Lirman: Solana ključna za zatvaranje poglavlja 27

Visoka delegacija Njemačke u zvaničnoj posjeti Opštini Ulcinj

2659 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Opština Ulcinj
Foto: Opština Ulcinj

Državna ministarka za Evropu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, Ana Lirman, kazala je danas prilikom zvanične posjete Ulcinju da je pitanje Solane "Bajo Sekulić" jedan od osnovnih preduslova za zatvaranje poglavlja 27 u pregovorima Crne Gore sa EU.

Ona je sa saradnicima i predstavnicima NVO sektora, obišla najstarije ulcinjsko preduzeće nakon čega je razgovarala sa predjednikom Skupštine Opštine Ardijanom Mavrićem.

"Upoznali smo delegaciju o tome da je Opština Ulcinj pripremila ugovor o osnivanju DOO 'Ulcinjaska Solana', kao i o modelu po kojem bi ovo preduzeće funkcionisalo i imalo održivo finansijsko poslovanje. Takođe, kao važna činjenica, zaključeno je da nadležno ministastvo treba u što kraćem roku da izda pozitivno mišljenje na taj važan dokument“, kazao je Mavrić "Vijestima" nakon sastanka.

Podsjetio je da je ministarstvo tu odluku trebalo da donese još u julu prošle godine kada je i prosliđen zahtjev.

"Do danas nemamo odgovor a Opština Ulcinj se još uvijek osuđuje da ne želi da usvoji taj akt. Vidimo da se niko ne proziva već osam mejseci zbog toga, kao što smo mi bili prozivani prije toga“, istakako je Mavrić.

ULAnaLirman
foto: Opština Ulcinj

Podsjetio je da je isti zahtjev proslijeđen novom Ministru turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

"Da bi imali zajednički sastanak i razgovarali na tu temu i kako bi se ta odluka što prije našla na dnevnom redu SO Ulcinj. Optimista sam da ćemo uskoro dobiti pozitivno misljenje", kazao je Mavrić.

Naveo je da na sastanku bilo i riječi i o infrastrukturnim projektima koji se izvode u Ulcinju u kojima učestvuje KFW Banka i dinamici izvođenja radova kao i nastavku realizacije tog projekta.

"Naglašena je dobra saradnja koja postoji na polju obrazovanja i uspjehu učenika u srednjoj školi, u kojoj se nastavi izvodi na njemčakom jeziku i koji svoje dalje školovanje nastavljaju na univerzitetima Njemačke. Kao i mogućnosti da Opština Ulcinj u bliskoj budućnosti proširi tu saradnju sa drugim obrazovnim institucijama Njemacke koji se bave inovacionom djelatnošću", kazao je Mavrić.

Osim Lirman, u njemačkoj delegaciji bili su njena saradnica za klimu Mareike Vel, zamjenik načelnika Odjeljenja za Zapadni Balkan Frederik Jorgens kao i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Peter Felten.

ULAnaLirman
foto: Opština Ulcinj

Dočekali su ih Mavrić, potprredsjednici Opštine Bećir Selaj i Sabri Salaj i sekretarka za za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju Zećarija Sulemanović.

Bonus video: