Ponovo da se provjeri DNK

Vlada usvojila Izvještaj Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare za period od 23. juna do 30. novembra 2023, preporuke u slučaju ubistva Jovanovića

18283 pregleda 2 komentar(a)
Jovović, Foto: Savo Prelević
Jovović, Foto: Savo Prelević

Komisija za praćenje istraga o napadima na novinare proslijedila je tužiteljki koja vodi istragu informaciju o telefonskom razgovoru predsjednika tog Vladinog tijela Mihaila Jovovića i osobe koja tvrdi da ima saznanja o slučaju ubistva glavnog urednika Dana Duška Jovanovića.

To, pored ostalog, stoji u Izvještaju Komisije za period od 23. juna do 30. novembra prošle godine, koji je na jučerašnjoj sjednici usvojila Vlada.

“Komisija je usvojila stav da o sadržaju razgovora treba obavijestiti nadležnu tužiteljku koji vodi istragu, bez obzira na kvalitet informacija koje je osoba u razgovoru pružila, jer Komisija smatra da u ovoj istrazi treba ispitati svaki trag i saznanje koje se pojavi, pa i ovaj, pa je shodno tome predsjednik Komisije uputio dopis nadležnoj tužiteljki”, stoji u dokumentu.

Komisija je od nadležnih zatražila da provjere i saopšte da li se DNK tragovi, stvari i predmeti u vezi sa ubistvom Jovanovića, od kada su izuzeti do danas čuvaju na zakonom propisan način i na mjestu bez negativnog uticaja spoljnih faktora. Preporučili su i da se na sve stručno poznate i priznate načine opet provjere svi DNK tragovi za koje još ne postoji saznanje kome pripadaju - DNK tragovi za sada nepoznatih osoba, kao i da taj posao obavi novi stručni tim.

Komisija je dala preporuku i da se DNK tragovi ubuduće, ako to tehničke mogućnosti dozvoljavaju, stalno provjeravaju i to najmanje jednom mjesečno.

“...I to tako da se isti provjere u domaćim evidencijama DNK i da se putem međunarodne pravne pomoći takvi DNK tragovi koji pripadaju za sada nepoznatim licima posebno provjere vezano za pripadnike organizovanih kriminalnih grupa, a posebno koje su djelovale u vremenu ubistva Jovanovića i to posebno one koje su registrovane ili evidentirane da djeluju u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Albaniji, Italiji, i da su takvi DNK tragovi sigurno evidentirani u evidencijama službi ili organa tih država, a preko Interpola i drugih relevantnih organizacija provjeriti sve druge poznate registre DNK tragova ili profila”, precizirano je u dokumentu.

Komisija je upozorila na to da spisi rasvjetljavaju neefikasnost bjelopoljskog Osnovnog tužilaštva u slučaju napada na novinarku “Vijesti” Jadranku Ćetković u junu 2022. Navodi se da je Više državno tužilaštvo četiri puta urgiralo da se vještačenje obavi, a ODT je vještačenje naložilo tek nakon pola godine.

“Odugovlačenje izvođenja dokaza ne bi trebalo da bude praksa, već bi trebalo da tužilaštvo, u cilju što bržeg i efikasnijeg vođenja postupka, do kraja izvede sve dokaze. U tu svrhu bilo bi svrsishodno da VDT izdaje obavezujuće uputstvo...”.

Komisija je preporučila i da se, u svakom pojedinačnom slučaju, kada ne postoji osnov za krivično gonjenje, državno tužilaštvo razmotri mogućnost pokretanja prekršajnog postupka.

“Ako ne pokrenu prekršajni postupak, da navedu da nije pokrenut prekršajni postupak i iz kojeg razloga nije”, stoji u izvještaju.

Svako rješenje o odbačaju krivične prijave, preporučila je Komisija, treba da se dostavi oštećenima-novinarima, sa uputstvom o pravnom sredstvu i upoznavanjem sa mogućnošću da sami nastave krivično gonjenje i postupak protiv okrivljenog, a da državno tužilaštvo obrati pažnju na urednost dostave obavještenja i pouka o pravima oštećenih.

“Nadležni državni organi i tijela koji odlučuju o napredovanju policijskih službenika i državnih tužilaca, u tom postupku da konsultuju zaključke i preporuke iz izvještaja Komisije o izviđajima i istragama pojedinačnih napada na novinare, bilo da se radi o nedjelotvornim ili efikasno i uspješno okončanima istragama”, proporučila je Komisija.

Bonus video: