Disciplinski postupak protiv Spahića

Nakon svađe direktora i zamjenika podgoričke ETŠ, zasjedao Školski odbor

16816 pregleda 9 komentar(a)
Incident u ETŠ “Vaso Aligrudić” desio se prošle nedelje, Foto: Facebook/ETŠ quot;Vaso Aligrudićquot;
Incident u ETŠ “Vaso Aligrudić” desio se prošle nedelje, Foto: Facebook/ETŠ quot;Vaso Aligrudićquot;

Školski odbor (ŠO) podgoričke Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” jednoglasno je odlučio da pokrene postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti protiv prvog čovjeka te ustanove Ersana Spahića.

Oni su to učinili nakon što su od Spahića i njegovog zamjenika Mladena Klikovca dobili izjašnjenja u vezi sa njihovom svađom od prošle sedmice. Klikovac je tada podnio prijavu policiji, tvrdeći da ga je Spahić vrijeđao, prijetio, ali i da je došlo do fizičkog kontakta. Spahić je policiji kazao da to nije tačno.

Iz ŠO, kojim predsjedava Selma Šabotić, “Vijestima” su kazali da je hitna sjednica tog tijela održana u ponedjeljak veče, te da su članovi upoznati sa prošlonedjeljnim incidentom.

Iz Školskog odbora napominju da će nakon okončanja postupka, “ukoliko se utvrdi povreda radne obaveze, biti preduzete dalje mjere i radnje iz svoje nadležnosti”.

U izjavi “Vijestima”, ali i u prijavi policiji, Klikovac je rekao da ga je Spahić sačekao na hodniku škole, pitao zašto nije bio na poslu, na šta mu je on odgovorio da se odazvao na službeni poziv Ministarstva prosvjete. Klikovac je kazao da ga je Spahić izvrijeđao, pozivao na tuču i prijetio da će ga “izbaciti kroz prozor”.

Direktor ETŠ “Vaso Aligrudić” je, međutim, negirao optužbe Klikovca.

Spahić je ranije “Vijestima” dostavio izjavu datu službenicima policije, u kojoj navodi da je pitao Klikovca zbog čega je dva sata kasnije došao na posao.

U dokumentu, između ostalog, piše da je Klikovac tjerao Spahića iz kancelarije u više navrata tokom razgovora.

“Nakon tih njegovih riječi, ja sam mu samo okrenuo leđa, i izašao uz riječi da smo završili svaku priču i da ćemo ovu situaciju drugačije riješiti, misleći na disciplinski postupak, ako se utvrdi njegova odgovornost izostanka iz škole u navedenom vremenu. Nakon što sam izašao iz kancelarije, Mladen je izašao za mnom i obratio mi se riječima: ‘Sad ću da pođem da te za ovo prijavim u policiju’”, piše u objašnjenju.

KIikovac u svojoj izjavi, pak, tvrdi da ga je Spahić “uhvatio za revere sa obije ruke dok je sjedio za stolom i povukao na nekih metar i po od stola ka prozoru koji je bio otvoren”.

Bonus video: