SO Bar: Prioritet oporavak Stare masline, utvrditi odgovornost za loše stanje stabla

Nije jasno ko ima koju vrstu nadležnosti za upravljanje Starom maslinom

8435 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice SO Bar, Foto: Marija Pešić
Sa sjednice SO Bar, Foto: Marija Pešić

Glavni problem Stare masline su podzemne vode, odmažu joj beton i spoljni zid. Prioritet je oporavak, a potom treba utvrditi odgovornost za loše stanje stabla. Nije jasno ko ima koju vrstu nadležnosti za upravljanje Starom maslinom.

To je rečeno na današnjoj vanrednoj sjednici lokalne barske skupštine.

Stanje Stare masline i postupanje sa njom je bila tema sjednice koju su po hitnom postupku tražili poslanici barske opozicije.

Prvi čovjek Bara, Dušan Raičević, kazao je da je od početka problema dozvolio da govore ljudi od struke a da je odbornicima opozicije cilj bio upiranje prsta i traženje krivice.

"Ja od odgovornosti ne bježim. Sa druge strane, vašu posvećenost i brigu o Staroj maslini niste pokazivali prije 2020. godine“, poručio je Raičević.

Osvrnuo se na medijske navode dva društva maslinara iz Bara i poručio im da su sami krivi što nisu uključeni u rad oporavka Stare masline.

Predsjednik Društva maslinara Bar, Ćazim Alković, naglasio je problem podzemnih voda i komentarisao optužbe na račun njegovog udruženja, negirajući ih.

Alković
Alkovićfoto: Marija Pešić

Momčilo Leković, odbornik Demokratske Crne Gore, je ispred podnosioca inicijative kazao da se o stanju Stare masline govori već neko vrijeme ali niko nije preuzeo odgovornost.

"Zašto se niko nije javio da kaže osjećam se odgovornim i ja ću da podnesem ostavku" pitao se i dodao da "desili su se i čempresi, sada se dešava stara maslina, šta je sljedeće“, rekao je Leković.

Leković
Lekovićfoto: Marija Pešić

On smatra da se nakon donošenja odluke o proglašenju Stare masline zaštićenim prirodnim dobrom nije postupalo u skladu sa tom odlukom te da se opštinska vlast time izreklamirala nagon svega što se desilo sa čempresima.

Pored Lekovića, Valentina Minić iz Demokrata, Aleksandar Lekić i Radomir Novaković Cakan ispred kluba „Biram Bar“, Darko Janković iz Pokreta Evropa Sad i Maja Vukićević iz kluba Za budućnost Crne Gore iskazali su svoju zabrinutost za stablo i kritikovali postupanje lokalne uprave po pitanju Stare masline i pomijeranje odgovornosti sa institucije na instituciju.

Minić je problematizovala samo sazivanje sjednice tvrdeći da nemaju dovoljnu dokumentaciju da raspravljaju o ovako važnoj temi. Ona je Skupštinskoj službi tražila da im dostave ugovore o rukovođenju Starom maslinom i sva ostala dokumenta.

Stavila je akcenat na opasnost koju, kako je kazala, betonski okovi predstavljaju za Staru maslinu. Dovela je u pitanje saziv Komisije koju je predsjednik opštine oformio za praćenje stanja Stare masline.

Poslanici partija na vlasti, Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD), zaključili su da je ozdravljenje masline najvažnije te da da ne treba upirati prstima i nagađati ko je kriv.

Emir Peričić iz DPS-a je kazao da niko od njih ne može biti zadovoljan stanjem stare masline u kojem se ona nalazi te da o tome ko je kriv mogu razgovarati nakon što rode novi plodovi.

Predsjednik barskog parlamenta, Branislav Nenezić, kazao je da je svima u interesu da se izliječi maslina a nakon toga treba ispitivati i potraživati odgovornost.

Leković je kazao da oni ne žele lov na vještice i da im nije cilj da se ova sjednica završi sa porukom da je politika kriva za sve već da žele da svi zajedno rade u cilju spasenja Stare masline.

Odbornici Skupštine opštine Bar imali su priliku da postave pitanja predstavnicima Ministarstva, Uprave za inspekcijske poslove, Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Bar Društva maslinara Bar.

Pitanja opozicionih i vladajućih odbornika odnosila su se na glavne uzroke lošeg stanja masline, trenutno stanje masline, ko rukovodi Starom maslinom, kako joj se može pomoći a opozicioni odbornici insistirali su na odgovornosti.

Marija Markoč, odbornica DPS-a i članica Komisije za analizu stanja i predlaganje mjera od značaja za optimalan rast i razvoj stabla Stare masline, kazala je da je njeno zdravstveno stanje alarmantno te da je neophodno sprovesti analize zemljišnog i biljnog materijala, a shodno rezultatima istih primijeniti adekvatne mjere, utvrditi stručne programe praćenja stanja posmatranog stabla, sa ciljem njenog oporavka i zaštite od dalje deterioracije.

Predložila je uzorkovanje i analizu biljnog materijala, odnosno lista masline, sa ciljem utvrđivanja sadržaja i zastupljenosti makro i mikro elemenata, te dobijanja preporuke o adekvatnoj folijarnoj prihrani masline iznijetih i nedostajućih hraniva, te utvrđivanja eventualnog prisustva gljivičnih oboljenja.

"Kao preporuku dajem sprovođenje agrotehničkih mjera u okviru stabla Stare maslina na Mirovici mora se vršiti isključivo na osnovu prethodno sprovedenih analiza i preporuka sertifikovanih stručnih lica, dok izvođenje istih mora biti strogo kontrolisano i nedgledano, a sa ciljem osiguravanja kontinuiranog vegetativnog i reproduktivnog porasta, odnosno produžetka života Stare masline“, poručila je Markoč, agronom čija je specijalnost maslinarstvo.

Sekretar Sektretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Milo Markoč, kazao je da je Kulturni centar Bar primijetio promjene i pozvao predstavnike Biotehničkog fakulteta da obiđu maslinu početkom maja prošle godine.

"Stručni tim fakulteta u sastavu Mirko Knežević i Ana Topalović iz Centra za zemljište i melioracije i Biljana Lazović Tatjana Perović i Mirjana Adaklić dostavio je izvještaj kojim je utvrđeno da nema prisustva bakterije i da simptomi ukazuju na problem sa viškom vode u zamljištu koja zagušuje biljku“, saopštio je Markoč.

Markoč
Markočfoto: Marija Pešić

On je kazao da se prvo mora regulisati odvod suvišnih voda sa malog prostora oko stabla. Nakon saglasnosti Agencije za zaštitu životne sredine oni su to i učinili.

"U cilju odvošena podzemnih voda izvodi se drenažni rov prosječne dubine 3,5 metara sa sjeverne strane dužine oko 60 metara“, kazao je Markoč.

Naglasio je da Odlukom iz 2020. godine, kojom je Stara maslina postala zaštićeno prirodno dobro, za upravljača određen Sekretarijat za komunalno stambene poslove i zaštitiu životne sredine koji je ukinut odlukom iz 2022. godine, odnosno postoji pod drugim imenom.

Zbog toga, smatra Markoč, potrebno je izvršiti izmjene i dopune odluke za određivanje upravljača.

Zaključio je da se problem javio dugo godina nakon betonskog prstena pa bi za biljku bio dodatni šok uklanjati ga.

Aleksandra Grabež, direktorica JU Kulturni centar Bar kazala je da je na osnovu odluke predsjednika Opštine Bar iz 2007. godine kompleks Stare masline ustupljen Kulturnom centru, odnosno Staru maslina i deset stabala oko nje.

Podsjetila je da su 16. aprila 2020. godine Kulturni centar i Društvo maslinara Bar zaključili ugovor o održavanju stabla i podsjetila da je ona na dužnost stupila u maju 2023. godine te je od tada sve rade u skladu sa odlukom o imenovanju Stare masline zaštićenim prirodnim dobrom.

Niko od predstavnika institucija nije potvrdio da ima apsolutnu nadležnost za upravljanje Starom maslinom, uključujući i Opštinu Bar.

Bonus video: