UIP: Tri osobe zatečene kako eksploatišu šljunak na parceli Plantaža

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopštili kako su tokom januara izvršili 91 nadzor kada su u pitanju vode i 82 šumska nadzora

6504 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Facebook/ Uprava za inspekcijske poslove
Foto: Facebook/ Uprava za inspekcijske poslove

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) saopštila je da su inspektori u utorak ujutru zatekli tri osobe koje su u blizini korita Morače vršilie eksploataciju šljunka sa parcele koja je u vlasništvu državne kompanije "13. jul Plantaže".

"Naime 7. februara u ranim jutarnjim časovima, inspektori Odsjeka za inspekciju za vode, postupajući po usmenoj inicijativi, izvršili su inspekcijski nadzor na lokaciji u blizini korita rijeke Morače duž desne obale, u mjestu Donji Kokoti, opština Podgorica. Tom prilikom zatečena su tri lica koja su, upravljajući teretnom mehanizacijom, vršila eksploataciju prirodnog resursa sa katastarske parcele br. 1566/1 K.O. Donji Kokoti. Parcela je u vlasništvu "13. jul Plantaže AD Podgorica" i po klasifikaciji zemljišta je njiva 5. klase", piše u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da su po naredbi inspektora lica obustavila eksploataciju i uklonila mašine, a da su nakon sačinjavanja zapisnika, spisi predmeta proslijeđeni Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, radi pokretanja krivičnog postupka.

Iz UIP-a su naveli da je Odsjek za inspekciju za vode u toku januara izvršio 91 inspekcijski nadzor, pri čemu je utvrđeno devet nepravilnosti, donijeta tri zaključka o novčanom kažnjavanju u iznosu od 6.900 eura, izdata su četiri prekršajna naloga u iznosu od 2.800,00 eura i podnijete dvije krivične prijave.

"Takođe, tokom izvještajnog perioda šumarska inspekcija je izvršila ukupno 82 inspekcijska nadzora, pri čemu je utvrđeno 24 nepavilnosti. Izdata su dva naloga o privremeno oduzetim sredstvima i predmetima i oduzeto je 9,40 metara kubnih četinara i 34,12 metara kubnih lišćara, bilo je i sedam ukazivanja, podnijete su tri krivične prijave kao i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka", naveli su.

Ističu da Uprava kontinuiranim akcijama i redovnim aktivnostima dokazuje da je ključni organ u suzbijanju svake vrste nelegalne eksploatacije državnih resursa, te da je ovakvoj efikasnosti doprinijela i dobra međuinstitucionalna saradnja sa Upravom policije i Tužilaštvom.

Bonus video: