Srednja stručna škola u Pljevljima na putu da postane regionalni centar stručnog obrazovanja

Urađen plan upisa za školsku 2024/25. godinu, baziran na već prepoznatoj praksi da se postojeći smjerovi obogate novim, izuzetno atraktivnim zanimanjima, kako bi svršeni osnovci imali široku i bogatu lepezu zanimanja za koja se mogu opredijeliti

10546 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Srednja stručna škola Pljevlja
Foto: Srednja stručna škola Pljevlja

Ukoliko Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija prihvati predlog upisne politike koju će predložiti Školski odbor, Srednja stručna škola u Pljevljima od naredne školske godine, imaće preko 30 obrazovnih profila, umjesto postojećih 25.

To je saopšteno nakon sastanka direktora škole Bojana Strunjaša sa predsjednicima stručnih aktiva škole. Na sastanku je urađen plan upisa za školsku 2024/25. godinu, baziran na već prepoznatoj praksi da se postojeći smjerovi obogate novim, izuzetno atraktivnim zanimanjima, kako bi svršeni osnovci imali široku i bogatu lepezu zanimanja za koja se mogu opredijeliti.

"Time se otvaraju vrata da jedna od najstarijih srednjih škola u Crnoj Gori (osnovana daleke 1901) i sasvim sigurno najsavremenija i najopremljenija crnogorska srednja škola, postane u dogledno vrijeme regionalni centar stručnog obrazovanja. Osim postojećih smjerova, od kojih su neki tradicionalni i ovdje duboko ukorijenjeni (poput ekonomskog i saobraćajnog smjera), a neki relativno mladi (poput obrazovnih programa tehničar za dizajn i kompjutersko konstruisanje u mašinstvu i tehničar za špediciju, carinu i organizaciju transporta), od iduće godine bi se moglo očekivati šest novih smjerova: tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja; tehničar zaštite životne sredine; tehničar za razvoj WEB i mobilnih aplikacija; hotelsko-turistički tehničar; restorater i obrađivač metala rezanjem na konvencionalnim mašinama", navodi se u saopštenju.

Škola će kako se navodi u saopštenju, "gotovo izvjesno dobiti kombi za prevoz učenika-putnika, a po prvi put se ozbiljno i konkretno krenulo sa rješavanjem višedecenijskog problema SSŠ-nedostatka fiskulturne sale".

“Nakon izuzetno korektnih i uspešnih razgovora koje su predstavnici Uprave škole imali sa ministarkom Anđelom Jakšić Stojanović, postalo je gotovo izvjesno da će škola dobiti kombi za prevoz učenika-putnika, a prvi put se ozbiljno i konkretno krenulo sa rješavanje višedecenijskog problema SSŠ - nedostatka fiskulturne sale. Iako je prerano govoriti o konkretnim činjenicama i davati obećanja, koraci kojim ova škola čvrsto i smjelo korača stazama osavremenjavanja i napretka u svim sferama, mogli bi dovesti do otvaranja učeničkog doma u Pljevljima, a sve se češće kao idealna lokacija pominje zgrada nekadašnjeg Doma vojske, smještena u neposrednoj blizini Srednje stručne škole. Put ka savremenom regionalnom centru srednjeg stručnog obrazovanja već je prokrčen, a njime ćemo zakoračati samo ako sačuvamo jedinstvo, slogu i preduzetnički duh koji su do sada krasili ovaj kolektiv sa blizu sto prosvetnih radnika angažovanih u različitim vidovima nastavnog procesa”, navodi se u saopštenju Srednje stručne škole u Pljevljima.

Bonus video: