Dešić: U školi u Baru prijećeno učenicima islamske vjere, pisali i vikali "Nož, žica, Srebrenica", unijeli hladno oružje

Predsjednica OO Bošnjačke stranke u Baru navela da je na jednoj Viber grupi neko od učenika ove škole ispisao "nož, žica, Srebrenica"

17127 pregleda 58 reakcija 57 komentar(a)
Edina Dešić, Foto: Bscg.me
Edina Dešić, Foto: Bscg.me

Predsjednica Opštinskog odbora Bošnjačke stranke u Baru Edina Dešić tvrdi da je vidljiva rastuća radikalizacija društva, posebno najmlađih, i da to predstavlja ozbiljan problem za multietničku i multivjersku Crnu Goru.

Ona je u saopštenju za javnost navela da se na društvenim mrežama širi informacija, navodno potvrđena od strane više roditelja učenika barske Osnovne škole "Meksiko", da je na jednoj Viber grupi neko od učenika ove škole ispisao "nož, žica, Srebrenica".

Dešić je kazala da je ta poruka upućena učenicima, članovima te Viber grupe islamske vjere. Dešić takođe tvrdi da je nakon toga u dvorište škole uneseno hladno oružje "kako bi se fizički obračunalo sa istim učenicima uz povike iste parole".

"Pozivam direktoricu OŠ 'Meksiko' i ministarku prosvjete, nauke i inovacija da hitno informišu javnost o svim do sada poznatim činjenicama u vezi sa ovim događajem, a posebno kada je i kako do njega došlo, ko je u njemu učestvovao, da li je uprava škole preduzela mjere protiv učenika koji su učestvovali u ovom incidentu, da li je bilo pokušaja da se incident drži u zatvorenim krugu 'pouzdanih' nastavnika, kao i da li je tačna informacija da je jedna nastavnica na času povela debatu o tome šta znači 'nož, žica, Srebrenica', te pokušala da relativizuje ovaj događaj, ali i genocid u Srebrenici, govoreći im da nema potrebe da su toliko uznemireni kao i da ne vjeruju svemu što o Srebrenici pišu i prenose mediji", saopštila je Dešić.

Ona je pozvala ministarku prosvjete, nauke i inovacija Anđelu Jakšić stojanović da utvrdi ima li u postupanju uprave škole ili nekog od nastavnog osoblja elemenata disciplinske odgovornosti.

Ona je pozvala Upravu policije i tužilaštvo da ispitaju ovaj slučaj.

"Rastuća radikalizacija društva, posebno najmladjih, predstavlja izbiljan problem za multietničku i multivjersku Crnu Goru na koji niko nema pravo da žmuri, a posebna odgovornost leži upravo na Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija i obrazovnom sistemu uopšte, policiji, tužilaštvu i sudstvu. Zaštita djece, posebna briga i pomoć, obezbjeđivanje prava bez diskriminacije u odnosu na bilo koje lično svojstvo djeteta je obaveza države u skladu sa najvišim međunarodnim standardima uključujuċi i Konvenciju o pravima djeteta", navela je između ostalog Dešić

Bonus video: