Hoće li svi spasioci kod tužioca?

Otvoreno pitanje odgovornosti nakon što je bivši komandir podgoričke Službe zaštite i spašavanja Goran Janković prijavljen SDT-u zbog slanja tima u Tursku. Krivičnu prijavu protiv Jankovića podnijele su gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i sekretarka za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Glavnog grada Slađana Anđušić

41935 pregleda 98 reakcija 89 komentar(a)
Sa dodjele priznanja timovima koji su bili u Turskoj, Foto: gov.me
Sa dodjele priznanja timovima koji su bili u Turskoj, Foto: gov.me

Opštinske službe zaštite i spašavanja nisu ni vojska, ni civilna zaštita, već profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice, koje su pod lokalnom upravom i kojoj odgovaraju za svoj rad, pa se ne može govoriti o tome da je prilikom slanja spasilačkih timova iz Podgorice i Nikšića u Tursku, u februaru prošle godine, prekršen Zakon u upotrebi jedinica vojske i civilne zaštite.

To je, pored ostalog, juče “Vijestima” rekao Slavko Tadić, komandir Vatrogasno-spasilačke službe Nikšić.

Tadić je to kazao odgovarajući na pitanja redakcije o mogućoj i ličnoj odgovornosti zbog upućivanja nikšićkih vatrogasaca-spasilaca u Tursku, nakon što je tu zemlju, tada i Siriju, 6. februara prošle godine pogodio razoran zemljotres.

Pitanje odgovornosti otvoreno je nakon što je objavljeno da je, pored ostalog, zbog slanja tima u Tursku, Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijeta krivična prijava protiv bivšeg komandira podgoričke Službe zaštite i spašavanja Gorana Jankovića.

“Prvog dana zemljotresa bili smo u komunikaciji sa Ambasadom Turske, iz koje su zatražili našu pomoć, pa smo upoznali naše nadležne o spremnosti da pomognemo. Pod pokroviteljstvom turske Ambasade, lokalne uprave našeg grada, Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom, otišli smo da pomognemo. Ljudski i profesionalno. Ovo nije naša prva međunarodna misija i naša Vatrogasno-spasilačka jedinica je i prilikom poplava u Obrenovcu, u Srbiji, 2014. godine, isto odreagovala i među prvima poslala svoje specijalizovane ekipe u pomoć, na identičan način”, rekao je Tadić juče “Vijestima”.

Slavko Tadić
Slavko Tadićfoto: Svetlana Mandić

Krivičnu prijavu protiv bivšeg komandira podgoričke Službe zaštite i spašavanja Gorana Jankovića podnijele su gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i sekretarka za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Glavnog grada Slađana Anđušić.

Iz Glavnog grada o tome su druge medije, pa i “Vijesti”, informisali šaljući objavu Injac sa društvene mreže X (bivši Tviter). U toj objavi, Injac je podijelila link teksta o krivičnoj prijavi, koji su objavile dnevne novine “Dan”.

U tekstu, “Dan” je, pored ostalog, naveo da je prilikom slanja tima u Tursku, Služba zaštite i spašavanja Podgorice, čiji je Janković bio komandir, postupila suprotno odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju i Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore i međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

Kako su dodali, pozivajući se na prijavu, podgorička Služba je “samoinicijativno, bez prethodnog konsultovanja Direktorata za vanredne situacije i odluke Vlade Crne Gore poslala svoje pripadnike”.

“Zaobilazeći pritom ustaljenu međunarodnu praksu, kao i nacionalnu proceduru, pogotovo u dijelu koji se odnosi na neispunjavanje osnovnog preduslova vezanog za obuke na temu traganja i spašavanja iz ruševina svih pripadnika ove službe koji su pošli u Tursku, iako im je Miodrag Bešović, v. d. generalnog direktora Direktorata za vanredne situacije MUP-a, ukazao na odredbe zakona i upozorio ih na kršenje zakona”, prenio je “Dan” dio krivične prijave.

Na pitanja o odgovornosti, Bešović i ostali ćute

Iz Direktorata juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, pored ostalog, o tome da li je Bešović u vrijeme kad je podgorička Služba donijela odluku da uputi spasioce u Tursku bio upoznat sa namjerom Jankovića i Glavnog grada, kao i da li je u odnosu na takvo postupanje podnio prijavu.

Kako su u istim uslovima u Tursku otputovali i nikšićki vatrogasci-spasioci, Bešović nije odgovorio i da li je saglasnost za slanje spasilačkih timova u Tursku tražila i dobila Vatrogasno-spasilačka služba Nikšić.

Bešović
Bešovićfoto: TV Vijesti

Podgorički i nikšićki vatrogasci-spasioci koji su otputovali u Tursku kao pomoć tvrde da su, uz saglasnost uprave Glavnog grada, odnosno Nikšića, u to vrijeme imali saglasnost premijera Dritana Abazovića.

Iz Građanskog pokreta URA, čiji je Abazović predsjednik, juče nisu odgovorili na pitanja redakcije, pored ostalog, i u vezi sa tvrdnjom da je Abazović vatrogascima-spasiocima iz Podgorice i Nikšića odobrio odlazak u Tursku.

“Vijesti” su Abazovića i Adžića, kao tada premijera i resornog misnitra, pitale i da li su, ako te dvije službe nisu dobile njihovu saglasnost, time prekršeni zakoni na koje se pozivaju Injac i Anđušić u krivičnoj prijavi protiv Jankovića.

Upitani su i da li, ako je zakon prekršen, smatraju da su i sami odgovorni, ako su odobrili odlazak opštinskih timova. “Vijesti” su ih pitale i da li, ako postoji odgovornost komandira opštinskih službi zaštite, smatraju da se na odgovornost moraju pozvati i tadašnji gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, odnosno predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Abazović i Adžić upitani su i o svečanom prijemu koji je po povratku crnogorskih timova organizovan u Vladi i kada su zahvalnice zbog humanosti dobila 52 vatrogasca-spasioca iz sve tri grupe koje su bile u Turskoj - Nacionalnog tima za traganje i spašavanje iz ruševina, pripadnici Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada i Vatrogasno-spasilačke službe Nikšić.

“Za herojski čin i učešće u akciji traganja i spasavanja u Turskoj nakon razornog zemljotresa, u februaru 2023. godine”, piše na personalizovanoj zahvalnici, koju potpisuje Abazović.

Iz Glavnog grada juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa krivičnom prijavom protiv Jankovića.

Pored ostalog, upitani su za komentar o tome da Miodrag Bešović, kao v. d. generalnog direktora Direktorata za vanredne situacije MUP-a, do danas nije podnio takvu prijavu. Injac i Anđušić nisu odgovorile i da li će u tom smislu biti podnijete prijave i protiv bivšeg gradonačelnika Ivana Vukovića, premijera Dritana Abazovića i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

Janković: Čekam poziv tužilaštva da završim tu priču

O eventualnoj odgovornosti prvog čovjek grada i komandira Vatrogasno-spasilačke službe tog grada, nisu juče odgovorili ni iz Opštine Nikšić.

“Nikako da ti menadžeri (u Direktoratu MUP-a, prim. nov.) shvate da mi nismo ‘njihova’ civilna zaštita, već profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice, koje imaju svoju hijerarhiju, koje su pod lokalnom upravom i koje odgovaraju osnivaču. Na pomoć Turskoj smo ponosni, kao i na sve što su naši momci tamo radili i kako su iznijeli čitavu misiju”, rekao je juče komandir službe iz Nikšića.

Prema pisanju “Dana”, u prijavi protiv Jankovića navedeno je “niz sumnji u zloupotrebe materijalnih i finansijskih sredstava službe”, a obuhvaćeno je i postupanje podgoričke Službe na dan parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.

U vezi sa posljednjim, Janković je kazao da je to već istraženo i odbačeno, a u vezi sa drugim navodima prijave i slanjem tima u Tursku, da čeka poziv iz tužilaštva.

“Da se uredno javim i završim tu priču”, rekao je on “Vijestima”.

Janković
Jankovićfoto: TV Vijesti

Iz SDT-a juče nisu odgovorili na pitanja redakcije u vezi sa prijavom protiv Gorana Jankovića.

Janković je bio na čelu podgoričke Službe zaštite i spašavanja do oktobra 2023, kada je Injac donijela rješenje o njegovom razrješenju. Vladina Komisija za žalbe 14. decembra poništila je to rješenje. Iz Glavnog grada ranije nisu odgovorili da li su u odnosu na to, Upravnom sudu podnosili tužbu.

Od razrješenja Jankovića, v. d. komandira podgoričke Službe zaštite je Zdravko Blečić.

Bonus video: