Traži stan, najavljuje i štrajk glađu

Konstantina Nina Vojinović traži od lokalne uprave da joj riješe stambeno pitanje

14877 pregleda 30 reakcija 29 komentar(a)
Konstantina Nina Vojinović, Foto: Svetlana Mandić
Konstantina Nina Vojinović, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanka Konstantina Nina Vojinović, direktorica NVO "Izvor života" koja je prije nekoliko godina otvorila Narodnu kuhinju, zbog neriješenog stambenog pitanja protestuje ispred zgrade Opštine Nikšić, a najavljuje i štrajk glađu.

Vojinović, koja je poznata po humanitarnom radu i koja je 2018. godine sugrađaninu donirala bubreg, je samohrana majka i zajedno sa kćerkom stanuje u privatnom smještaju.

"Nemam stan, a odrekla sam se svog na Kapinom polju u korist 12 drugih porodica. Na Kapinom polju je u staroj baraci bilo 14 stambenih jedinica, dok je u novoj napravljeno 12", kazala je Vojinović.

Ona i još jedna stanarka su se, kako je istakla, odrekle stana, a u dogovoru sa tadašnjom lokalnom upravom iz opštinske kase im je uplaćivano po stotinu eura za kiriju i dogovoreno, kako tvrdi, da im se riješi stambeno pitanje.

"Njoj je riješeno stambeno pitanje, a meni do danas nikad ništa iz lokalne uprave nije ponuđeno. Imam zapisnik koji sve to potvrđuje i koji sam potpisala sa tadašnjim predsjednikom Opštine Draganom Perovićem", kazala je Vojinović.

Ističe da pojedini službenici lokalne uprave ne odgovaraju na njene mejlove i da sa protestom neće prekinuti sve dok ne razgovara sa predsjednikom Opštine Markom Kovačevićem koji joj je, kako tvrdi, u nekoliko navrata izlazio u susret. Kako je istakla, pojedini službenici su tvrdili da je ona odbijala ponuđene stanove, što nije, kako je kazala, istina.

"Uporno sam slala mejlove da mi pošalju pisani trag kad mi je to ponuđen stan, gdje sam to potpisala i odbila. Živim privatno i od Opštine sam tražila da mi to 100 eura povećaju na 250 i oni su tražili ugovor o stanovanju, prvi put poslije četiri godine. Pitala sam šta sve i gdje da dostavim, ali na to nisam dobila odgovor, tako da je ta kirija ostala ista", istakla je Vojinović i dodala da je lošeg zdravstvenog stanja o čemu svjedoče brojni ljekarski izvještaji.

Tvrdi da više od četiri mjeseca čeka da je na razgovor primi predsjednik Opštine kako zbog njene situacije, tako i zbog finansiranja Narodne kuhinje. Za lokalnu upravu ima tri ponude.

"Mislim da kao neko ko je izgradio 24 stambene jedinice, ko je sa prijateljima u njemačkoj zgradi napravio četiri garsonjere, sa Opštinom gradila i adaptirala stanove i pomagala brojnim porodicama, najmanje što zaslužujem je riješeno stambeno pitanje. Imam tri mogućnosti - da mi povećaju iznos za kiriju sa 100 na 250 eura, da mi daju neki objekt koji je neuslovan i koji bih prevela na sebe i adaptirala uz pomoć prijatelja ili da mi dodijele neki stan koji će biti moje vlasništvo. Što se Narodne kuhinje tiče još uvijek nijesam dobila odgovor da li smo ušli u budžet. Narodna kuhinja radi zahvaljujući ljudima koji je održavaju i koji su naši donatori, ali ne bih voljela da doživi sudbinu kuhinje u Budvi", poručila je Vojinović.

Iz lokalne uprave su kazali novinarima da će se povodom slučaja Konstantine Vojinović naknadno oglasiti.

Bonus video: