a da se nadležnosti ne mijenjaju.

“Pitanje broja zaposlenih nije novina, jer upravo Analiza ukazuje na taj problem, kao i na potrebu postojanja normativnog okvira za funkcionisanje javnih službi. Jasno je ukazano koji su izazovi u naplati sopstvenih prihoda u opštinama, a koji nisu isključivo vezani za djelovanje samih opština, već i centralnog nivoa vlasti”, kazao je Janjušević.

Kako je dodao, preporuke Analize “jasno pokazuju potrebu za decentralizacijom, uređenjem službeničkog sistema, unapređenjem nadzora i odnosa centralnih i lokalnih organa...”. Janjušević je rekao da bi idealno bilo da se istovremeno sa upravnom decentralizacijom sprovede i politička i fiskalna, u mjeri u kojoj to kapaciteti opština dozvoljavaju, ali da MJU može da govori samo o upravnoj.

Bonus video: