Građani Nikšiča prepoznaju koruptivne elemente u funkcionisanju gradskog smetlišta Mislov do

Skoro 96 odsto anketiranih smatra da je lokalna uprava odgovorna za nelegalno odlaganje komunalnog otpada na Mislovom dolu, 87,5 odsto smatra da odgovornost snosi i Komunalno preduzeće, a blizu 92 odsto njih prepoznaju i odgovornost Vlade i resornog Ministarstva

5566 pregleda 1 komentar(a)
Smetlište Mislov do, Foto: Svetlana Mandić
Smetlište Mislov do, Foto: Svetlana Mandić

Skoro 92 odsto anketiranih građana/ki Nikšića smatra da je potrebno insistirati na odgovornosti za štete učinjene životnoj sredini i zdravlju ljudi zbog nekontrolisanog odlaganje otpada na neuređenom gradskom smetlištu Mislov do u Nikšiću u trajanju od 20 godina. To je pokazalo istraživanje Ekološkog pokreta „Ozon“ koje je sprovedeno u decembru prošle i u januaru ove godine i kojim su obuhvaćeni građani, predstavnici Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i lokalne samouprave.

Istraživanje je predstavljeno u dokumentu „Predlog politika za unapređenje odgovornosti za štetu u životnoj sredini prouzrokovanom nekontrolisanim odlaganjem otpada“.

"Anketa je dokazala razmjere i vidljivost negativnih posledica koje se osjećaju u svakodnevnom životu. Ono što je možda i najvažniji segment anketnog istraživanja jeste prostor za koruptivne aktivnosti. Veliki broj anketiranih građana/ki, njih skoro 80 odsto smatra da je korupcija jedan od uzročnika 'žmurenja' na kršenje zakona od strane institucija sa lokalnog i državnog nivoa. Po dobijenim odgovorima prepoznaje se prostor za korupciju u kontekstu zakupa lokacije, neadekvatnog zapošljavanja, prebacivanja nadležnosti, nepostojanja političke volje“, kazao je izvršni direktor "Ozona", Aleksandar Perović.

Skoro 96 odsto anketiranih smatra da je lokalna uprava odgovorna za nelegalno odlaganje komunalnog otpada na Mislovom dolu, 87,5 odsto smatra da odgovornost snosi i Komunalno preduzeće, a blizu 92 odsto njih prepoznaju i odgovornost Vlade i resornog Ministarstva.

Perović
Perovićfoto: Svetlana Mandić

„Utvrđivanje odgovornosti za štetu u životnoj sredini nastalu nelegalnim odlaganjem otpada predstavlja realnu potrebu u cilju zaustavljanja negativnih praksi lokalnih samouprava, privrednih subjekata, kao i fizičkih lica. Vodeći se ozbiljnošću problematike Ekološki pokret ,Ozon' je 7. juna 2021. godine Agenciji za zaštitu životne sredine uputio Zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti za štetu u životnoj sredini na lokaciji Mislov do“, istakao je Perović.

Nakon terenskog mjerenja koje je uradio Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore, prema riječima Perovića, dobili su izvještaj u kom je konstatovano zagađenje zemljišta, ali nakon toga nije bilo nikakvih procesa kako bi se odgovorni sankcionisali.

"Trenutno se na Mislovom dolu sprovode pripremne aktivnsti za gašenje unutrašnjih požara, zašto su obezbijeđena sredstva od strane Vlade Crne Gore u visini 400.000 eura, ali time se ne završavaju radovi u cilju trajne sanacije tog prostora", istakao je Perović.

Dokument„Predlog politika za unapređenje odgovornosti za štetu u životnoj sredini prouzrokovanom nekontrolisanim odlaganjem otpada“ sadrži analizu stanja, opcije politika, te kratkoročne, srednjoročne i dugoročne preporuke koje daju konkretne smjernice za unapređenje postojećeg stanja, što će biti predstavljeno nadležnim institucijama.

Bonus video: