Slanje spasilaca u Tursku: Država ćutala, a znala da griješe

Podgorički i spasioci iz Nikšića bili su upozoreni da krše procedure odlaskom u Tursku, nakon zemljotresa, ali zbog toga niko nije pokrenuo i pitanje njihove odgovornosti, rekli su "Vijestima" iz Direktorata za zaštitu i spašavanje

54085 pregleda 95 reakcija 75 komentar(a)
Doček spasilaca nakon povratka iz Turske, Foto: gov.me/R.Koprivica
Doček spasilaca nakon povratka iz Turske, Foto: gov.me/R.Koprivica

Iz Direktorata za zaštitu i spasavanje svojevremeno su upozoravali čelnike podgoričke i nikšićke službe zaštite i spasavanja na procedure slanja spasilaca u Tursku nakon razornog zemljotresa, u februaru prošle godine, ali uprkos tome, nikada nisu i pokrenuli pitanje odgovornosti.

To je “Vijestima” zvanično potvrđeno iz Direktorata resora Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), kojim rukovodi Miodrag Bešović.

Vršilac dužnosti direktora te službe, rekao je juče da je u vezi sa postupanjem tadašnjeg komandira Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Gorana Jankovića, Direktorat “kroz inspekcijski pregled tražio podatke “.

“Ali nije pokretao postupak povodom ovog događaja”, kazao je on.

Pojasnio je i da je inspekcijski nadzor u podgoričkoj Službi vršen na osnovu inicijative gradonačelnice Olivere Injac, od 31. jula 2023.

“Što se tiče nikšićke Službe, obavještavamo vas da nije pokretana inicijativa za inspekcijskim pregledom, te isti nije vršen”, rekao je Bešović.

O mogućoj odgovornosti ove dvije službe zaštite i spašavanja, zbog slanja timova u Tursku, “Vijesti” su pitale nakon što je protiv bivšeg komandira podgoričkih spasilaca, pored ostalog i zbog toga, podnijeta krivična prijava.

U zemljotresu koji je 6. februara prošle godine pogodio tu zemlju i Siriju, stradalo više od 55.000 ljudi.

Prijavu protiv Jankovića 5. februara Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijele su Injac i sekretarka za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Glavnog grada Slađana Anđušić.

SDT je, kako je juče objavio “Dan”, formiralo krivični predmet. “Vijestima” nisu odgovorili na pitanja upućena prije dva dana.

“Odmah nakon informacije o zemljotresu u Republici Turskoj, u Direktoratu smo podigli operativnu spremnost u cilju donošenja adekvatnih odluka oko pomoći pogođenoj zemlji. Nakon zvaničnog zahtjeva za pružanje međunarodne pomoći preko Evropskog centra za odgovor i koordinaciju (ERCC), koji ide preko OKC 112 Direktorata, a uz konsultacije sa ministrom unutrašnjih poslova (tada Filipom Adžićem, prim. nov), ušlo se u proceduru pisanja Informacije u cilju donošenja Odluke Vlade za slanje crnogorskog tima u pogođeno područje. U isto vrijeme radila se mobilizacija i priprema tima za zaštitu i spašavanje iz ruševina”, naveo je, pored ostalog, Bešović u odgovoru “Vijestima”, pojašnjavajući šta se događalo u februaru prošle godine.

Mobilizacija i upućivanje tima, dodao je on, radi se na osnovu baze podataka obuka za zaštitu i spašavanje od zemljotresa.

“I jedini su kriterijumi na osnovu kojeg se pripadnici sistema zaštite i spašavanja delegiraju za pružanje međunarodne pomoći. Kao što je praksa, 6. 2. 2023. uputili smo pismeni zahtjev Službi zaštite i spašavanje Glavnog grada Podgorica za delegiranje dva predstavnika, na šta nam je odgovoreno da će imenovani u Republiku Tursku biti upućeni kao dio tima Glavnog grada. U međuvremenu dobijena odluka Vlade odnosila se isključivo na tim za zaštitu i spašavanje koji je u Republiku Tursku uputilo MUP - Direktorat za zaštitu i spašavanje”, dodao je on.

Bešović
Bešovićfoto: Printscreen/TV Vijesti

Kako je rekao, tada je službama zaštite i spašavanja Glavnog grada i Opštine Nikšić upućeno upozorenje na procedure slanja pomoći na osnovu zahtjeva za pomoć preko ERCC.

“Međutim, i pored ovog upozorenja, tim sastavljen od predstavnika Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada i Službe zaštite i spašavanja Opštine Nikšić je pošao u Republiku Tursku, gdje su bili uključeni u rad na terenu u gradu Kahramanmaras”, rekao je Bešović.

Na pitanje da li su u Direktoratu zbog kršenja procedura donosili zvaničnu odluku ili podnosili prijavu u odnosu na, konkretno, postupanje Jankovića, Bešović je rekao je da je Direktorat “kroz inspekcijski pregled tražio podatke... ali nije pokretao postupak povodom ovog događaja”.

Kazao je i da nikšićka služba nije tražila i dobila saglasnost Direktorata za odlazak u Tursku.

“Služba zaštite i spašavanja Nikšić je lokalna služba kojom rukovodi i koordinira predsjednik Opštine Nikšić, a koji zvanično nisu tražili saglasnost za odlazak na navedenu misiju. I pored toga, Direktorat je bio u komunikaciji sa rukovodiocem Službe, isti je upozoren na obavezu poštovanja neophodnih procedura, na šta je odgovoreno da Služba ima saglasnost za slanje svog tima od strane predsjednika Opštine Nikšić”, kazao je Bešović.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a upitan je i koja je razlika u načinu na koji su u Tursku otišli vatrogasci-spasioci iz Podgorice i Nikšića.

“Razlika između ovih timova je u tome što je Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice tražila saglasnost od Direktorata, koja je i pored negativnog mišljenja na saglasnost ipak povela tim za Tursku, dok tim iz Službe zaštite i spašavanja Nikšić zvanično nije tražio saglasnost za odlazak tima za zaštitu i spašavanje iz ruševina u Tursku”, rekao je Bešović “Vijestima”.

Inspekcijski nadzor

U odnosu na inspekcijski nadzor u podgoričkoj Službi zaštite koji je inicirala Olivera Injac, Bešović je juče rekao da je inspektor Direktorata po inicijativi postupao 29. 8. 2023.

“Inspekcijski pregled je tražen, jer nije usvojen izvještaj o radu za 2022, a između ostalog, traženo je da se dostavi objedinjeni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Službe zaštite, sa pripadajućim saglasnostima da je usvojen, kao i sertifikati o završenim obukama za pripadnike Službe”, rekao je on i dodao da je podgoričkoj Službi tada naloženo da otkloni šest utvrđenih nepravilnosti i za to dat rok od 30 dana.

U zapisniku nakon tog nadzora, u koji su “Vijesti” imale uvid, nije kao nepravilnost konkretno navedeno bilo šta u vezi sa odlaskom u Tursku. Prema istom dokumentu, Janković se, pored ostalog, izjasnio i tome i rekao da je zahtjev za pomoć nakon zemljotresa podgoričkoj Službi uputila Ambasada Turske, koja je i organizovala odlazak, da su tadašnji gradonačelnik Ivan Vuković i Abazović dali usmenu saglasnost, te da su svi pripadnici Službe zaštite Glavnog grada potpisali izjavu o dobrovoljnom učešću.

“Povodom navedenih aktivnosti premijer Abazović sa drugim predstavnicima Vlade uručio je zahvalnice i našim pripadnicima Službe”, naveo je Janković.

Abazović i Adžić ni juče nisu odgovorili na pitanja o eventualnoj i ličnoj i odgovornosti spasilaca iz Podgorice i Nikšića.

Priznanja su, po povratku iz misije, osim podgoričkim, uručena i nikšićkim, kao i spasiocima tima koji je organizovao Direktorat MUP-a.

Želja je jedno, pravila drugo

“Naravno da nije upitna želja i namjera svih vatrogasaca-spasilaca iz navedenih službi, niti je želja da se umanjuje ili favorizuje nečiji rad, ali je neophodno znati da je i u ovako teškim trenucima, a pogotovo kada se radi o veoma opasnim akcijama zaštite i spašavanja koje se izvode na teritoriji druge države, u skladu sa međunarodnim i njihovim pravnim propisima, neophodno poštovati procedure koje garantuju uspješnost misije za koju se timovi upućuju”, rekao je Bešović.

Bonus video: