Durković Perović: Dom zdravlja pokrenuo procedure za nabavku novih reagenasa

U toku raspisivanje tendera, v.d. direktorica između ostalog napominje da su cijene reagenasa na tržištu veće nego prošle godine

2968 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vršiteljka dužnosti direktorice Doma zdravlja Glavnog grada Dragana Durković Perović je saopštila da je ta ustanova pokrenula procedure za nabavku novih biohemijskih reagenasa i da će ih "u najskorijem mogućem zakonskom roku" opet imati na raspolaganju.

Ona je danas u Ministarstvu zdravlja, kako je saopšteno, "upravo zbog aktuelne teme – nabavke biohemijskih reagenasa za Dom zdravlja Glavnog grada, gdje je izražena potreba i dobra volja donosioca zdravstvenih odluka za prevazilaženjem određenih komplikacija koje se javljaju" u vezi sa ovim pitanjem, a sve u cilju pružanja kvalitetne zdravstvene usluge pacijentima.

"U Domu zdravlja Glavnog grada nije prvi put, nažalost, da se dešava privremena nestašica pojedinih reagenasa neophodnih za laboratorijsku dijagnostiku. Razlog je kompleksan. Prije svega moramo istaći veliki broj pacijenata koji su korisnici usluga našeg Doma zdravlja, kao i lica koja su na privremenom boravku u Podgorici, zbog posla. Pacijenti često imaju naloge za laboratorijsku dijagnostiku, ne samo od ljekara u Domu zdravlja, već i od specijalista sa sekundarnog i tercijernog nivoa, kao i privatnog sektora. Većina njih ovu vrstu usluga ostvaruje u Domu zdravlja Glavnog grada", saopštila je Durković Perović.

Navodi da je neophodna racionalizacija u potražnji uzorkovanja za određene laboratorijske analize, kao i bolja povezanost (umrežavanje) svih nivoa zdravstvene zaštite, koja bi omogućila ljekarima da imaju uvid u dinamiku potrošnje laboratorijskih parametara za svakog pacijenta.

"Uprava Doma zdravlja Glavnog grada je obaviještena od strane svog Centra za laboratorijsku dijagnostiku još u novembru minule godine da postoji velika vjerovatnoća za nestašicom pojedinih biohemijskih reagenasa i nabavljena su dodatna sredstva u vrijednosti od 25.000 eura, preraspodjelom novca iz Finansijskog plana, upravo za ovu namjenu. Ta dodatna sredstva koje je obezbijedio Dom zdravlja su bila dovoljna do kraja 2023 godine. Od 5. januara 2024. godine u Domu zdravlja istrošena je zaliha reagenasa za laboratorijske analize: urea, HDL holesterol, LDL holesterol, LDH I CK-MB, kao i CRP", dodaje v.d. direktorica Doma zdravlja.

Kazala je da se pacijenti privremeno upućuju u laboratoriju Kliničkog centra kada je u pitanju uzorkovanje za navedene laboratorijske analize, koja izlazi u susret Domu zdravlja do nabavke novih reagenasa.

"Finansijski plan za 2024. godinu je usvojen krajem januara i u toku je raspisivanje tendera za laboratorijske reagense. U tom procesu moramo se voditi zakonskim procedurama i rokovima. Sva novčana sredstva koja su opredijeljena za nabavku reagenasa odobravaju se od strane Fonda za zdravstveno osiguranje, jer su domovi zdravlja njihove budzetske jedinice, a moram napomenuti da su i cijene reagenasa na tržištu veće nego minule godine. Zaključujem da je Dom zdravlja Glavnog grada pokrenuo procedure za nabavku novih reagenasa i u najskorijem mogućem zakonskom roku mi ćemo ih opet imati na raspolaganju", zaključuje Durković Perović.

Bonus video: