Vjeruju Otaševiću, a ne dokazima

Media centar prigovorio nalazu Inspekcije rada, podsjećaju da je supruga v. d. direktora vlasnica preduzeća koje se bavi proizvodnjom audiovizuelnih sadržaja

14132 pregleda 24 reakcija 4 komentar(a)
Inspekcija izvršila uvid u izjavu, ali je nije provjeravala: Otašević, Foto: Savo Prelević
Inspekcija izvršila uvid u izjavu, ali je nije provjeravala: Otašević, Foto: Savo Prelević

Inspekcija rada nije utvrdila da li je to što je supruga vršioca dužnosti direktora Radio televizije Podgorica (Gradska TV) Vladimira Otaševića vlasnica u pravnom licu koje se bavi proizvodnjom audiovizuelnih medijskih sadržaja, oglašavanjem ili elektronskim komunikacijama, prepreka za njegovo imenovanje.

To, između ostalog, stoji u prigovoru Media centra Upravi za inspekcijske poslove na nalaz Inspekcije rada po njihovoj inicijativi od 25. decembra pošle godine u vezi sa imenovanjem Otaševića na funkciju v. d. direktora RTV Podgorica (Gradska TV).

Media centar je u inicijativi skrenuo pažnju inspekciji da prilikom imenovanja Otaševća nije poštovan član 29 Odluke o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju lokalnog javnog emitera, prema kome za člana Savjeta ili direktora ne mogu biti birane osobe čiji su bračni ili vanbračni drugovi i životni partneri vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja, članovi nadzornih organa, zaposleni... u pravnim licima, koja se bave djelatnošću pružanja audio vizuelnih medijskih (AVM) usluga.

U inicijativi je naglašeno da je Otaševićeva supruga vlasnica 90 odsto preduzeća Montenegro Press Company (portal Press) koji se bavi proizvodnjom audiovizuelnih sadržaja, oglašavanjem ili elektronskim komunikacijama, o čemu je Media centar dostavio i dokaze.

Prema dokumentima, u koje su “Vijesti” imale uvid, postupajuća inspektorka konstatuje da joj je tokom nadzora na uvid dostavljena “pisana izjava Vladimira Otaševića da ne podliježe zabranama iz člana 29 Odluke...”.

Taj član predviđa ograničenja za imenovanje članova Savjeta, dok je članom 47 precizirano da se ista ograničenja odnose i na kandidate za direktora.

“Inspektorka u postupku nadzora nije utvrdila kada je kandidat Vladimir Otašević predao izjavu da ne podliježe zabranama iz Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter ‘Radio televizija Podgorica’, ali ni da li je izjava predata i zavedena do 12. decembra 2023. godine kada je imenovan za vršioca dužnosti. Ukoliko izjava nije blagovremeno predata, onda je to potrebno konstatovati, jer je to jedan od formalnih razloga da v. d. direktora nije mogao biti izabran”, naglašava u prigovoru direktor Media centra Goran Đurović.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

On ističe da se na osnovu obavještenja koje je toj NVO dostavljeno može zaključiti da je “inspektorka samo izvršila uvid u izjavu Otaševića i prihvatila je kao dokaz da u postupku imenovanja nije prekršena zakonska procedura i da je imenovanje izvršeno u skladu sa članom 29 Odluke, te da ne postoji sukoba interesa”.

“Ovo postupanje inspektorke je potpuno u suprotnosti sa ovlaštenjima datim Zakonom o inspekcijskom nadzoru. Postupajuća inspektorka nije utvrdila (konstatovala) da li je supruga Otaševića vlasnica 90 odsto Montenegro Press Company d.o.o., koji se bavi proizvodnjom audiovizuelnih sadržaja, oglašavanjem ili elektronskim komunikacijama (prilažemo dokaz o vlasničkoj strukturi). U Impresumu Portala Press je jasno navedeno da se ovo pravno lice bavi video produkcijom, oglašavanjem i elektronskim komunikacijama (prilažemo dokaz). Na kraju, inspektorka nije utvrdila da je vlasništvo supruge Otaševića u pravnom licu koje se bavi proizvodnjom audiovizuelnih sadržaja, oglašavanjem ili elektronskim komunikacijama, prepreka za njegovo imenovanje”, zaključio je Đurović.

Predsjednica Savjeta Gradske TV Vesna Radulović na prethodnoj sjednici tog tijela konstatovala da je Inspekcija rada “konstatovala da nema nepravilnosti u odabiru v. d. direktora Otaševića”.

Bonus video: