Na tržištu nema zaraženih jaja iz Holandije

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove navode da u Crnoj Gori ni ove, ni prošle godine nije bilo nebezbjednih pošiljki, kada je uvoz jaja u pitanju
73 pregleda 3 komentar(a)
jaja, jaje, Foto: Shutterstock
jaja, jaje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2017. 14:31h

Na crnogorskom tržištu nema jaja zaraženih štetnim insekticidom "fipronilom" koja su proizvedena u Holandiji i prodavana u sedam evropskih zemalja, rečeno je "Vijestima" iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

"Crnogorsko tržište se snabdijeva jajima iz domaće proizvodnje, a nedostajuće količine se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine", navode iz Uprave.

Kontrola ispravnosti jaja koja se prodaju na crnogorskom tržištu je, kako su kazali, kontinuirana i posebno pojačana u vrijeme povećanog prometa hrane, odnosno za vrijeme turističke sezone i praznika.

Evropska unija je saopštila da su jaja zaražena "fipronilom" prodavana u sedam zemalja. Holandske vlasti su krajem jula saopštile da su zatvorile farme nakon što su u jajima pronašli visoke koncentracije štetnog insekticida, kojeg su farmeri koristili za iskorjenjivanje parazita.

"Fipronil" se često koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja i krpelja, ali je zabranjena njegova upotreba pri liječenju životinja koje se koriste za ishranu. Svjetska zdravstvena organizacija je ocijenila da je "fipronil" u većoj količini "umjereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlijezdu.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove navode da u Crnoj Gori ni ove, ni prošle godine nije bilo nebezbjednih pošiljki, kada je uvoz jaja u pitanju.

Podsjećaju da oni koji posluju sa hranom životinjskog porijekla prilikom uvoza podnose zahtjev Upravi za bezbjednost hrane, koja izdaje rješenje o dozvoli uvoza - ukoliko su ispunjeni strogo utvrđeni kriterijumi, vezano za zahtjeve zdravlja i dobrobiti životinja, kao i higijenu objekata u kojima se hrana proizvodi.

Veterinarska inspekcija, kako navode, kontroliše svu hranu životinjskog porijekla po vrlo strogim pravilima EU i na sve propisane parametre bezbjednosti hrane.

"Kada je riječ o domaćoj proizvodnji, Crna Gora redovno sprovodi dva vrlo značajna monitoringa – Program monitoringa rezidua pesticida i Program monitoringa rezidua farmakoloških susptanci u hrani životinjskog porijekla. Kroz ova dva programa, vrši se redovni monitoring i jaja proizvedenih na domaćim farmama", navode iz Uprave, dodajući i da inspektori prilikom prodaje jaja u maloprodajnim ili uslužnim objektima vrše redovnu kontrolu u skladu sa procjenom rizika.

Bonus video: